Ziare.com

Sa ne amintim: Sfarsitul Pactului de la Varsovia

Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 17:06

   

Sa ne amintim: Sfarsitul Pactului de la Varsovia
Pactul de la Varsovia a fost o alianta a tarilor socialiste cu scopul direct de a se opune influentei NATO, mai ales dupa remilitarizarea Germaniei de Vest, perceputa ca o amenintare la adresa influentei sovietice.

Pactul insa a fost folosit in special pentru a servi intereselor URSS si, in 1988, Gorbaciov, ca urmare a masurilor de liberalizare, renunta la controlul asupra aliantei, aceasta urmand sa fie in final dizolvata de tarile membre pe 1 iulie 1991.

In mod oficial, Pactul de la Varsovia urma sa fie o metoda de aparare impotriva tarilor NATO in cazul unui razboi, dar a fost folosit de Uniunea Sovietica si ca o metoda de a tine in frau regimurile comuniste est-europene.

Un exemplu este cel al revolutiei ungare din 1956 cand sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de regimul bolsevic.

Trupele Pactului de la Varsovia intra in Ungaria si "pacifica" demonstrantii lasand in urma lor cativa mii de morti si zeci de mii de raniti dupa un conflict ce a durat aproape doua saptamani. Imre Nagy conducatorul guvernului este capturat si dupa un proces scurt este executat.

Aceasta acalmie nu a durat foarte mult. In 1968, dupa adoptarea unor masuri ce reformau regimul comunist din Cehoslovacia, trupele tratatului de la Varsovia au actionat din nou.

De data aceasta se putea observa deja o disensiune tot mai puternica intre membrii aliantei, Albania retragandu-se formal dupa ce a renuntat sa mai sustina pactul din 1961 si in mod particular Romania care, prin intermediul lui Ceausescu a criticat in termeni foarte duri invazia Cehoslovaciei.

Tarile est-europene actionau ca o bariera in favoarea URSS, pe teritoriul Germaniei de Est, Poloniei si Cehoslovaciei fiind cantonate grupul de armate nord si centru care ar fi purtat greul unei eventuale confruntari cu fortele nord- atlantice, iar Bulgaria care era vecina cu doua tari NATO ar fi fost sprijinita de Ungaria si Romania.

Chiar daca cele doua forte s-au opus timp de 36 de ani nu s-a ajuns la un conflict armat, asta nu a impiedicat crearea unui plan de atac si a unei strategii impotriva trupelor nord-atlantice in eventualitatea unui astfel de eveniment.

Plan de atac impotriva NATO

"Sapte zile catre raul Rin" a fost planul secret de raspuns al tarilor din pact impotriva NATO, in cazul in care s-ar fi declansat un razboi intre cele doua blocuri militare.

Initial a luat nastere ca o simulare de razboi, speculand asupra atacului fortelor NATO asupra vaii raului Vistula cu arme nucleare si practic impiedicand aducerea de intariri din Uniunea Sovietica, dar dupa aceea s-a transformat intr-o strategie militara in toata regula, dovada fiind acumularea de rachete nucleare in Polonia, ajungandu-se in anii '80 la un numar de aproape 250 de astfel de arme, tocmai pentru a sevi aplicarii acestui plan militar.

Strategia era conceputa ca un atac nuclear rapid ce ar paraliza apararea tarilor inamice. Urmau sa fie atacate cu focoase nucleare Germania de Vest, Danemarca, Olanda si Belgia pentru a impiedica un raspuns al acestora urmat de o invazie pana la Rin, care urma sa se opreasca acolo.

Un atac asupra Angliei si Frantei nu era specificat, probabil in cazul Frantei datorita capacitatii de retaliere a acesteia, care era a treia putere nucleara a lumii dupa Statele Unite si Uniunea Sovietica, dar si din cauza faptului ca nu facea parte din cadrul structurilor NATO ca urmare a neintelegerilor dintre francezi si americani.

Inca nu exista referinte la o strategie de aparare bine definita in cazul unei invazii a NATO a tarilor est-europene, singurul plan tactic dezvaluit pana acum fiind acesta, dar care este in mod fundamental gresit si nu ia in calcul foarte multe variabile si omite multe situatii si scenarii. Aceasta demonstreaza in continuare ca Pactul de la Varsovia a reprezentat un instrument de control din partea puterii moscovite, mai mult decat un sistem de aparare bine pus la punct.

Dizolvarea

Nemultumirile fata de Pactul de la Varsovia erau destul de mari, cum este mentionat mai sus, Albania se retrage iar Romania nu participa la invazia militara a Cehoslovaciei, ba mai mult, in tara noastra se instituie garda patriotica, o formatiune paramilitara gata sa se opuna in cazul unei invazii a trupelor acestei aliante.

Dupa ani de control sovietic, Gorbaciov initiaza doctrina Sinatra in 1988, ce postula neinterventia in cadrul afacerilor interne ale statelor din Pactul de la Varsovia. Noile guverne ce s-au format dupa relaxarea atitudinii URSS nu mai simteau nevoia mentinerii Pactului de la Varsovia astfel incat in luna ianuarie a anului 1991 Ungaria, Cehoslovacia si Polonia declara ca se vor retrage din pact, urmata de declaratia Bulgariei in februarie.

Presedintele cehoslovac Vaclav Havel a dizolvat formal pe data de 1 iulie 1991 Pactul de Prietenie, Cooperare si Asistenta Mutuala dupa patru decenii de opozitie fata de blocul NATO.

In final, tarile ce faceau parte din acest pact aderand tocmai in cadrul aliantei nord-atlantice, incheind inca un capitol din istoria comunista.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5463 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cultura generala

In rest tov. Ion Ilici Iliescu stie mai multe despre pactul de la Varsovia si pactul cu diavolul pe care la semnat in dec 1989

 

:)

mda...de aici si miturile tunurilor cu laser romanesti care au ''topit'' niste tancuri rusesti a doua oara cand au vrut sa invadeze cehoslovacia in fapt un mit propagandistic pt a nu starni panica in romania...in copilarie cand am auzit povestea am fost foarte entuziasmat dar o data cu trecea timpului mi'am dat seama ca daca era asha romania la momentu de fatza se numara printre super puterile lumii nu in coada clasamentului cu carute in dotarea armatei in 2010 :)

 

E bine sa ne amintim

Faptul ca Romania nu a participat in 1968 la cotropirea Cehoslovaciei este un reper important al istoriei noastre din a doua parte a secolului XX. Coeziunea pe care Ceausescu a realizat-o in acea vara in jurul ideii de natiune si patriotism nu a mai fost repetata pana acum. Avem nevoie de o noua idee si o noua emulatie care sa ne scoata din marasm si autocompatimire. Multumiri domnului Dologa pentru articolele sale din ultima vreme. Avem nevoie de ele si imi place modul explicit si succint in care le scrieti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor