Va izbucni al treilea razboi mondial in Peninsula Coreeana?

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 21:03
10813 citiri
Va izbucni al treilea razboi mondial in Peninsula Coreeana?

Brusca inflamare a tensiunilor din Peninsula Coreeana i-a facut pe unii sa se gandeasca, imediat, la izbucnirea celui de-al treilea razboi mondial, mai ales ca s-au tot vehiculat zvonuri privind redispunerea armelor nucleare tactice aflate pe teritoriul Coreei de Sud.

Care sunt sansele sa izbucneasca un conflict de proportii in regiune? Cat de mult va escalada incidentul de azi? Acestea sunt intrebari la care se straduiesc sa raspunda analistii de politica externa. Din nefericire, niciun fel de analiza nu poate prezice cu certitudine absoluta izbucnirea unui conflict sau a altuia.

Ce se poate spune insa cu certitudine este ca regimul de la Phenian este atat de imprevizibil incat a devenit de-a dreptul previzibil - aceste incidente la granita cu Sudul au mai avut loc de-a lungul anilor si fac parte din arsenalul de mecanisme de santaj si presiune al Phenianului.

Daca astazi toata presa vuieste de atacul nord-coreean asupra Sudului, ieri se vorbea despre omul de stiinta de la Stanford University, Siegfried Hecker, care a avut posibilitatea sa viziteze cea mai noua si moderna facilitate nucleara nord-coreeana, cu peste 2000 de centrifuge numai bune de imbogatit uraniul. In urma cu cateva luni, cea mai importanta stire externa era ca Phenianul a torpilat si scufundat un vas sud-coreean, omorand 46 de marinari.

Regimul comunist din Nord s-a obisnuit sa actioneze aceste parghii de presiune de fiecare data cand are senzatia ca Occidentul nu ii face suficiente concesii sau intarzie negocierile.

Sa fie o incercare de a-l "promova" pe Kim Jong-un?

Nu trebuie uitat si ca Nordul este singura dinastie comunista din lume. Analistii iau in considerare ca acest incident sa fie si o incercare, din partea Phenianului, de a intari pozitia de putere a lui Kim Jong-un, proaspat desemnatul urmas al tatalui sau, Kim Jong-il.

Acesta ar beneficia de un spor de putere atat in interiorul cat si in exteriorul tarii - stiut fiind ca chestiunea transferului de putere in Nordul comunist este o chestiune pregatita cu minutiozitate de ani buni, in asa fel incat succesorul lui Kim Jong-il sa vina la putere cu un capital politic maxim.

De ce tace China?

Indiferent care ar fi fost motivele Coreei de Nord, este limpede ca Sudul vrea cu obstinatie sa calce linia fina dintre un raspuns pe masura si o evitare a escaladarii conflictului.

Comunitatea internationala - SUA, Rusia, chiar si Romania - a condamnat, evident, atacul, si a avertizat ce acest conflict nu poate lua amploare. Singura voce care insa ar rezona pana la urechile Phenianului, vocea Chinei, singurul aliat al comunistilor din regiune, nu s-a facut inca auzita.

Nu este insa nimic iesit din comun - China are obiceiul sa astepte chiar si cateva luni pana sa aiba o reactie fata de actiunile provocatoare ale Nordului. Tocmai de aceea, toti ochii sunt atintiti spre Beijing, mai ales ca acest incident va ajunge rapid in Consiliul de Securitate al ONU, ceea ce ar pune presiune pe China sa ia o pozitie clara.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei FOTO
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Marea Japoniei, în largul coastei de est a Coreei de Sud, a anunţat luni, 22 aprilie, armata sud-coreeană, relatează Reuters, AFP şi DPA....
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#Coreea de Nord, #Coreea de Sud, #conflict Coreea Nord Sud , #Coreea de Nord
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
titlul e in ordine fara semnul intrebarii si cu conditia sa fie alaturat langa "punguta cu doi bani" , "capra cu trei iezi" , "Praslea cel voinic si merele de aur"