Coreea de Nord sustine ca a ajuns la un acord cu Sudul si Kim se va intalni cu presedintele Moon

Marti, 06 Martie 2018, ora 08:02
4302 citiri
Coreea de Nord sustine ca a ajuns la un acord cu Sudul si Kim se va intalni cu presedintele Moon
Foto: Arhiva Pixabay

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, a ajuns la un acord "satisfacator" cu delegatia de inalt nivel din Coreea de Sud, aflata la Phenian, privind organizarea unui summit cu presedintele sud-coreean, Moon Jae-In.

Reprezentantii Seulului i-au remis presedintelui nord-coreean o scrisoare din partea omologului sud-coreean, iar Kim Jong-Un, "ascultand despre intentia presedintelui Moon Jae-In de a organiza un summit (...), a schimbat puncte de vedere (cu trimisii Seulului) si a ajuns la un acord satisfacator", a informat agentia nord-coreeana de stiri KCNA.

Kim si membrii delegatiei sud-coreene au schimbat, de asemenea, opinii despre masurile ce trebuie adoptate pentru "a atenua tensiunile militare intre Nord si Sud si a impulsiona dialogul si cooperarea".

Liderul nord-coreean a avut un "dialog sincer" cu trimisii sud-coreeni, le-a aratat "vointa sa ferma de a imbunatati legaturile Nord-Sud si de a scrie o noua istorie a reunificarii" si a dat instructiuni pentru "luarea de masuri practice rapid" in vederea imbunatatirii relatiei bilaterale.

Vizita emisarilor Seulului, prima, in mai bine de zece ani, a unei delegatii sud-coreene de inalt nivel in Nord, a venit ca raspuns la calatoria istorica efectuata in februarie in Sud de Kim Yo-Jong, sora liderul nord-coreean, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Iarna, si in cadrul careia Moon a primit invitatia organizarii in curand a unui summit intercoreean.

Daca intalnirea Kim-Moon ar avea loc, ar fi prima de acest fel dupa peste zece ani, ultimele astfel de reuniuni fiind organizate in 2000 si 2007, la Phenian, intre liderul nord-coreean si tatal lui Kim Jong-Un, Kim Jong-Il, decedat intre timp, si presedintii de atunci ai Coreei de Sud, Kim Dae-Jung si, respectiv, Roh Tae-Woo.

Moment istoric: Sora lui Kim Jong-un l-a invitat pe presedintele Coreei de Sud la Phenian

Cu toate acestea, Seulul, citat de AFP, a precizat in cursul serii ca niciun acord concret nu a fost incheiat cu privire la o intalnire a presedintilor Moon si Kim.

Cele doua parti au "discutat" si "au impartasit aceleasi opinii" in alte puncte, a adaugat un oficial al presedintiei sud-coreene.

Ele s-au intretinut mai bine de patru ore si au participat la un dineu, conform sursei citate, care a completat ca precizari vor fi facute publice in cursul zilei de marti.

Emisarii presedintelui sud-coreean au misiunea de a discuta mijloacele de favorizare a dialogului intre Phenian si Washington pe subiectul armelor nucleare.

Delegatia ii include, intre altii, pe Suh Hoon, seful Serviciului de Informatii al Coreei de Sud, si pe ministrul adjunct al Unificarii, Chun Hae-Sung, al carui minister trateaza problemele intercoreene.

Delegatia sud-coreeana urmeaza sa revina marti la Seul, de unde va pleca miercuri catre Washington cu scopul de a informa asupra vizitei in Coreea de Nord, potrivit presedintiei sud-coreene.

Casa Alba a repetat ca Nordul trebuie, inainte de a lua in considerare negocieri cu Statele Unite, sa ia masuri prealabile concrete in vederea denuclearizarii.

Un purtator de cuvant al diplomatiei nord-coreene a declarat, insa, ca cererea Washingtonului ca tara lui sa renunte la arsenalul nuclear este "mai mult decat ridicola".

Citeste si Coreea de Nord intinde mana Coreei de Sud - propaganda sau reconciliere reala?

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Coreea Nord Sud acord satisfacator , #Coreea
Comentarii
Poza Socialistwars
Socialistwars
rank 5
O sa fie o discutie tovaraseasca.