Procurorul general din Croatia a demisionat, dupa ce s-a aflat ca apartine unei loje masonice

Joi, 20 Februarie 2020, ora 10:43
5540 citiri
Procurorul general din Croatia a demisionat, dupa ce s-a aflat ca apartine unei loje masonice
Foto: Arhiva Pixabay

Procurorul general al Croatiei, Drazen Jelenic, care fusese numit in aceasta functie in 24 aprilie 2018, a trimis, miercuri, Guvernului o cerere de eliberare din functie, dupa ce apartenenta sa la o loja masonica a fost criticata dur.

Jelenic a transmis un comunicat de presa in care subliniaza ca inca din prima zi de mandat si-a indeplinit misiunea "cu mandrie si angajament, intr-o maniera profesionista si corecta, in conformitate cu Constitutia si legile croate, aparand independenta autoritatilor Parchetului", relateaza Hina.

"Apartenenta la o asociatie legala nu a avut in niciun fel vreun impact asupra indeplinirii sarcinilor mele", a insistat Drazen Jelenic, care a adaugat insa ca numeroasele insinuarile au facut foarte dificila continuarea asumarii responsabilitatilor in calitate de procuror-general.

Apartenenta lui Jelenic la o loja masonica a aparut in media dupa ce acesta a confirmat ca este membru si l-a acuzat pe medicul oftalmolog Nikica Gabric ca a incercat sa influenteze o ancheta preliminara asupra a trei reporteri care l-ar fi santajat pe medic, caruia ei i-ar fi cerut 200.000 de kuna croate (27.000 de euro) pentru a nu publica fotografii de la o ceremonie a lojii masonice din care face parte Gabric.

Imediat dupa ce Jelenic a facut acea declaratie, Nikica Gabric a afirmat ca ea este falsa.

Totusi, schimbul de acuzatii intre Jelenic si Gabric si faptul ca Drazen Jelenic nu a informat Guvernul despre apartenenta sa la o loja masonica atunci cand a fost nominalizat pentru postul de procuror general au determinat autoritatile si politicienii sa critice comportamentul lui Jelenic.

Miercuri dimineata, Drazen Jelenic anuntase ca nu ia in calcul sa demisioneze din cauza apartenentei sale la o loja masonica, adaugand ca este vorba despre o entitate creata legal care sustine bunastarea societatii.

Intr-o declaratie pentru postul de televiziune N1, el aratase ca nu considera ca a discreditat functia de procuror-sef in contextul in care si-a indeplinit atributiile inainte si in timpul preluarii conducerii Parchetului General croat si, in orice caz, a actionat doar cu respectarea legilor in vigoare.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Procurorul general Croatia mason, #Procurorul general Croatia demisie , #Croatia