Intalnire cruciala intre cele doua Corei. Au reusit sa dezamorseze tensiunile de la frontiera?

Duminica, 23 August 2015, ora 09:06
3841 citiri
Intalnire cruciala intre cele doua Corei. Au reusit sa dezamorseze tensiunile de la frontiera?

Oficiali de rang inalt din cele doua Corei s-au intalnit sambata in satul Panmunjom, au anuntat oficiali sud-coreeni, o reuniune care pare sa fi reusit sa dezamorseze, cel putin temporar, tensiunile de dupa un schimb de focuri de artilerie, joi.

Intalnirea a avut loc in satul de frontiera Panmunjom, a declarat Kim Kyou-hyun, un consilier de rang inalt al presedintei sud-coreene Park Geun-hye, relateaza New York Times in pagina electronica.

Moment crucial: Oficiali din cele doua Corei se intalnesc sambata

El a precizat ca la discutii au participat decidenti de ambele parti, si anume Kim Kwan-jin, consilierul presedintei sud-coreene pentru Securitate Nationala si vice-maresalul Hwang Pyong-so, ofiterul nord-coreean cu cel mai inalt grad dupa Kim Jong-un, comandatul suprem al fortelor armate, care detine gradul de maresal.

Coreea de Nord a confirmat intr-un scurt comunicat ca cele doua parti au fost de acord sa se intalneasca. Agentia oficiala de stiri nord-coreeana KCNA, intr-un gest pe care nu l-a mai facut de multi ani, a folosit numele oficial al Coreea de Sud - Republica Coreea, in loc de expresia jignitoare "marionetele sud-coreene", subliniaza NYT.

Coreea de Nord continua sa ameninte Sudul: Reactia noastra militara va fi extrem de puternica

Anuntul a fost facut cu doar cateva ore inainte de expirarea termenului-limita al unui ultimatum pe care Phenianul l-a dat Seulului sa opreasca difuzarea de mesaje de propaganda prin difuzoare plasate de-a lungul liniei de demarcatie puternic militarizate, iar reuniunea a inceput imediat dupa expirarea ultimatumului. Nord-coreenii au amenintat cu o "actiune militara puternica" daca sud-coreenii nu opresc difuzoarele.

Reuniunea a inceput la ora locala 18.30 (12.30, ora Romaniei) si a continuat pana sambata seara tarziu, potrivit unor oficiali sud-coreeni. E au declarat ca ministrul sud-coreean al Unificarii Hong Yong-pyo si Kim Yang-gon, un secretar nord-coreean de rang inalt din cadrul Partidului Muncitorilor insarcinat cu relatiile intercoreene, au luat de asemenea parte la discutii.

Se incinge conflictul cu Sudul: Coreea de Nord se pregateste sa lanseze doua rachete?

Cele doua Corei au fost implicate joi intr-un schimb de focuri de artilerie, la linia de demarcatie. Nicio victima nu a fost raportata, dar acesta a fost cel mai grav incident militar din ultimii cinci ani.

Oficiali sud-coreeni au declarat ca ei cred ca nord-coreenii au deschis focul ca avertisment in vederea opririi difuzoarelor. Sudul a reluat luna aceasta - dupa 11 ani - transmisiile, o tactica de propaganda care dateaza de pe vremea Razboiului Rece, ca raspuns fata de mutilarea a doi graniceri sud-coreeni de catre niste mine de teren instalate de catre Phenian, a acuzat Seulul.

Consilierul prezidential sud-coreean Kim Kyou-hyun a declarat ca negocierile cu privire la intalnirea de la Panmunjom au inceput vineri, cand Kim Yang-gon a sugerat organizarea reuniunii intr-un mesaj adresat Seulului.

Acesta a fost prima reuniune la nivel inalt intre cele doua Corei din februarie 2014 incoace, cu exceptia unei intalniri informale, in octombrie, dupa ce vicemaresalul Hwang si alti oficiali nord-coreeni au asistat, spre surprinderea generala, la Jocurile Asiatice, in Coreea de Sud.

La Washington, un oficial de la Casa Alba a anuntat ca presedintele Barack Obama a fost informat in legatura cu reuniunea.

Discutiile s-ar fi concentrat asupra problemei difuzoarelor.

Seulul anunta, saptamana aceasta, ca nu va inceta sa difuzeze mesaje de propaganda daca Phenianul nu va prezenta scuze pentru amplasarea minelor de teren care i-au mutilat pe militarii sud-coreeni si daca nu-i va pedepsi pe vinovati. Regimul stalinist a negat insa ca ar fi amplasat minele si a dezmintit ca a declansat schimbul de focuri de joi, acuzand Seulul ca a "fabricat" ambele episoade pentru a atrage atentia de la scandalurile care au afectat Guvernul lui Park Geun-hye.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...