Marturiile alpinistului roman, erou pe Everest dupa cutremurul devastator din Nepal

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 12:14
6946 citiri
Marturiile alpinistului roman, erou pe Everest dupa cutremurul devastator din Nepal
Foto: Facebook/ Alex Gavan

Alex Gavan, alpinistul roman care se afla pe Everest cand cutremurul din 25 aprilie din Nepal a provocat o avalansa, vorbeste pentru prestigioasa publicatie americana Time despre cat de grea este viata pe "acoperisul lumii".

Romanul povesteste despre cum se pregatea sa urce pe "vecinul" Everestului, Lhotse, cu o inaltime de 8.516 metri, in ziua cutremurului.

"Este o atmosfera oarecum relaxata: ma odihnesc, citind in cortul de la baza taberei. Deodata, totul incepe sa se miste: un cutremur. Imi pastrez calmul si astept sa treaca. Momentul pare o eternitate. Ma astept ca intregul ghetar sa se sparga si sa ma traga in adancurile sale. Iar apoi, liniste", spune Gavan, pentru Time.

Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: Apelul disperat al unui alpinist roman

Acesta povesteste cum a vazut avalansa venind catre el si cum a fugit sa se adaposteasca: "Principalul risc era acum sa ma sufoc, milioane de particule de gheata umplandu-mi caile respiratorii".

Dupa ce avalansa a trecut, Gavan a iesit din cortul mare in care se adapostise si a vazut ca totul se potolise si ca toata lumea din tabara sa este in siguranta.

"Gandindu-ma de unde a venit avalansa si unde s-a oprit, multi altii s-ar putea afla sub zapada. Ma duc apoi in cortul meu, care este plin cu zapada. Am nevoie sa-mi stabilesc prioritatile. Incep sa-mi curat cortul si sa ma pregatesc pentru actiunile de cautare si de salvare. Simt ca totul imi ia o eternitate si devin frustrat. Timpul este crucial acum", povesteste alpinistul roman, care spune ca in acel moment numeroase persoane au fost prinse de avalansa.

Cutremur devastator in Nepal: Alex Gavan spune ca tabara de baza arata ca dupa o explozie nucleara

"Aud in tabara de la baza ca un numar incredibil de mare de oameni au fost prinsi in avalansa si ca este nevoie urgenta de ajutor. Vraeau sa urc pe ghetar, pentru a cauta, insa conditiile sunt prea instabile pentru o ascensiune sigura.

Ma astept la replici ale cutremurului si alte avalanse. Deci impreuna cu doi cataratori polonezi ca urcatul in acest moment nu este o optiune. Vom incepe cautarea oamenilor sub resturi in tabara de la baza, astfel incat incepem sa coboram ghetarul catre acea zona", continua alpinistul.

Acesta descrie cum sunt gasiti oameni raniti sau decedati, dar si cat de grele sunt operatiunile de salvare, pe ghetar, aratandu-se in acelasi timp uimit de numarul mare de oameni care privesc si fac poze, in loc sa dea o mana de ajutor.

A fost trimis de CNN sa transmita despre cutremurul din Nepal si a ajuns sa faca operatie pe creier

"La noul punct medical improvizat, trei doctori fac tot posibilul, date fiind conditiile si echipamentul. Il sun pe unul dintre proprietarii de elicoptere din Nepal si solicit asistenta de indata, vremea permitand acest lucru", povesteste romanul, care vorbeste si despre o persoana atat de grav ranita incat ii lipseste o bucata din craniu si moare in cursul noptii.

Alex Gavan continua sa acorde asistenta medicala celor grav raniti, impreuna cu doi medici, insa oamenii continua sa moara si chiar si mai multi ar fi murit daca nu ar fi sosit elicopterele care as ii salveze. Doua elicoptere efectueaza zboruri timp de trei zile, iar 150 de oameni sunt transportati. Cel putin 19 persoane au murit.

Cutremur devastator in Nepal: Nou mesaj de la alpinistul roman Alex Gavan: Fiti alaturi de mine!

"Everestul nu ar trebui sa fie locul in care sa inveti fundamentele catararii, asa cum se intampla acum, cu un numar coplesitor de expeditii comerciale. Pare ca nu am inteles nimic din dezastrele trecute de pe Everest.

Muntii ar trebui sa fie un loc de inaltare al sufletului fiecaruia, nu al ego-ului sau. Simt ca infuriem tot mai mult acesti munti. (...) Muntii trebuie urcati mai mult decat orice cu umilinta. Viata si deciziile sunt dure pe acoperisul lumii", incheie Alex Gavan.

Cutremur devastator in Nepal Alpinistul Alex Gavan, nou mesaj pe Facebook: Am simtit instant un ghem in stomac

Mai multi alpinisti romani au fost surprinsi de avalansa declansata pe Everest, in urma cutremurului de 7,8 grade produs in Nepal, iar printre cei 19 morti pe munte se numara 10 serpasi si 5 alpinisti straini - doi americani si cate un chinez, australian si japonez. Printre cei morti s-a numarat si un director Google, Dan Fredinburg.

Aproape 7.800 de oameni au murit si 17.200 au fost raniti, in urma cutremurului si replicilor de peste 6,5 grade pe scara Richter, de dupa seismul petrecut pe 25 aprilie.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Alex Gavan cutremur Nepal, #Gavan avalansa Everest, #avalansa Everest cutremur Nepal, #alpinist roman avalansa Everest , #cutremur Nepal
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Oriunde ai merge pe planeta dasi de un roman si de-un conational