Crimeea: Stare de urgenta dupa intreruperea totala a energiei electrice furnizate de Ucraina (Video)

Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 07:26
8488 citiri
Crimeea: Stare de urgenta dupa intreruperea totala a energiei electrice furnizate de Ucraina (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile din Crimeea au anuntat in cursul noptii de sambata spre duminica decretarea starii de urgenta dupa intreruperea totala a energiei electrice primite din Ucraina, cauzata potrivit unor surse ucrainene de acte de sabotaj la liniile de inalta tensiune.

Surse ucrainene nu au putut preciza cine poarta responsabilitatea pentru actele de sabotaj, relateaza AFP.

"La 22 noiembrie ora 00.25 (sambata, 21.25 GMT), s-a intrerupt furnizarea energiei electrice care ajunge in Crimeea din Ucraina", a anuntat intr-un comunicat filiala din Crimeea a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta.

"Prin decizie a conducerii republicii Crimeea, in peninsula a fost instaurata starea de urgenta", a declarat ministerul.

Peninsula Crimeea, anterior republica autonoma si rusofona a Ucrainei, a fost anexata de Federatia Rusa in martie 2014, dupa un referendum organizat in Crimeea dupa rasturnarea de la putere la Kiev a presedintelui prorus Viktor Ianukovici. Tarile democrate considera ilegal referendumul si nu recunosc anexarea.

In urma intreruperii curentului electric primit din Ucraina, "generatoarele republicii Crimeea au fost puse in functiune. La ora 01.20, orasele Simferopol, Ialta si Saki erau partial conectate", a informat Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Spitalele si alte institutii de baza sunt alimentate cu energie de catre generatoare, a precizat ministerul.

Potrivit agentiei ruse de presa TASS, electricitatea furnizata de Ucraina alimenteaza in mod normal Peninsula Crimeea prin patru linii de inalta tensiune.

Doua dintre aceste linii au fost sabotate in cursul noptii de joi spre vineri, potrivit agentiei de presa ucrainene UNIAN.

Compania energetica de stat ucraineana, Ukrenergo, a publicat fotografii ale unui pilon electric doborat si altuia avariat. Potrivit acesteia, natura pagubelor aminteste de un act de sabotaj, posibil cu "folosirea de dispozitive explozive".

Agentia rusa RIA Novosti a informat ca sabotajul a avut loc in regiunea Herson, in nordul Crimeii, pe teritoriul ucrainean.

Celelalte doua linii de inalta tensiune par sa fi fost si ele scoase din functiune de o explozie in cursul noptii de sambata spre duminica.

"Pilonii tocmai au fost distrusi!!!", a scris pe Facebook in primele ore ale zilei de duminica un oficial din Ministerul ucrainean de Interne, Ilia Kiva.

Responsabilitatea pentru aceste acte de sabotaj nu a fost stabilita.

Asa-numitul vicepremier al republicii Crimeea, Mihail Seremet, citat de agentia TASS, a declarat ca peninsula poate sa isi asigure numai jumatate din necesarul de energie electrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#stare urgenta Crimeea, #energie electrica Crimeea , #Crimeea