Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: 17 corpuri recuperate, ranitii au fost evacuati cu elicopterul

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 09:34
4704 citiri
Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: 17 corpuri recuperate, ranitii au fost evacuati cu elicopterul
Foto: Rizal Zulkapli AWANI/Twitter

Persoanele ranite grav de avalansa de pe Everest au fost evacuate duminica dimineata cu elicopterul, a scris alpinistrul roman Alex Gavan pe Twitter.

Mai mult, corpurile neinsufletite a 17 persoane au fost recuperate de la tabara de baza de pe Everest, unde sute de alpinisti sunt izolati dupa cutremurul care a zguduit sambata Nepalul.

Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: Apelul disperat al unui alpinist roman

Avalansa ucigasa pe Everest: Care e situatia alpinistilor romani

Anuntul a fost facut pentru Reuters de Ang Tshering Sherpa, presedinte al Asociatiei de Alpinism din Nepal. In total, 61 de persoane au fost ranite.

"Toti ranitii grav au fost evacuati cu elicopterul", a scris pe Twitter Gavan, care adauga din cand in cand informatii despre ce face. "Avand grija de cei care au nevoie. Vreau somn" - este o alta postare.

Avalansa care a maturat o portiune a Everestului a ingropat partial tabara de baza, unde alpinistii se strang la inceputul sezonului pentru a incepe ascensunea.

Gavan mai scrie ca operatiunile de salvare continua, multi alpinisti fiind blocati deasupra riscantei cascade de gheata Khumbu.

Luna aprilie este una dintre cele mai cautate perioade pentru a escalada varful de 8850 de metri, chiar inainte ca ploaia si norii sa invaluie muntele, la sfarsitul lunii mai. Cu aproape exact un an in urma, o alta avalansa a ucis 16 ghizi nepalezi in cea mai neagra zi de pana acum pe Everest.

In imaginea de mai jos, realizata de Denver Post, dupa avalansa de anul trecut, pot fi observate mai usor punctele importante din traseul spre varful Everest.

Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: Un director Google, printre victime

Tragedia de pe Everst a fost provocata de un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,9, care a a zguduit sambata Nepalul. Cutremurul s-a produs la o adancime de 11 de kilometri.

Epicentrul a fost la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu. Valea Kathmandu este dens populata, cu aproape 2,5 milioane de locuitori, iar casele sunt de proasta calitate. Sute de cladiri s-au prabusit.

Seismul de sambata pare a fi cel mai puternic care a lovit Nepalul din 1934 incoace, cand un cutremur de 8 grade a ucis peste 10.000 de persoane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raniti salvati avalansa Everest, #operatiune salvare Everest, #elicopter raniti Everest , #cutremur Nepal