Adevarul nebanuit din spatele unei fotografii sfasietoare cu victimele cutremurului din Nepal

Luni, 04 Mai 2015, ora 18:01
8138 citiri
Adevarul nebanuit din spatele unei fotografii sfasietoare cu victimele cutremurului din Nepal
Foto: BBC

O fotografie sfasietoare cu doi copii care se tin in brate a devenit viral pe Internet, numarandu-se printre cele mai populare imagini cu victimele cutremurului devastator din Nepal.

In poza, o fetita speriata de moarte sta agatata de fratele ei, de parca ar cauta adapost in bratele lui, iar baiatul are o privire indurerata care iti taie respiratia. Imaginea este absolut cutremuratoare, arata BBC.

In mai putin de o saptamana, fotografia a devenit viral pe Facebook si Twitter, sub numele de "Fetita de doi ani protejata de fratele sau, de patru ani, in Nepal".

Inca o minune in Nepal: Batran de 101 ani, scos in viata de sub tonele de moloz

Cei doi copii neajutorati au induiosat atat de multi oameni incat s-au facut apeluri disperate pentru cautarea acestora sub daramaturi, iar unele persoane au vrut chiar sa stranga bani pentru ei din donatii.

Totul laudabil pana acum, doar ca fotografia a fost facut acum aproape un deceniu, in Vietnam.

"Am facut aceasta poza in octombrie 2007 in Can Ty, un sat izolat din provincia Ha Giang", a declarat autorul real, fotograful vietnamez Na Son Nguyen.

"Eram in trecere prin acel sat, dar m-am oprit cand i-am vazut pe acesti doi copii Hmong (comunitate etnica din regiunile muntoase ale Chinei, Vietnamului si Thailandei - n.red.) jucandu-se in fata casei, in timp ce parintii lor munceau pe camp. Fetita, probabil in varsta de doi ani, a inceput sa planga cand un strain s-a apropiat, asa ca baiatul a luat-o in brate. Mi s-a parut dragut si induiosator, asa ca am facut o poza", a povestit acesta.

Cutremur devastator in Nepal: Bilantul mortilor creste dramatic

Na Son a postat fotografia pe blogul personal si a fost surprins cand a vazut ca, in urma cu trei ani, poza a aparut pe paginile de Facebook ale vietnamezilor, iar cei doi copii erau prezentati drept "orfani abandonati", in timp ce unii utilizatori inventau tot felul de povesti despre ei.

Dar nu s-a oprit aici. Mai tarziu, fotograful si-a vazut poza pe Internet sub titluri precum "doi orfani birmanezi" sau "victime ale razboiului civil din Siria". Acum, copiii vietamezi au fost prezentati drept "victime ale cutremurului din Nepal".

Na Son a spus ca a facut eforturi sa clarifice situatia si sa ceara drepturi de autor pe fotografie, insa fara succes. "Este cea mai populara fotografie a mea, dar, din pacate, intr-un context gresit", a conchis el.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#poza falsa Nepal, #fotografie falsa Nepal, #poza cutremur Nepal copii , #cutremur Nepal