Romania in noua ordine mondiala: Nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii

Vineri, 11 Martie 2016, ora 11:08

   

Romania in noua ordine mondiala: Nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii
Nu mai putin de 9 reprezentanti ai 5 ambasade la Bucuresti au fost prezenti joi, la conferinta "Politica externa: Romania si schimbarea ordinii internationale. Economie si geopolitica" - pentru a afla cum se pune problema la Bucuresti in acest moment de inflexiune in istorie, care se scrie sub ochii nostri, cum isi vad analistii din Romania tara in noul context modial si care ar fi setul de masuri si de aliante la care se presupune ca se lucreaza din greu.

Din partea institutiilor romanesti cu putere de decizie in materie prezenta a fost mult mai redusa. Unul dintre posibilele raspunsuri ale acestei lipse de interes a fost transmis de mai multi vorbitori la conferinta: exista capacitate redusa de intelegere a transformarilor sistemice care se petrec. Romania pare azi un simplu spectator. Poate doar pare. Sau poate nu e simplu.

Eveimentul, organizat de Curdeguvernare.ro in parteneriat cu academia de studii economice a trasat cateva concluzii: ne comportam ca inainte de anexarea Crimeii, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca inainte de criza, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca la aderarea in UE, desi lumea s-a schimbat de mult.

Atuurile pe care le pierdem si mitologia de politica externa in care traim ne pastreaza la distanta de activii nostri vecini si aliati - iar astea sunt lucruri care la un moment dat se platesc cumva: nu mai e de multa vreme suficient ca suntem in NATO si UE.

Citeste mai multe despre Romania in noua ordine mondiala: "Vacanta s-a terminat", nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii pe Curdeguvernare.ro.


Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6348 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
schimbutrei
rank 2
Curdeguvernare.ro?
hahaha, da' ce ai nimerit-o, ziare.com!!!
irukandji2
rank 2
Gura pacatosului .... adevar graieste.
""Eveimentul/?, organizat de --> Curdeguvernare.ro
Pacifistul
rank 5
9 reprezentati
de la 5 ambasade? sa inteleg ca unul a venit fara sofer? ce mindrie , ce interes ...cite ambasade sunt in RO??
MosGerila
rank 5
"Eveimentul, organizat de Curdeguvernare.ro ..." Sunteti absolut
siguri de numele organizatorului sau ati scris cu gandul la "popou", ... ziaristilor agramati !
Remarcati si ortografia primunui cuvant... cred ca ziaristul nu avea toate clapele la dispozitie :)))
Harapalb
rank 3
Scuza asta cu Crimeia ca aia a lui Catavencu cu "noi de la pasopt.."
.
hc-ct
rank 5
'romania in noua ordine mondiala...'
dar cine suntetzi voi? cui ii pasa de voi? cine va baga in seama pe voi? locul romaniei in lume il potzi afla clar de la ambasada USA nu de la mesageri de mana a 2a.
Caliman Eugen
rank 4
Oare cine a dat cu pumnii,in vechea ordine (stabilitate) europeana?
1.Dupa 1989 parea ca lucrurile din zona geopolitica a Marii Negre sint asezate,Europa (si NATO)cu treaba lor la ei acasa,iar Rusia in zona sa din Est.Dar acestia nu s-au multumit cu starea de echilibru de dupa finalul razboiului rece si trebuiau sa inainteze spre Est,cu rezultatul actual al aruncarii in aer a stabilitatii europene(daca nu si mondiale).UE si NATO au trebuit sa mearga spre EST,pina sub zidurile Kremlinului,in loc sa faca din Ucraina zidul de stabilitate si colaborare dintre cele doua lumi diferite:a UE si a Rusiei cu CSI.De voie de nevoie,Rusia a ocupat Crimeea, dupa ce a pierdut sansa (pe termen lung) de asi stationa flota in apele Ucrainei - "intoarsa" cu 180 de grade spre Vest si NATO.Lipsa diligentei si finetei de gindire geostrategica,prin neluarea in seama a consecintelor avansarii spre Est,este platita cu virf si indesat de Ucraina rupta in doua bucati nefunctionale economic si politic,cit si de o Europa care a intrat intr-o perioada de lunga recesiune economica,alaturi de Rusia.Toate trag consecintele lipsei de discernamint geopolitic europeano-american!
2.La fel cum s-a intimplat in Irak,Libia si alte tari "eliberate" de dictatori, unde tarile au ajuns mult mai rau decit sub dictaturile acestora(creindu-se si focarele insurgentelor si a crizei ISIS) - intruziunea in zona de siguranta geopolitica si economica a Rusiei, a produs acelasi dezastru in Ucraina si Europa.
Acum vin ambasadori si se fac conferinte, spre a se gasi cai reparatorii ori mijloace de contracarare a raspunsului rusesc la eroarea catastrofala geopolitica, prin care UE si SUA au crezut ca pot sa faca orice, pentru a se extinde - nesocotind interesele si spaimele altora...
3.Mai exista o problema, aceea MORALA, de "pedepsire" a poporului rus, cu saracia datorata sanctiunilor economice - cind vinovatia nu-i apartine - acesta avind dreptul de a nu fi victima erorilor geopolitice ale marilor puteri economice si militare ale lumii...
Timpul si lucrurile nu mai pot fi intoarse, dar macar in ceasul al 12-lea, conferinta de la Bucuresti, trebuia sa cuprinda in discutile sale modul si cauzele reale ale aparitiei crizei pe care o dezbate.In lipsa dezbaterii "de caz", fara inventarierea cauzelor si vinovatiilor care au condus la razboi in Estul Europei, solutiile reale sint ocolite si in locul lor se profileaza aceeasi asumare servila a opiniilor si falselor solutii fata de cei care au generat conflictul cu Rusia.Probabil ca un comentariu nepartinitor va fi nedigerabil pentru saitul ZIARECOM, dar macar administratorii de comentarii vor intelege ca este nevoie ca el sa devina neutru fata de partile analizate, chiar daca sintem "europeni" si membri NATO.Erorile lor le plati noi saracii Europei, alaturi de R.Moldova - prin declararea regiunii improprie marilor investitii straine si dezvoltarii economice!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor