Viata in Coreea de Nord: Fara masini, fara lumina, Michael Jackson n-a murit

Autor: Ana Ilie
Joi, 31 Mai 2012, ora 17:59
15099 citiri
Viata in Coreea de Nord: Fara masini, fara lumina, Michael Jackson n-a murit

In Coreea de Nord, unul din cele mai inchise si opresive locuri de pe Pamant, se da restul la cumparaturi cu guma de mestecat, oamenii nu stiu ca a murit Michael Jackson si lumina se stinge la ora 23.00 in blocurile cenusii.

Doi reporteri ai publicatiei britanice Sun, care au reusit sa ajunga la Phenian pretinzand ca sunt oameni de afaceri, au petrecut o saptamana in ultimul stat stalinist de pe planeta.

Inca de la intrarea pe teritoriul nord-corean, dinspre China, cei doi "oameni de afaceri" au fost preluati de soldati inarmati. Dupa ce le-a fost permisa intrarea in tara, s-au indreptat spre un hotel din orasul in paragina Sinuiju, de la ale carui geamuri se puteau admira cladiri de sase etaje insirate de-a lungul malului unui rau, goale si fara geamuri. Cladirile au fost ridicate la cererea fostului dictator Kim Jong Il, ca sa arate chinezilor ca nord-coreenii traiesc bine.

Celelalte cladiri insirate de-a lungul raului sunt turnuri de control, unde soldatii stau cu ochii-n patru 24 de ore din 24, cu ordinul de a impusca pe oricine incearca sa fuga in China.

Oamenii purtau toti cate o insigna cu chipul fostului dictator in piept si aveau o privire stranie, de zombi. Niciunul nu zambea si mergeau incet pe strada, fie pe jos fie cu bicicleta.

In fine, dupa o calatorie de sase ore cu trenul, cei doi jurnalisti au ajuns in capitala Phenian.

Fusesera anuntati ca le vor fi instalate microfoane in camera din hotelul cu 47 de etaje Yanggakdo, unul din cele doua in care regimul gazduieste turistii. Din Yanggakdo este imposibil, spre exemplu, sa iesi fara a fi vazut de cei insarcinati sa-ti urmareasca fiecare miscare, fiind amplasat pe o insula in mijlocul orasului. Pe podul care uneste insula de oras patruleaza permanent garzi inarmate.

In fiecare camera de hotel este un televizor la care se difuzeaza inregistrari propagandistice cu noul lider, Kim Jong Un, iar la barul hotelului se poate bea o bere nord-coreana bunicica. Angajatii refuza bacsisul si, in loc de rest, dau guma de mestecat.

In oras, in fata unei statui monumentale, mii de nord-coreeni ii aduc omagii lui Kim Jong Il, mort in decembrie, si simpla exprimare a numelui acestuia e suficienta pentru ca sa izbucneasca in hohote de plans.

Britanicilor li s-a interzis sa faca fotografii de aproape statuii, nu cumva sa lase pe-afara vreo parte a corpului lui Kim Jong Il, ceea ce ar fi o "ofensa foarte grava".

La biblioteca poporului, simpla mentionare a Americii il face pe un ghid sa izbucneasca in racnete de "jos cu America". Toti cei trei ghizi stiau de trupa Beatles si Michael Jackson, insa au fost socati sa afle ca acesta din urma a murit.

Sub strazile cenusii ale Phenianului, se afla cel mai extravagant sistem de metrou din lume, cu candelabre de cristal si picturi murale in statii - insa desi autoritatile se lauda ca are doua magistrale si 17 statii, n-ar fi de fapt vorba decat de trei statii.

Pentru majoritatea populatiei de 24 de milioane, viata de zi cu zi este o lupta pentru supravietuire. Nu primesc salarii, insa li se acorda cate un apartament intunecos, unde lumina se stinge frecvent in cursul zilei si definitiv dupa 11 noaptea.

Doar statuile lui Kim Jong IL si Kim Is Sung sunt luminate constant. Pe strazile goale, singurele masini care circula sunt cele ale autoritatilor, care difuzeaza din megafoane indemnuri patriotice la munca mai multa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Coreea de Nord saracie populatie, #Coreea Nord Michael Jackson , #Coreea de Nord