Mai multi ministri de Externe, inclusiv Melescanu, au semnat o declaratie prin care condamna agresiunile Rusiei in Ucraina

Joi, 28 Februarie 2019, ora 14:14
6262 citiri
Mai multi ministri de Externe, inclusiv Melescanu, au semnat o declaratie prin care condamna agresiunile Rusiei in Ucraina
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Mai multi ministri europeni de Externe, printre care si Teodor Melescanu, au semnat o declaratie comuna prin care condamna "ocupatia ilegala a Rusiei" in Peninsula Crimeea.

"Condamnam ocupatia ilegala a Rusiei, care continua sa puna in pericol pacea internationala de cinci ani", se arata in textul publicat in The Guardian.

Documentul aminteste ca, cu cinci ani in urma, Rusia a inceput agresiunile impotriva Ucrainei si a anexat Peninsula Crimeea, ceea ce a reprezentat "o amenintare la adresa securitatii Europei".

"Astazi, oamenii din Ucraina sunt mai uniti ca niciodata in orientarea lor europeana. Ucraina mai are multe cerinte de indeplinit si reforme de implementat, dar a fost facut un progres impresionat, in pofida agresiunilor din partea Rusiei.

Ucraina de astazi este diferita in profunzime de Ucraina de dinainte de 2014 si nu a mai fost niciodata atat de aproape de Europa si valorile europene. In contrast, Crimeea aflata sub ocupatie rusa este in declin. Oamenii de acolo nu au fost niciodata mai izolati, iar situatia privind respectarea drepturilor omului si conditiile socio-economice continua sa se deterioreze", sustin ministrii.

"Anexarea ilegala a Crimeii, un act condamnat de comunitatea internationala, a pus in pericol sistemul bazat pe reguli internationale. Referendumul ilegitim din Crimeea, de la data de 16 martie 2014, a fost judecat si nevalidat de comunitatea internationala.

In acesti cinci ani, comunitatea a facut apel, in cei mai puternici termeni, la restaurarea integritatii teritoriale a Ucrainei.

Sanctiunile si politica de nerecunoastere a membrilor UE, NATO si G7 reflecta efortul nostru comun si refuzul de a accepta ca o ocupatie ilegala a oricarui teritoriu al unei alte tari poate deveni o norma in secolul 21", se arata in text.

"Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului si alte organizatii internationale au raportat incalcarea drepturilor in Crimeea, impotriva minoritatii etnice tatare crimeene, a etnicilor ucraineni, a ortodocsilor non-rusi si a activistilor civili. Au fost inregistrate arestari arbitrare, dispartii, rele tratamente si tortura si cel putin o executie in afara sistemului judiciar.

Un mare numar de prizonieri politici si detinuti care isi asteptau procesul au fost transferati in Rusia, in pofida faptului ca astfel de practici sunt interzise de dreptul international umanitar".

Un caz particular la care se refera documentul este acela al producatorului de filme ucrainean Oleg Sentsov, care, aflat intr-o inchisoare ruseasca in care executa o pedeapsa de 20 de ani pentru terorism, a fost desemnat laureatul premiului Saharov pentru libertatea de gandire pe 2018.

"Anul trecut a existat o intensificare a tensiunilor in zona marii Azov. Construirea podului din stramtoarea Kerci, de catre Rusia, nu reprezinta doar o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei, ci, de asemenea, a fost folosita drept o modalitate de a crea intarzieri artificiale de trafic din si spre porturile Ucrainei de la Marea Azov, afectand libertatea navigarii si impunand obstacole suplimentare economiei Ucrainei, in special in porturile din orasele Mariupol si Berdyansk.

Atacul nejustificat asupra vaselor ucrainene de la 25 noiembrie 2018, capturarea si retinerea ilegala a echipajelor constituie o incalcare grava a dreptului international", au mai afirmat ministrii, facand inca o data apel la eliberarea marinarilor ucraineni.

"Asigurarea stabilitatii in spatiul euro-atlantic este scopul nostru comun. Europa si partenerii sai au demonstrat ca au abilitatea de a se uni in fata provocarilor externe, dar trebuie sa continuam sa consolidam rezistenta impotriva tentativelor de a rupe aceasta unitate si de a slabi securitatea noastra comuna (...) Oferirea ajutorului si asistentei in Ucraina este cruciala, deoarece securitatea Ucrainei este legata de securitatea intregii Europa.

Politica sanctiunilor internationale trimite un mesaj clar Rusiei ca incalcarea dreptului international are consecinte. Nu vom uita si nu vom abandona Crimeea", se concluzioneaza in text.

Printre semnatarii documentului se numara ministrii de Externe din Letonia, Ucraina, Estonia, Lituania, Polonia, Suedia, Danemarca, Canada, Romania, Marea Britanie si Cehia.

Statele Unite au reafirmat, miercuri, ca sanctiunile pe care le-au impus Rusiei vor ramane in vigoare pana cand Moscova va "preda controlul Crimeii Ucrainei", la aproape cinci ani de la anexarea peninsulei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Melescanu scrisoare Rusia Crimeea , #Crimeea