Human Rights Watch acuza UE si ONU de lasitate

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 23:50
2586 citiri
Human Rights Watch acuza UE si ONU de lasitate
Foto: European Roma Rights Center

Raportul anual al Human Rights Watch (HRW), publicat luni, critica Uniunea Europeana si Organizatia Natiunilor Unite, acuzand cele doua foruri internationale de "lasitate" in fata abuzurilor comise asupra oamenilor.

"Dialogul si cooperarea isi au rolul lor, insa ar trebui sa fie sarcina guvernului care comite abuzuri de a-si arata disponibilitatea reala de a imbunatati" situatia drepturilor omului, precizeaza intr-un comunicat Kenneth Roth, director executiv al grupului.

"In absenta unei vointe politice dovedite de a face schimbari din partea guvernelor care comit abuzuri, guvernele bine intentionate trebuie sa faca presiuni pentru a pune capat represiunii", a spus Roth, citat de AFP.

Germania, Franta si Marea Britanie sunt trei dintre marile puteri europene care participa, potrivit directorului HRW, la "lasitatea generala in fata Chinei".

La fel ca in fiecare an, raportul HRW aloca parti importate rromilor si discriminarii la care acestia sunt supusi. "Rromii continua sa se confrunte cu discriminarea, excluderea si saracia extrema in UE", se precizeaza in documentul publicat luni.

HRW aminteste de campania de expulzare a rromilor din Franta, care a avut loc in vara lui 2010, precizand ca pana la sfarsitul lui august au fost desfiintate 128 de tabere de rromi si nomazi si 1.000 de rromi au fost repatriati in Romania si Bulgaria.

Potrivit raportului HRW, respectarea deplina a drepturilor omului in UE se confrunta cu o serie de provocari: cresterea intolerantei - manifestata prin succesul electoral al partidelor de dreapta, inclusiv in coalitiile de guvernamant, masurile impotriva romilor, musulmanilor si imigrantilor -, ingrijorarile privind politicile abuzive de combatere a terorismului, accesul inadecvat la azil si protectia inechitabila impotriva discriminarii.

Alte exemple de astfel de esecuri oferite de Human Rights Watch se refera la "apropierea slugarnica a UE fata de Uzbekistan si Turkmenistan" sau "reactia blanda a Occidentului fata de anumiti autocrati favoriti din Africa, precum Paul Kagame din Rwanda si Meles Zenawi din Etiopia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport Human Rights Watch, #rromi discriminati Europa , #diplomatie