Alpinistul Justin Ionescu, intors din Himalaya dupa cutremur: Era ca dupa un razboi, n-am mai vazut asa ceva

Vineri, 08 Mai 2015, ora 20:34
4772 citiri
Alpinistul Justin Ionescu, intors din Himalaya dupa cutremur: Era ca dupa un razboi, n-am mai vazut asa ceva
Foto: Facebook/Justin Ionescu

Alpinistul Justin Ionescu, intors joi noapte din expeditia din Himalaya, a povestit ca trei lucruri au contribuit decisiv la salvarea sa dupa cutremurul devastator din Nepal - sansa, compania de asigurari si puja - un ritual budhist. Se declara fericit ca a avut sansa sa fie protejat.

Justin Ionescu este unul dintre cei patru alpinisti romani, alaturi de Alex Gavan, Teo Vlad si Zsolt Torok, care se aflau in expeditii in Himalaya in timpul cutremurului din 25 aprilie, toti reusind sa paraseasca muntele in siguranta.

El a plecat in expeditie in Himalaya la sfarsitul lunii martie, in incercarea de a escalada varful Everest, fara oxigen suplimentar, ceea ce ar fi reprezentat o premiera pentru Romania.

"Ma simt foarte norocos. Si sunt fericit ca am avut sansa sa fiu protejat. La propriu m-am simtit protejat. Am avut sansa sa nu patim nimic, nici eu, nici colegul meu Zsolt Torok si nici ceilalti romani care am fost acolo", a povestit acesta.

"Cutremurul... n-am realizat gravitatea puterii si ceea ce putea implica. In acel moment nu am realizat. Cutremurul m-a prins in tabara II, la 6.400 de metri altitudine, abia incepea muntele, mai aveam mult de urcat. Eram intr-o tura de aclimatizare, o faceam impreuna cu Zsolt Torok, colegul meu. Si el era acolo tot sa cucereasca Everestul, dar el a preferat sa urce cu oxigen. N-a apucat, ca si mine. Ne-am intalnit in tabara de baza si am urcat impreuna. Eu mai fusesem in acel loc cu doi ani inainte.

Am sesizat avalansele care s-au pornit de pe versantii caldarii in care noi ne aflam. Eu mai traisem avalanse in zona aceea si am incercat sa-l linistesc pe Zsolt, care chiar s-a speriat. El a asociat totul cu alte avalanse traite in cort. S-a stresat atunci, eu i-am zis sa stea linistit ca nu vor ajunge la noi, pentru ca mai traisem asta. Nu au ajuns la noi. Acum, ajungand acasa, ma gandesc ca si datorita lipsei de oxigen nu am realizat gravitatea situatiei. Probabil asta s-a intamplat. Cutremurul a fost lung, am schimbat destule cuvinte intre noi", a povestit Justin Ionescu scenele petrecute pe munte.

Cei doi romani au fost primii care au gasit calea dintre tabara a doua, unde i-a surprins cutremurul, si tabara unu, aflata la o altitudine mai mica.

"In ziua cutremurului era ceata si ningea, nu am vazut avalansele care s-au pornit de pe versanti. A doua zi, dupa cutremur, cand ne-am trezit, nu mai erau urme, erau astupate de zapada si nu se misca nimeni. Ceea ce era foarte ciudat, nu e uzual sa nu existe miscare intre tabara doi si tabara unu. Acolo se fac transporturi permanent. In ziua aia, era ora 10.00 si nimeni nu facuse urme intre cele doua tabere.

Au plecat pana la urma in jos trei serpasi, i-am lasat in fata, apoi am plecat si noi. I-am prins foarte repede, stateau pe rucsacuri, nu faceau nimic. I-am intrebat ce se intampla si ne-au spus ca nu gasesc o scara peste o crevasa si le e frica sa continue. Serpasii sunt la munca. E o mare diferenta, noi suntem cu pasiunea, pentru ei e munca. Ei isi fac doar treaba, nu risca, au familii acasa... Si atunci am zis 'hai sa mergem noi sa descoperim'. Am plecat si am deschis drumul pana in tabara unu", povesteste alpinistul.

El mai spune ca cel mai mult l-a socat "dezastrul" pe care l-a vazut cand a ajuns in tabara de baza.

"In viata mea nu am vazut asa ceva. Dupa trei zile, totul era ravasit. Nu toata tabara, portiunea din mijloc, care arata ca dupa un razboi. Au murit 18 oameni acolo. Ma consider norocos si fericit pentru ca, daca as fi fost cu Zsolt in tabara lui, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Tabara lui a fost dintre cele mai afectate. A avut noroc ca nu a fost acolo", a mai spus Justin Ionescu.

In expeditia din Himalaya Ionescu a pierdut aproape tot echipamentul.

"Cu siguranta e experienta care m-a marcat cel mai mult in viata. Cand vezi de ce ai fost ferit... Si nu a lipsit mult. Alex Gavan era acolo, dar a avut noroc ca nu se afla in zona afectata de avalansa. Acum am ratat toata expeditia, am pierdut aproape tot echipamentul. Tot echipamentul meu de altitudine nu mai e, a ramas pe munte. L-am lasat in tabara doi cu gandul sa ne odihnim si sa ne intoarcem. Noi facem depozite, am lasat echipamentul acolo, pe care urma sa-l recuperam ulterior. Expeditia pe Everest costa in jur de 50.000 de euro, din care echipamentul se ridica la 5-10.000. Pana la urma asta e, viata nu are pret. Ce e mai important e ca toti cei pe care ii cunosteam nu au patit nimic", explica alpinistul.

Intrebat daca crede ca si divinitatea a contribuit la salvarea sa, Justin Ionescu a stat cateva momente pe ganduri, apoi a scos de sub tricou un snur galben innodat in jurul gatului: "Mda, snuruletul asta galben e un talisman, pe care il primesti de fiecare data cand pleci pe un varf de peste 8.000 de metri. Se face o 'puja'. O rugaciune catre munte, sa te protejeze. O fac de fiecare data.

Anul asta a fost diferit. Lama (n.red. - calugar budhist) care a tinut aceasta slujba era unul dintre serpasi. E un personaj de o bunatate fantastica, asa cum iti imaginezi un lama budhist. El ne-a tinut slujba, foarte familiar, foarte intim. Nu a fost nimic pompos. Chiar m-am simtit apropiat de tot ce se intampla. Ulterior, puja chiar si-a facut treaba, m-a protejat. Eu cred in divinitate, dar nu sunt extremist si nici practicant nu pot spune ca sunt. Ma duc foarte rar la biserica. Pot spune ca au fost trei lucruri care m-au ajutat sa ma intorc teafar: sansa, compania de asigurari si puja".

Justin Ionescu mai spune ca nu va renunta la intentia de a escalada cel mai inalt varf fara a beneficia de oxigen suplimentar: "Sigur, vreau sa continui, eu am un proiect 'Everest pentru Romania'. Si pentru federatie si pentru Romania este important ca Everestul sa fie urcat fara oxigen. Am fi printre putinele tari cu oameni care au urcat Everestul fara oxigen suplimentar. Ar fi o realizare foarte mare. Au mai incercat romani, dar nu e asa de simplu. Si Horia Colibasanu a incercat anul trecut, dar nu a avut sansa. A batut vantul si nu se poate".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Justin Ionescu cutremur Nepal, #alpinist roman cutremur Nepal , #cutremur Nepal