Ziare.com

Care e cea mai mare miza a anexarii Crimeii

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 21:15

   

Care e cea mai mare miza a anexarii Crimeii
Cea mai mare miza a anexarii Crimeii consta in "permanentizarea stationarii Flotei Ruse la Marea Neagra pe infrastructura creata la Sevastopol", sustine sociologul Nicolae Tibrigan, asistent de cercetare la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane.

La asta se adauga si "blocarea Ucrainei de a intra in structurile europene si euroatlantice prin transformarea acesteia intr-o zona tampon intre frontierele estice ale NATO si linia strategica Sankt Petersburg - Rostov pe Don", mai arata Tibrigan intr-un articol intitulat "Un an de la anexarea Crimeii. Justificarile si argumentele Kremlinului" si publicat pe site-ul Fundatiei Universitare a Marii Negre.

Ucraina si Rusia, la cutite pana cand Moscova va da Crimeea inapoi

Nicolae Tibrigan face o scurta trecere in revista a evenimentului de acum un an si realizeaza o clasificare a argumentelor Rusiei in ceea ce priveste anexarea Crimeei, schitand un tablou complet a ceea ce inseamna "rationamentul Kremlinului" in noua sa politica expansionista.

Pe langa aspectele de drept international sau argumentele care tin de istorie si spiritualitate, sociologul prezinta si un punct de vedere cu privire la importanta strategica a peninsulei Crimeea.

"Istoricul Gheorghe I. Bratianu a subliniat ca transformarea Marii Negre intr-un spatiu al neutralitatii maritime s-a obtinut in 1859 doar prin distrugerea bazelor navale rusesti din Crimeea, iar intre anii 1919-1920 generalul Vranghel a dat mari batai de cap conducerii sovietice prin stapanirea Sevastopolului. (...)

Asadar, controlul Crimeii ofera Moscovei un acces continuu la baza navala de la Sevastopol - adapostul Flotei de la Marea Neagra. Iar iesirea la Marea Neagra si existenta uneia dintre cele mai bune infrastructuri ridica Sevastopolul in clasamentul celor mai pretioase baze navale in Marea Neagra. Concesionand portul pana in 2042, evenimentele de pe Maidanul din Kiev l-au ingrijorat profund pe liderul rus, mai ales ca status quo-ul intregii regiuni era amenintat de orientarea pro-occidentala a Ucrainei.

Or, stationarea Flotei Marii Negre in Sevastopol ofera Rusiei posibilitatea de a-si proiecta putere in jurul Marii Negre, iar acest avantaj servea la mentinerea propriului statut de putere regionala", sustine sociologul.

Desigur, Flota Marii Negre "nu mai reprezinta demult cea mai puternica forta navala din regiune", dar "Rusia se afla in plin proces de modernizare a propriei flote, estimand sa lanseze pe apa sase submarine si sase fregate noi", mai sustine autorul articolului.

Rusia va avea zeci de nave si submarine in plus - Unele ar putea ajunge in Marea Neagra

Crimeea, un port-avion geografic

Totodata, acesta reaminteste ca "in 2008 Rusia a folosit flota sa pentru a transporta trupe si a organiza o blocada navala impotriva Georgiei".

"Sevastopolul mai ofera marinei ruse acces la Marea Mediterana, Atlanticul de Sud, Oceanul Indian, desigur ca in anumite limite impuse de Conventia Montreaux privind tranzitul navelor de razboi prin stramtorile turcesti.

Portul militar din Crimeea este si baza pentru noile-constituite forte navale rusesti folosite pentru operatiuni tactice in Mediterana de Est, extinderea influentei navale rusesti si consolidarea prestigiului acesteia in toata regiunea. De exemplu, aceste fortele navale dislocate la Marea Neagra au fost utilizate recent pentru furnizarea echipamentului militar rusesc in Siria si desfasurarea operatiunilor anti-piraterie in apele teritoriale ale Somaliei", mai sustine Nicolae Tibrigan.

Rusia nu are de gand sa se opreasca: Pregateste revolte in marile orase ale Ucrainei

Totodata, acesta afirma ca prin preluarea controlului asupra peninsulei Crimeea, Putin a reusit sa transforme Ucraina intr-un stat mai putin atractiv pentru Occident.

"In acceptiunea Moscovei, o Ucraina implicata intr-o disputa teritoriala cu un alt stat determina, implicit, o ezitare din partea NATO de a-si extinde parteneriatul cu aceasta. Aici vorbim despre repetarea aceluiasi scenariu aplicat atat in Georgia, cat si in alte puncte fierbinti din CSI pentru a contracara orice tentativa de extindere a NATO.

Peninsula Crimeea mai reprezinta si un asa-numit 'port-avion' geografic ce poate fi utilizat in cazul unei confruntari militare directe cu Ucraina, pentru organizarea unei eventuale blocade navale, operatiuni de atac ale transportatoarelor amfibiu, raiduri aeriene in interiorul Ucrainei etc.", se mai arata in articolul citat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cea mai mare miza a anexarii Crimeei consta in

"permanentizarea stationarii Flotei Ruse la Marea Neagra pe infrastructura creata la Sevastopol"...
Sincer - sociologul Nicolae Tibrigan NU spune absolut NIMIC nou fata de ceea ce stiam deja!

hai sa mai vedem cate ceva despre Crimea ce nu ne impartaseste ziare:

pe fortrus
'' Korsun massacre anniversary - what really pushed Crimea away from Ukraine''

''Crimean residents protest against forced Ukranization in lost footage from 1993 (video)''

''Crimea: Was It Seized by Russia, or Did Russia Block Its Seizure by the U.S.?''

''18.5% of Ukrainians Support Fighting For Crimea''

''Evidence About the Connection Between the Ukrainian Coup and Crimea's Breakaway''

'' Former Ukrainian Servicemen Reflect on Serving Russia in Crimea''

''A letter from a Crimean to a Ukrainian''

 

Ne-am pricopsit

Avem un sociolog care ne explica cum e cu strategia militara.
Saraca Nutzi , a facut colegiul national de aparare si nu a apucat sa scrie si ea un articol acolo ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor