Ziare.com

Britanicii pot intra cu pasaport in 173 de tari, fara viza. Dar romanii?

de Alex Varzaru
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 21:45

   

Britanicii pot intra cu pasaport in 173 de tari, fara viza. Dar romanii?
Cetatenii Marii Britanii, Finlandei si Suediei pot intra cu pasaportul, fara a le fi cerute vize suplimentare, in cele mai multe tari. Pasaportul romanesc deschide usile a 141 de tari.

Britanicii, finlandezii si suedezii sunt cetatenii care pot calatori in cele mai multe dintre tarile lumii fara a li se cere altceva decat pasaportul, conform unui top anual intocmit de societatea Henley&Partners, citat de The Independent.

Studiul arata ca apartenenta la Uniunea Europeana este un element hotarator pentru usurinta cu care te poti misca dincolo de frontiere.

Noua din cele 10 tari aflate in varful acestui clasament sunt membre al UE: Danemarca, Germania, Luxemburg, Belgia, Italia, Olanda, Marea Britanie, Finlanda si Suedia. Alaturi de ele mai sunt doar Statele Unite. Cetatenii acestor state pot calatori fara a cere viza in mai mult de 170 de alte tari.

La polul opus sunt tari ca Pakistan si Somalia, ai caror cetateni nu sunt acceptati doar cu pasaport decat de 32 de tari. Irakienii nu sunt lasati sa intre decat de 31 de state iar cel mai rau vazut ramane Afganistanul, ai carui cetateni nu pot intra doar cu pasaport afgan decat in 28 de state.

Conform topului, sunt 229 de tari pe glob si nicio natiune nu are capacitatea de a-si trimite cetatenii cu pasaport in toate. In timp ce cetatenii Europei au acces liber in majoritatea restului lumii, accesul catre Europa este extrem de restrictionat. Trei sferturi din cetatenii globului nu pot intra in Europa.

Conform studiului, exista deosebiri si in interiorul continentului european. Dintre tarile fostului bloc comunist, doar Ungaria e cea care "performeaza". Bulgaria si Romania sunt plasate destul de jos, intre Brazilia si Barbados. Cetatenii Moldovei au acces restrans la doar 59 de tari.

Rusii sunt lasati sa intre cu pasaportul doar in 95 de tari, aproape la fel ca cetatenii Turciei si Africii de Sud. Cele mai populate tari din lume, China si India, sunt destul de jos pe lista. Cei 1,2 miliarde de indieni pot merge in 52 de tari, iar cei 1,3 miliarde chinezi doar in 44.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13605 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Remarc ca ati uitat Elvetia. Pasaportul elvetian este unul

dintre cele mai respectate. Deschide orice frontiera...
Cu toata discretia.

 

bai varzarescule, daca britanicii, finlandezii si suedezii......

....pot intra cu totii in 173 de tari, de ce in titlul cu litere de-o schioapa ai mentionat numai albionezii ca, ceva mai jos sa-i mentionezi pe toti trei?
stii cum se chiama ziaiureaistica ta? sa-ti zic eu: varza si ziua si noaptea.
du-te bai varzarescule la capre sa te invete ele cum sa faci ziaristica ca la carte!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor