Tatarii crimeeni, prinsi intre Kiev si Moscova

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 10:30
4529 citiri
Tatarii crimeeni, prinsi intre Kiev si Moscova
Foto: Hepta.ro

Tatarii crimeeni au fost cei mai afectati de evenimentele din martie anul trecut, cand Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea. Insa Zaur Smirnov este unul dintre putinii tatari care, cu un Coran pe raft si portretul lui Vladimir Putin pe perete, este convins ca anexarea Crimeii a fost buna pentru poporul sau.

Tatarii, care reprezinta 13% din populatia peninsulei, sunt considerati cea mai importanta opozitie la Kremlin in Crimeea - in vreme ce majoritatea etnicilor rusi din Crimeea sustin actiunile Rusiei, scrie, intr-un amplu articol, The Guardian.

Tatarii au boicotat asa-zisul referendum ce a dus la anexarea de catre Rusia si organismul conducator al tatarilor, "mejlis", a refuzat sa recunoasca guvernarea rusa. Liderului mejlisului, Refat Ciubarov, si liderului tatarilor crimeeni, Mustafa Djemilev, le-a fost interzisa prezenta in peninsula.

Putin: Rusia era pregatita sa ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea. Eram pregatiti sa murim

La un an dupa anexare insa, multi tatari crimeeni simt ca e nevoie sa gaseasca o modalitate de a interactiona cu noile autoritati. "In incompletul an 2014, Rusia a petrecut tot atata timp cat Ucraina in cei sapte ani precedenti pentru chestiuni privind locuintele si sustinerea tatarilor crimeeni", explica Smirnov, care conduce comitetul pentru relatii interetnice din regiune.

Smirnov nu are nicio indoiala ca Rusia va fi la fel de benefica tatarilor crimeeni cum le-a fost cecenilor: "Uitati-va la poporul cecen, si la liderul cecenilor, Ramzan Kadirov. Au traversat doua razboaie ingrozitoare insa azi au renascut ca natiune".

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

In vreme ce criticii sustin ca Ramzan Kadirov a instaurant un regim al fricii si abuzurilor, acesta a reconstruit Groznii cu banii Moscovei si Kremlinul incearca, in mod evident, sa ii curteze pe tatarii crimeeni in acelasi mod.

In vreme ce noul regim rusesc a facut patrioti ucraineni din tatarii crimeeni, unii arata ca neamul lor nu a beneficiat prea mult nici de pe urma regimului de la Kiev, care abia acum a descoperit problema tatarilor.

Pe termen lung, scrie sursa citata, Moscova spera ca o combinatie intre ambivalenta fata de Kiev si banii sai, alaturi de amenintari, vor da pe brazda populatia tatara din Crimeea.

Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Amenintarile le simt deja tatarii: multi spun ca se simt intitmidati sau chiar au fost amenintati pe fata. "Au venit niste tipi de la FSB sa discute cu mine si mi-au spus sa fiu atent ce vorbesc, sa nu ma alatur niciunei miscari, sa nu am atitutdini politice (...) Mi-au spus sa-mi amintesc ca am lucruri de pierdut si sa tin capul plecat", a povestit un om de afaceri tatar din Simferopol.

Multi tatari crimeeni au decis ca, daca nu vor sa-si paraseasca locul de bastina, trebuie sa gaseasca un mod de a trai impreuna cu Rusia, in loc sa fie intr-o opozitie permanenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Crimeea tatari intimidati Rusia, #Crimeea tatari , #Crimeea