Cererea Singapore de arestare a lui Silviu Ionescu nu poate fi admisa

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 22:11
1926 citiri
Cererea Singapore de arestare a lui Silviu Ionescu nu poate fi admisa

Ministerul Justitiei arata, intr-un comunicat remis, vineri, ca nu poate da curs cererii autoritatile din Singapore, de arestare provizorie in vederea extradarii a diplomatului Silviu Ionescu, care ar fi produs un accident de circulatie.

Conform MJ, "in urma examenului de regularitate internationala efectuat, in temeiul dispozitiilor Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala cu modificarile si completarile ulterioare, a solicitarii de arestare provizorie in vederea extradarii formulata de autoritatile singaporeze in cazul cetateanului roman Silviu Ionescu, Ministerul Justitiei a constatat ca nu se poate da curs cererii."

Romania va trimite reprezentanti in Singapore, in cazul Silviu Ionescu

Raspunsul Ministerului Justitiei a fost comunicat Interpol vineri, spun reprezentantii institutiei.

Ministerul Justitiei si-a intemeiat raspunsul pe prevederile Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, incheiata la 18 aprilie 1961, la care atat Romania, cat si Republica Singapore sunt parte.

Astfel, potrivit art. 31 alin.(1) din Conventie, "agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar. Imunitatea de jurisdictie penala a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant."

Mai mult, sustine Ministerul Justitiei, Romania nu a renuntat la imunitatea de jurisdictie penala in acest caz, iar Republica Singapore nu a transmis vreo solicitare scrisa in acest sens.

Silviu Ionescu, dat in urmarire internationala

Ministerul Justitiei precizeaza ca, potrivit art. 19 alin. (1) din Constitutia Romaniei, cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania.

Cu toate acestea, "prin derogare de la prevederile alineatului (1) al art. 19, cetatenii romani pot fi extradati in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate. Prin urmare, pentru extradarea cetatenilor romani trebuie sa fie indeplinite cumulativ trei conditii: a) intre Romania si statul solicitant sa existe un tratat bi sau multilateral care sa reglementeze extradarea; b) sa existe reciprocitate si c) sa fie indeplinite conditiile prevazute de legea romana, respectiv Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, cu modificarile si completarile ulterioare."

Autoritatile romane au primit, vineri, raspunsul oficial si formal al partii singaporeze la solicitarile formulate prin comisia rogatorie internationala adresate de Ministrul roman al Justitiei catre Ministrul singaporez al Justitiei la 11 februarie 2010, informeaza MAE.

Autoritatile din Singapore au cerut arestarea si punerea sub urmarire internationala a diplomatului Silviu Ionescu, cercetat penal pentru un accident rutier in urma caruia o persoana a murit, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Citeste si:
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Anchetă la Radio România, după ce un articol despre premierul desemnat Nicolae Ciucă a fost modificat. Ce informații au fost șterse
Radio România a transmis duminică, 24 octombrie, că investighează circumstanțele în care a fost modificat un articol postat pe 22 iunie 2018 pe site-ul oficial al instituției de presă, care...
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Clotilde Armand le-a declarat război funcționarilor din primărie. „52% nu pontează. Trântorii plătiți regește de cetățeni”
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis duminică, 24 octombrie, că 52% dintre funcționarii publici din instituție nu își înregistrează prezența la locul de muncă și nu...
Sursa: rNews