UE, gata sa sprijine Chisinaul: Proba de foc, apropierea de Romania

Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 21:02
3108 citiri
UE, gata sa sprijine Chisinaul: Proba de foc, apropierea de Romania
Foto: Radio Europa Libera

Uniunea Europeana este gata de o colaborare totala cu Republica Moldova, dupa ce noua putere de la Chisinau si-a respectat promisiunile si a facut primii pasi in reluarea relatiilor diplomatice cu Romania.

Esentiala, in sensul deblocarii relatiilor dintre cele doua state, a fost anularea sistemului de vize pentru cetatenii romani, impus de guvernarea comunista dupa evenimentele din 7 aprilie.

Presedintele interimar, Mihai Ghimpu, s-a folosit de dreptul sau constitutional de a anula hotararea guvernului de a introduce sistemul de vize pentru cetatenii Romaniei, informeaza Radio Europa Libera.

Drept raspuns, presedintele Comisiei pentru Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlatean, a mentionat, in cadrul vizitei sale la Chisinau, ca Bucurestiul depune eforturi pentru a convinge Bruxelles-ul sa permita excluderea necesitatii prezentarii dovezilor privind detinerea unui cont bancar de 500 de euro, pentru moldovenii solicitanti de vize, cel putin pana la intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Asadar, dupa ce R. Moldova a demonstrat, prin fapte, ca adera la democratie, Departamentul de stat american si presedintia suedeza a Uniunii Europene si-au exprimat sprijinul pentru noul guvern de la Chisinau.

Mai mult, asa cum a prevazut si Titus Corlatean, Uniunea Europeana intentioneaza sa discute cu noile autoritati despre ridicarea vizelor pentru moldoveni si despre un sprijin financiar pe termen scurt pana ce noile autoritati vor incheia un acord cu FMI-ul.

Premierul Filat si ministrul de externe Iurie Leanca vor avea, marti, la Bruxelles, intalniri cu coordonatorul politicii externe si de securitate a Uniunii Europene Javier Solana, cu presedintele Comisiei Europene si cu membri ai Parlamentului European. Relatiile dintre Uniunea Europeana si Moldova au fost reluate dupa schimbarea puterii de la Chisinau, in contextul in care ele au ramas inghetate de la alegerile din aprilie.

Desi a facut pasi in fata, oficialii europeni asteapta acum ca Moldova sa-si creeze statul de drept din interior. Cat despre conflictul transnistrean, UE este interesata de stingerea focarelor de conflict si a zonelor criminogene din vecinatatea sa. (A.T.)

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#UE relatii Republica Moldova, #Chisinau Romania Bucuresti vize, #guvern Moldova Filat , #diplomatie