Avertismentul lui Putin pentru tatarii din Crimeea

Marti, 18 August 2015, ora 07:27
7073 citiri
Avertismentul lui Putin pentru tatarii din Crimeea

Presedintele rus Vladimir Putin a atentionat luni minoritatea etnica a tatarilor din Crimeea ca nu ar trebui sa incerce sa obtina un statut special in aceasta peninsula la Marea Neagra pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina in 2014, declansand tensiuni ca in timpul Razboiului Rece intre Moscova si Occident.

Tatarii musulmani reprezinta peste 10% din populatia Crimeii si s-au opus anexarii peninsulei de catre Rusia, reamintind de deportarile in masa dispuse de Moscova in timpul perioadei sovietice. Dupa anexare, au fost supusi presiunii de a se alinia noilor autoritati din Crimeea.

Porosenko: Vizita lui Putin in Crimeea este o "sfidare la adresa lumii civilizate"

Putin a inceput o vizita de trei zile in Crimeea, starnind furia Kievului, cu scopul - conform Kremlinului - de a avea intalniri privind mijloacele de a dezvolta peninsula si de a promova turismul, relateaza Reuters.

El a spus ca anexarea Crimeii la Rusia a fost o chestiune de dreptate istorica. Totusi, sanctiunile adoptate de Occident dupa anexare, care a urmat inlaturarii de la putere a presedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici, au cauzat pierderi masive unei economii a Rusiei in suferinta.

Putin s-a intalnit cu reprezentanti ai mai multor minoritati, inclusiv ai tatarilor, la un complex de lux din satul Opolznevoe. "Relatiile interetnice sunt o chestiune delicata. Consider ca orice speculatie privind orice fel de drepturi speciale pentru o minoritate anume este extrem de periculoasa", a declarat el.

Presedintele rus a mai spus ca Moscova nu va permite organizatiilor non-guvernamentale finantate din fonduri straine sa destabilizeze peninsula prin exagerarea problemelor cu care se confrunta tatarii din Crimeea, al treilea cel mai numeros grup etnic din peninsula, dupa rusi si ucraineni.

"Crimeea este o oglinda a Rusiei multietnice. Aici, la fel ca oriunde in Rusia, trebuie sa acordam o atentie puternica si constanta dezvoltarii pacii si armoniei, combinand eforturile autoritatilor statului si ale societatii civile. De aceea, consider aceasta intalnire cu dvs. foarte importanta", le-a mai spus Putin reprezentantilor grupurilor etnice.

Rusia a fost criticata de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Natiunile Unite, Consiliul Europei si Turcia pentru tratamentul la care a supus minoritatea tatara, neincrezatoare in Moscova dupa deportarile in masa din 1944.

Tatarii au inceput sa se intoarca in Crimeea in numar mare dupa destramarea Uniunii Sovietice in 1991 si s-au bucurat de o revigorare culturala in cadrul Ucrainei.

De la anexarea din 2014, fortele de securitate ruse au efectuat descinderi la principala lor adunare, Mejlis, si a evacuat-o din sediu. Rusia a inchis de asemenea postul de televiziune al tatarilor, ATR, iar mai multi activisti locali, inclusiv tatari, ar fi fost ucisi, batuti sau dati disparuti. Principalilor doi lideri ai comunitatii li s-a interzis accesul in Crimeea.

Citeste si:
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Ședință de coaliție a doua zi la rând. Subiectele pe care PSD și PNL nu reușesc să se pună de acord
Liderii coaliţiei de guvernare de la PNL, PSD şi UDMR se reunesc miercuri, 8 decembrie, de la ora 15.00, la Palatul Parlamentului. Ei vor continua discuţiile pe bugetul de stat pe 2020, după...
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...