Crimeea si Rusia, tinta unor noi sanctiuni de peste Ocean. Masuri drastice din SUA si Canada

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 09:36
3585 citiri
Crimeea si Rusia, tinta unor noi sanctiuni de peste Ocean. Masuri drastice din SUA si Canada
Foto: The Telegraph

Statele Unite si-au suspendat schimburile comerciale cu Crimeea pentru a protesta fata de alipirea acestei peninsule ucrainene la Rusia, a anuntat vineri presedintele Barack Obama.

Pe de alta parte, Canada a anuntat noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei, interzicand accesul pe teritoriul sau pentru 20 de responsabili politici rusi si separatisti ucraineni, vizand in acelasi timp sectorul petrolier si al gazelor naturale.

Decretul lui Obama suspenda schimburile de "bunuri, tehnologii si servicii" americane inspre si dinspre Crimeea, a anuntat presedintele american, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Fac apel din nou catre Rusia sa inceteze ocuparea si tentativele sale de a anexa Crimeea", a declarat Obama, citat intr-un comunicat.

"Administratia mea va continua sa coopereze strans cu aliatii si partenerii din Europa si de pe glob pentru (...) a sprijini suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a adaugat Obama.

In acelasi timp, Departamentul american al Trezoreriei a adaugat, vineri, pe lista sa neagra 20 de lideri separatisti din Ucraina acuzati de "subminarea" stabilitatii acestei tari cu sprijinul Rusiei.

Intr-o evolutie paralela, interdictia de a calatori in Canada se refera in special la membri ai Dumei de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, precum si la ministrii "asa-zisei Republici Populare Donetk", situata in estul Ucrainei, a precizat premierul canadian, Stephen Harper, potrivit AFP, citata de Agerpres.

"Canada nu va accepta ocuparea ilegala a Crimeii si activitatea militara persistenta si provocatoare desfasurata in estul Ucrainei", a explicat prim-ministrul, evocand posibilitatea impunerii altor sanctiuni, "daca va fi cazul".

Ottawa impune astfel restrictii pentru exportul catre Rusia al tehnologiilor legate de exploatarea si extractia petrolului in Arctica si la adancime, precum si a petrolului de sist, in coordonare cu "masuri similare adoptate de Uniunea Europeana si Statele Unite".

Economia Rusiei se bazeaza pe vitalitatea sectorul sau petrolier si al gazelor naturale.

Noile restrictii interzic "exportul, vanzarea, furnizarea sau livrarea unei liste de bunuri specificate catre Rusia sau catre orice persoana din Rusia" avand legaturi cu sectorul petrolier.

Conform acestor sanctiuni, va fi de asemenea interzisa furnizarea Rusiei sau oricarei persoane din Rusia "de servicii financiare, tehnice sau de alt fel de bunuri vizate de interdictie".

Noi sanctiuni ale Uniunii Europene, pentru Crimeea si Sevastopol

La randul ei, Uniunea Europeana a adoptat joi noi sanctiuni vizand Crimeea, prin care interzice toate investitiile europene, precum si croazierele, pentru a-si exprima opozitia fata de "anexarea ilegala", in martie, a acestei peninsule ucrainene de catre Rusia.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sanctiuni Crimeea SUA, #Obama sanctiuni comerciale Crimeea, #Canada sanctiuni Rusia , #Crimeea
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Pentru Putin joaca s-a terminat,
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5