Intalnire cruciala intre cele doua Corei. Au reusit sa dezamorseze tensiunile de la frontiera?

Duminica, 23 August 2015, ora 09:06
3841 citiri
Intalnire cruciala intre cele doua Corei. Au reusit sa dezamorseze tensiunile de la frontiera?

Oficiali de rang inalt din cele doua Corei s-au intalnit sambata in satul Panmunjom, au anuntat oficiali sud-coreeni, o reuniune care pare sa fi reusit sa dezamorseze, cel putin temporar, tensiunile de dupa un schimb de focuri de artilerie, joi.

Intalnirea a avut loc in satul de frontiera Panmunjom, a declarat Kim Kyou-hyun, un consilier de rang inalt al presedintei sud-coreene Park Geun-hye, relateaza New York Times in pagina electronica.

Moment crucial: Oficiali din cele doua Corei se intalnesc sambata

El a precizat ca la discutii au participat decidenti de ambele parti, si anume Kim Kwan-jin, consilierul presedintei sud-coreene pentru Securitate Nationala si vice-maresalul Hwang Pyong-so, ofiterul nord-coreean cu cel mai inalt grad dupa Kim Jong-un, comandatul suprem al fortelor armate, care detine gradul de maresal.

Coreea de Nord a confirmat intr-un scurt comunicat ca cele doua parti au fost de acord sa se intalneasca. Agentia oficiala de stiri nord-coreeana KCNA, intr-un gest pe care nu l-a mai facut de multi ani, a folosit numele oficial al Coreea de Sud - Republica Coreea, in loc de expresia jignitoare "marionetele sud-coreene", subliniaza NYT.

Coreea de Nord continua sa ameninte Sudul: Reactia noastra militara va fi extrem de puternica

Anuntul a fost facut cu doar cateva ore inainte de expirarea termenului-limita al unui ultimatum pe care Phenianul l-a dat Seulului sa opreasca difuzarea de mesaje de propaganda prin difuzoare plasate de-a lungul liniei de demarcatie puternic militarizate, iar reuniunea a inceput imediat dupa expirarea ultimatumului. Nord-coreenii au amenintat cu o "actiune militara puternica" daca sud-coreenii nu opresc difuzoarele.

Reuniunea a inceput la ora locala 18.30 (12.30, ora Romaniei) si a continuat pana sambata seara tarziu, potrivit unor oficiali sud-coreeni. E au declarat ca ministrul sud-coreean al Unificarii Hong Yong-pyo si Kim Yang-gon, un secretar nord-coreean de rang inalt din cadrul Partidului Muncitorilor insarcinat cu relatiile intercoreene, au luat de asemenea parte la discutii.

Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?

Cele doua Corei au fost implicate joi intr-un schimb de focuri de artilerie, la linia de demarcatie. Nicio victima nu a fost raportata, dar acesta a fost cel mai grav incident militar din ultimii cinci ani.

Oficiali sud-coreeni au declarat ca ei cred ca nord-coreenii au deschis focul ca avertisment in vederea opririi difuzoarelor. Sudul a reluat luna aceasta - dupa 11 ani - transmisiile, o tactica de propaganda care dateaza de pe vremea Razboiului Rece, ca raspuns fata de mutilarea a doi graniceri sud-coreeni de catre niste mine de teren instalate de catre Phenian, a acuzat Seulul.

Consilierul prezidential sud-coreean Kim Kyou-hyun a declarat ca negocierile cu privire la intalnirea de la Panmunjom au inceput vineri, cand Kim Yang-gon a sugerat organizarea reuniunii intr-un mesaj adresat Seulului.

Acesta a fost prima reuniune la nivel inalt intre cele doua Corei din februarie 2014 incoace, cu exceptia unei intalniri informale, in octombrie, dupa ce vicemaresalul Hwang si alti oficiali nord-coreeni au asistat, spre surprinderea generala, la Jocurile Asiatice, in Coreea de Sud.

La Washington, un oficial de la Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama a fost informat in legatura cu reuniunea.

Discutiile s-ar fi concentrat asupra problemei difuzoarelor.

Seulul anunta, saptamana aceasta, ca nu va inceta sa difuzeze mesaje de propaganda daca Phenianul nu va prezenta scuze pentru amplasarea minelor de teren care i-au mutilat pe militarii sud-coreeni si daca nu-i va pedepsi pe vinovati. Regimul stalinist a negat insa ca ar fi amplasat minele si a dezmintit ca a declansat schimbul de focuri de joi, acuzand Seulul ca a "fabricat" ambele episoade pentru a atrage atentia de la scandalurile care au afectat Guvernul lui Park Geun-hye.

Citeste si:
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Bucureștiului în seara precedentă grevei STB: ”Se făcuse târziu”
Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru în seara precedentă grevei STB. Nicușor Dan susține că i-a văzut apelul,...
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Irina Tănase, fosta iubită a lui Liviu Dragnea, a ajuns în fața procurorilor DNA
Fosta iubită a lui Liviu Dragnea, Irina Tănase, a fost chemată la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), vineri dimineață, 21 ianuarie. ”Discuțiile” cu procurorii DNA au...