Va asculta dictatorul Kim Jong Un sfaturile Chinei?

Duminica, 14 Aprilie 2013, ora 17:50
18991 citiri
Va asculta dictatorul Kim Jong Un sfaturile Chinei?
Foto: aim.org

China da semne ca s-a saturat de atitudinea sfidatoare a aliatilor lor traditionali din Coreea de Nord. Ramane de vazut daca tanarul dictator Kim Jong Un va asculta sfaturile venite de la Beijing.

Pana acum, tanarul lider al acestei tari a ignorat toate avertismentele venite din partea comunitatii internationale. Conform unei analize prezentate de CNN, el ar putea asculta sfaturile pe care chinezii i le vor da in aceasta privinta. China are cea mai mare influenta asupra acestei tari, caci Coreea de Nord depinde de China in multe privinte.

Soldatii chinezi au luptat umar la umar cu cei nord-coreeni in razboiul cu vecinii lor din sud, conflict care a dus la divizarea Peninsulei Coreene. De-a lungul timpului, China a oferit aliatilor lor combustibil, hrana si alte resurse fara de care regimul de la Phenian nu s-ar fi descurcat. Beijingul ar putea oricand sa intrerupa livrarile, insa acest lucru s-a intamplat foarte rar.

Frica de o Coree unita

In 2002 si in 2006, China a facut un asemenea gest fata de Coreea de Nord. Un motiv al reticentei de a face asa ceva din nou este dat de spectrul unui numar mare de refugiati care vor trece in China din Coreea de Nord de-a lungul granitei lor cu o lungime de 1.400 km.

China se teme si de o Coree unita sub controlul Sudului (aliatul traditional al SUA), o asemenea tara fiind o amenintare reala la adresa lor.

Acum, China este privita ca o tara care poate decide soarta lumii, caci chinezii pot sa isi convinga aliatii sa inceteze ofensiva amenintarilor nucleare. Pe de alta parte, SUA au de castigat de pe urma situatiei instabile de acum. Americanii i-ar putea convinge pe sud-coreeni sa se alature sistemului lor de aparare si sa cumpere arme avansate tehnologic de la ei.

Analistii se tem ca orice gresala facuta de Coreea de Nord poate declansa un conflict armat. Chinezii sunt constienti de pericol si au trecut la atac prin intermediul declaratiilor, presedintele tarii exprimandu-si recent ingrijorarea fata de escaladarea tensiunilor in regiune. Chiar si Fidel Castro a avertizat asupra acestui pericol, el vazand in actuala situatie una de risc maxim. Acum, SUA incearca sa foloseasca influenta Chinei asupra regimului de la Phenian, in vederea calmarii situatiei.

Esecul precedent al Chinei

Un semn de ingrijorare este dat de faptul ca niciun inalt lider chinez nu s-a intalnit pana acum cu actuala conducere din Coreea de Nord. Totusi, anul trecut, un lider al Partidului Comunist chinez, Li Jianguo, a mers de urgenta in Coreea de Nord pentru a negocia cu aceasta tara incetarea testelor nucleare. Tentativa a esuat, iar de atunci nu au mai existat alte vizite intre liderii celor doua tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#coreea nord phenian beijing, #razboi sua coreea sud , #Coreea de Nord