Cutremur devastator in Nepal: Dincolo de statistici - povestile emotionante ale victimelor

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 19:18
3585 citiri
Cutremur devastator in Nepal: Dincolo de statistici - povestile emotionante ale victimelor
Foto: Hepta.ro

La trei zile de la cutremurul devastator din Nepal, ies la iveala povestile emotionante ale victimelor, dar si drama prin care trece familia acestora.

Ashleigh Stumler escalda Everestul sambata. Tanara credea ca a ametit de la aerul rarefiat, insa un ghid i-a dat vestea cumplita: un cutremur a lovit Nepalul, iar cel mai inalt munte din lume a fost zdrucinat de la baza, relateaza CNN.

Stumler a trait pentru a-si spune povestea. Alti cel putin 4.100 de oameni nu au fost atat de norocosi. Fiecare catastrofa aduce statistici care iti provoaca dureri de cap. Povestile individuale iti sfasaie, insa, inima. Innebunite de durere dupa ce au pierdut pe cineva drag, acum familiile posteaza mesaje disperate pe Internet.

Eva Girawong, un medic din tabara de baza de la Muntele Everest, a disparut intr-o avalansa declansata de cutremur sambata. "Fiica noastra iubita, sora mai mica si cea mai buna prietena a fost luat de langa noi", a transmis familia ei pe Facebook.

Regizorul de documentare Tom Taplin a locuit in tabara de la baza Everestului, in Nepal, pentru aproximativ o luna, documentand viata alpinistilor. Taplin a fost ucis de avalansa provocata de cutremurul puternic, care a maturat tabara.

Corey Freyer, sotia sa, este disperata. Freyer a subliniat ca sotul ei a murit facand ceea ce iubea cel mai mult, iar ea este distrusa ca si-a pierdut partenerul. Femeia a amintit despre aventurile lor in destinatii indepartate, de la Antarctica, la Pentagonia. Ea nu stie cand ramasitele lui Taplin vor fi repatriate, dar spune ca ea va planifica un serviciu memorial, astfel incat prietenii sai si cei dragi "sa celebreze viata pe care a trait-o Tom Taplin".

Eve Girawong, un alpinist pasionat si un medic in tabara de baza de la Everest, a murit in avalansa declansata de cutremur. "Da, din pacate ea a fost surprinsa de avalansa din tabara de baza", a declarat Kurt Hunter, co-fondator al Madison Alpinism. "Ce s-a intamplat pe Everest este o tragedie cumplita, insa paleste in comparatie cu ceea ce s-a intamplat in Nepal", a adaugat Hunter. Familia lui Girawong este sfasaiata de durere. "Eve a murit facand ce iubea, sa ii ajute pe altii. Cuvintele noastre nu pot exprima durerea pe care o simtim in aceste momente", a transmis familia sa.

Cutremur devastator in Nepal: Pentru aproape un milion de copii drama abia incepe

Dan Fredinburg, un director Google, publica pe Instagram si Twitter actualizari despre aventura sa in Nepal. El a fost insa prima victima confirmata in urma cutremurului devastator care a zguduit Nepalul, India, China si Bangladesh si a provocat o avalansa pe Everest.

Sora sa, Megan, a scris un ultim mesaj pe contul de Twitter al lui Dan: "Apreciem toate dragostea pe care ati trimis-o. Spiritul si sufletul sau vor dainui printre noi". Iubita lui le-a spus jurnalistilor de la CNN ca Dan era cel mai bun om pe care l-a cunoscut vreodata, ca facea pe fiecare din jurul sau sa se simta special, fara ca macar sa incerce asta.

Muntele Everest, situat la granita dintre Nepal si Tibet (China), este cel mai inalt munte din lume si se afla in Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe glob. Sezonul de ascensiuni de primavara debuteaza in luna martie si dureaza pana la finalul lunii mai. Numarul expeditiilor romanesti in Himalaya a crescut considerabil in ultimul deceniu.

Inca trei avalanse pe Everest, dupa replica de 6,7 a cutremurului din Nepal

Cel putin 3.326 de persoane au murit in Nepal in urma cutremurului de sambata, cu o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, au declarat oficialii, in timp ce peste 6.500 de persoane au fost ranite. Zeci de persoane au murit, de asemenea, in China si India. Oficialii au declarat insa ca bilantul victimelor ar putea creste pe masura ce se ajunge in zonele montane izolate din vestul Nepalului.

Cutremurul a declansat o avalansa uriasa care a ingropat partial tabara de baza in care se aflau numerosi alpinisti straini si ghizii lor nepalezi. Cel putin 18 persoane au murit si alte 60 au fost ranite, afirma BBC, adaugand ca multe altele sunt date disparute.

Avalansa pe Everest dupa cutremurul din Nepal: Un director Google, printre victime

Elicopterele au reluat, luni dimineata, evacuarea alpinistilor blocati pe Muntele Everest, in urma avalanselor declansate de cutremurul cu magnitudinea de 7,8, a anuntat pe conturile sale de Facebook si Twitter alpinistul roman Alex Gavan.

"Evacuarea alpinistilor blocati in taberele 1 si 2 continua. Trei elicoptere zboara non-stop. Din cauza altitudinii mari, sunt transportate doar cate doua persoane o data. Vremea este buna", a scris alpinistul roman Alex Gavan pe conturile sale de Facebook si Twitter. Ulterior, alpinistul a anuntat ca, la randul sau, a fost salvat.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#povesti victime cutremur, #cutremur Nepal victime Everest , #cutremur Nepal