Ambasadorul roman la Seul compara Coreea de Nord cu Romania lui Ceausescu

Duminica, 18 Mai 2014, ora 21:45
6889 citiri
Ambasadorul roman la Seul compara Coreea de Nord cu Romania lui Ceausescu
Foto: The Korea Herald

Ambasadorul roman in Coreea de Sud, Calin Fabian, a vorbit in cadrul unui interviu despre cultul personalitatii la Ceausescu si Kim Jong-un, precum si despre ce pot invata nord-coreenii de la Romania, cand vine vorba de tranzitia de la comunism catre democratie.

Propaganda care se face in cazul liderilor din Coreea de Nord este foarte cunoscuta. Acestor lideri li se atribuie niste trasaturi spectaculoase. Astfel, se spune ca dictatorul Kim Jong-un ar fi condus o masina la varsta de trei ani, scrie The Korea Herald.

In timp ce cultul personalitatii din Coreea de Nord apare ca un fapt excentric pentru observatorii europeni, pentru ambasadorul Romaniei in Coreea de Sud, Calin Fabian, acest lucru este ceva familiar.

Ce inseamna cultul personalitatii pentru cei care l-au experimentat

"Pentru o persoana din afara, care nu a experimentat aceste lucruri, totul pare ridicol", a spus ambasadorul roman in Coreea de Sud, intr-un interviu acord The Korea Herald.

"Insa ganditi-va doar la acest lucru. Aceasta propaganda incepe odata cu prima gura de aer din viata. Esti indoctrinat picatura cu picatura cu acest model. Vei sfarsi prin a crede puternic in el. Este ca un fel de religie", spune ambasadorul roman.

Fabian a experimentat acest cult al personalitatii in timpul regimului lui Nicolae Ceausescu, care a condus Romania timp de 24 de ani, pana in 1989. Revolutia din 1989 a izbucnit cand Fabian era un tanar profesor de geologie la Universitatea din Bucuresti.

Tranzitia catre democratie si schimbarea aparuta in Romania dupa 1989 au avut un caracter brusc si violent. Aproximativ 1.000 de persoane au murit in 1989, scrie The Korea Herald. Romania a avut nevoie de 20 de ani pentru a infiinta institutii democratice si a avea o economie de piata.

"Experienta de trecere de la comunism la o economie de piata libera este un aspect pe care il cunoastem foarte bine. Va putem impartasi experienta noastra si cunoasterea dobandita pe marginea acestei tranzitii", a spus Fabian.

Ambasadorul roman a adaugat ca Romania poate ajuta Coreea sa evite greselile pe care tara noastra le-a facut in lungul drum de la comunism catre democratie si economie de piata.

De ce este Romania importanta pentru Coreea de Nord

Romania lui Ceausescu era importanta pentru observatorii din Coreea de Nord, pentru ca dictatorul roman si-a proiectat regimul pornind de la marxism-leninismul aplicat in Coreea de Nord.

In prezent, Romania este una din cele sapte tari europene care are o ambasada la Phenian si pastreaza relatii la nivel de insarcinat de afaceri cu regimul comunist.

Fabian a declarat ca foloseste orice oportunitate pentru a discuta cu oficiali ai guvernului, creatori de politici publice si alti experti in legatura cu experienta comunismului si cu tranzitia catre un sistem democratic.

Niciodata sa nu spui niciodata

In contextul unei schimbari bruste de regim in Coreea de Nord, a avertizat in legatura cu ceea ce presupune aceasta trecere, sustinand ca "niciodata nu trebuie sa spui niciodata".

Desi o schimbare nu pare probabila in acest stat, Fabian considera ca niciodata nu trebuie exclusa, dand ca exemplu situatia din Ucraina, care nu a putut fi prevazuta in urma cu cinci luni.

De asemenea, a descris si situatia din Bucuresti: "In august 1989 sistemul parea ca este solid. Nimeni nu si-ar fi imaginat ce urma sa se intample peste patru luni".

Fabian a precizat insa ca a vizitat Coreea de Nord o singura data si nu mai intentioneaza sa faca acest lucru, desi alti diplomati din tarile care au relatii cu Phenianul fac o vizita sau doua pe an.

Regimul din Coreea de Nord este asemanator celui din Romania din perioada lui Ceausescu, ceea ce ii evoca lui Fabian amintiri dureroase.

Ambasadorul roman spune ca se va concentra exclusiv asupra intaririi relatiilor diplomatice dintre Romania si Coreea de Sud.

Legaturile dintre Romania si Coreea de Sud prind contur

Schimburile comerciale dintre Romania si Coreea de Sud au ajuns la un miliard de dolari in 2013, iar aceasta cifra s-ar putea dubla pana in 2016, a declarat ministrul roman al Economiei, Radu Zaharia.

De asemenea, primul restaurant romanesc a fost deschis recent in Seul.

Desi in Coreea de Sud traiesc foarte putini romani, in jur de 200, Calin Fabian spune ca se merita sa le impartasim celorlalti traditiile, valorile si stilul nostru de viata, pentru ca numai in acest fel putem invata ceva si de la altii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Romania Coreea de Sud, #ambasador Romania Coreea de Sud, #Romania Coreea de Nord , #Coreea