Cutremur devastator in Nepal: Cele mai noi detalii despre alpinistii romani din Himalaya

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 18:02
4973 citiri
Cutremur devastator in Nepal: Cele mai noi detalii despre alpinistii romani din Himalaya
Foto: captura Youtube

Cutremurul devastator care a lovit sambata Nepalul si a produs si o avalansa uriasa in Muntii Himalaya i-a gasit acolo si pe alpinistii romani Justin Ionescu, Zsolt Torok, Alex Gavan si Teofil Vlad.

Federatia Romana de Alpinism si Escalada a anuntat luni, printr-un comunicat, care este starea celor patru.

Cutremur devastator in Nepal: Alex Gavan spune ca tabara de baza arata ca dupa o explozie nucleara

"Justin Ionescu si Zsolt Torok, cei doi alpinisti romani care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848 m), pe ruta nepaleza, in acest sezon, sunt teferi si urmeaza sa fie evacuati din Tabara 1, aflata la circa 6.000 m altitudine, acolo unde cei doi se afla in prezent.

Alex Gavan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516 m), un munte invecinat, se afla de asemenea in siguranta. Teofil Vlad, aflat de cealalta parte a Muntelui Everest (pe Nord, in Tibet), este de asemenea in siguranta, la 5.200 m altitudine (tabara de baza tibetana). Zona nordica a fost mai putin afectata de cutremur", se arata in comunicatul citat de Mediafax.

Cutremur devastator in Nepal: Noi informatii despre romanii aflati in zona

Marius Gane, vicepresedinte al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE), a declarat ca nu stie daca alpinistii Justin Ionescu si Zsolt Torok vor cobori de pe munte dupa reamenjarea traseului afectat de avalanasa sau vor alege evacuarea cu elicopterul.

Cutremur devastator in Nepal: 22 de morti pe Everest

"Caderea de gheata Khumbu, care face accesul spre Tabara 1, unde se afla Justin Ionescu si Zsolt Torok acum, a fost inchisa de autoritatile nepaleze. Cei doi alpinisti fie vor fi evacuati cu elicopterul, impreuna cu ceilalti alpinisti blocati acolo, fie vor cobori dupa reamenajarea traseului pe Khumbu - care a fost afectat de avalanse -, asta in cazul in care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem incredere in deciziile lor, sunt alpinisti experimentati si puternici", a precizat Gane.

Muntele Everest, situat la granita dintre Nepal si Tibet (China), este cel mai inalt munte din lume si se afla in Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primavara debuteaza in luna martie si dureaza pana la finalul lunii mai. Numarul expeditiilor romanesti in Himalaya a crescut considerabil in ultimul deceniu.

Inca trei avalanse pe Everest, dupa replica de 6,7 a cutremurului din Nepal

Cel putin 3.326 de persoane au murit in Nepal in urma cutremurului de sambata, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, au declarat oficialii, in timp ce peste 6.500 de persoane au fost ranite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, in China si India. Oficialii au declarat insa ca bilantul victimelor ar putea creste pe masura ce se ajunge in zonele montane izolate din vestul Nepalului.

Cutremurul a declansat o avalansa uriasa care a ingropat partial tabara de baza in care se aflau numerosi alpinisti straini si ghizii lor nepalezi. Cel putin 18 persoane au murit si alte 60 au fost ranite, afirma BBC, adaugand ca multe altele sunt date disparute.

Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: Un director Google, printre victime

Elicopterele au reluat, luni dimineata, evacuarea alpinistilor blocati pe Muntele Everest, in urma avalanselor declansate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, a anuntat pe conturile sale de Facebook si Twitter alpinistul roman Alex Gavan.

"Evacuarea alpinistilor blocati in taberele 1 si 2 continua. Trei elicoptere zboara non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar cate doua persoane o data. Vremea este buna", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe conturile sale de Facebook si Twitter.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#cutremur nepal avalansa Himalaya romani, #alpinisti romani avalansa cutremur Nepal , #cutremur Nepal