Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"

Luni, 16 Martie 2015, ora 12:31
4656 citiri
Un an de cand Crimeea e a Rusiei: "Nu se va intoarce niciodata la Ucraina"
Foto: Hepta.ro

Premierul Crimeii Serghei Aksionov a declarat ca peninsula ucraineana s-a intors la tara-mama Rusia si nu va mai face parte niciodata din Ucraina, apreciind ca anexarea regiunii de catre Moscova, in urma cu un an, a fost un "act democratic".

Crimeea a fost anexata de catre Rusia pe 18 martie - intr-un val de condamnari internationale -, in urma unui referendum boicotat de catre locuitorii peninsulei loiali Ucrainei.

Iniante de anexare, militari inarmati si fara insemne au preluat controlul asupra peninsulei, iar Vladimir Putin a recunoscut, intr-un documentar difuzat duminica pe postul national rusesc pentru marcarea unui an de la referendum, ca a trimis trupe sa apere "fortele de autoaparare din Crimeea".

Putin: Am transformat Crimeea intr-o fortareata

Insa Aksionov insista ca Rusia nu a facut ceva rau. "Pot sa va spun ca nimeni n-a luat nimic", a declarat acesta pentru BBC.

"Aceasta a fost optiunea locuitorilor Crimeii. Nimic nu se poate intampla fara sustinerea populatiei locale, iar din acest motiv aceasta (anexare - n.red.) nu a fost un act de agresiune, ci un real act democratic", a apreciat el.

"Aceasta este principala greseala si neintelegere a liderilor occidentali. Oamenii sunt dezinformati de presa, care esueaza sa prezinte o imagine exacta a ceea ce s-a intamplat anul trecut in Crimeea", a continuat acesta.

Asigurari de la Moscova: Situatia Crimeea nu se va repeta si in alte tari. De ce am face asta?

Aksionov a aparat actiunile intreprinse de catre Putin in Crimeea, afirmand ca liderul rus a avut de ales intre a proteja populatia Crimeii si a o abandona pe mana nationalistilor ucraineni.

Putin spune ca vietile rusilor din Crimeea sunt in pericol

In documentarul difuzat pe postul rus de stat duminica, dar inregistrat anterior, Putin a declarat ca viata fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici, indepartat de la putere, se afla in pericol, la fel ca vietile rusilor din Crimeea.

"Nu ne-am gandit la despartirea Crimeei de Ucraina pana in momentul in care au inceput aceste evenimente iar Guvernul a fost rasturnat", a spus Putin, referindu-se la protestele violente si demiterea lui Ianukovici de catre Parlamentul ucrainean, evenimente pe care rusii le prezinta drept lovitura de stat.

Putin: Rusia era pregatita sa ridice nivelul alertei nucleare pentru Crimeea. Eram pregatiti sa murim

Despre plasarea arsenalului rus nuclear in stare de pregatire pentru razboi, Putin a spus ca "am fost aproape sa facem acest lucru".

Crimeea "este teritoriul nostru (din punct de vedere - n.red.) istoric. Acolo traiesc rusi. Ei erau in pericol. Nu puteam sa-i abandonam", a adaugat liderul rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Crimeea anexare Rusia, #Crimeea un an anexare, #Crimeea intoarcere Ucraina , #Crimeea
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
Nici Kosovo nu se mai intoarce la Serbia.