Ce trebuie sa stim despre Ebola, flagelul de temut care ameninta omenirea

Sambata, 09 August 2014, ora 12:55
5073 citiri
Ce trebuie sa stim despre Ebola, flagelul de temut care ameninta omenirea
Foto: Der Spiegel

OMS a anuntat ca Ebola reprezinta o urgenta internationala in domeniul sanatatii, ceea ce ii confera dreptul de a emite reglementari profilactice, care sa fie valabile in intreaga lume.

Numai aplicand asemenea reglementari, cu acceptul tuturor statelor interesate, epidemia poate fi tinuta sub control.

In acest scop, informeaza publicatia germana Der Spiegel, OMS a emis o lista de sapte recomandari care vor trebui respectate pentru a stavili raspandirea bolii:

  • Sefii statelor in cauza sa se implice personal, emitand un apel de urgenta la nivel national si informand corect populatia asupra situatiei la zi si riscurilor existente.

  • Sefii de state sa instituie o celula de criza la nivel national. Scopul este coordonarea actiunilor privind prevenirea raspandirii infectiei, asigurarea conditiilor pentru teste de laborator si pentru contactele cu populatia expusa la riscuri sau cu persoanele suspecte de a fi contactat virusul.

  • Liderii locali sa se implice pentru depistarea rapida a celor infectati, iar vindecatorilor traditionali sa li se faciliteze folosirea procedeelor lor de tratament.

  • Autoritatile sa asigure echipamente de protectie pentru intreg personalul care va veni in contact cu bolnavii, dar si pentru personalul laboratoarelor, inclusiv pentru lucratorii din cimitire, foarte expusi la boala.

  • Sa fie pregatita posibilitatea de a declara carantina in anumite zone si de a organiza aceste carantine.

  • Controlul tuturor persoanelor care trec prin aeroporturi, porturi si puncte vamale, cel putin prin prelevarea temperaturii. Orice persoana, care depaseste temperatura normala, poate fi considerata suspecta.

Se vor interzice sau amana intrunirile de orice fel.

Lilieci si antilope

Cu privire la raspandirea bolii, specialistii au stabilit ca aceasta nu se poate transmite prin aer, ca gripa, dar se transmite cu usurinta prin sange sau alte fluide corporale, cum ar fi saliva sau urina, precum si prin sexul neprotejat.

Infectia se dezvolta dupa minimum 2 zile si maximum 21 zile, cand apar o febra brusca, dureri de cap, diaree, varsaturi, eruptii cutanate. Mai tarziu, incep problemele hepatice si renale, iar bolnavul moare din cauza insuficientei cardio-vasculare.

Cercetatorii au stabilit ca actuala infectie a pornit de la animale: lilieci sau antilope de padure, originea fiind localizata in Guineea de Sud.

Una din cauzele ingrijoratoare ale raspandirii flagelului in zona africana este ritualul inmormantarii, unde participantii la ceremonial pot contacta virusul si nu pot fi opriti de la traditiile lor.

Exista riscul ca virusul sa ajunga in Europa?

Specialistii sunt unanim de acord ca riscul este scazut, chiar daca s-a semnalat cazul unui preot repatriat in Spania, dupa ce a fost infectat. De obicei, europenii, chiar in cazul cand calatoresc in periculoasele regiuni africane, nu vin in contact nici cu animalele locale, nici cu lichidul corporal al localnicilor.

Cu toate acestea, riscul nu este exclus, iar pentru evitarea raspandirii Ebola, OMS a emis masurile profilactice la care ne-am referit in prima parte a celor de fata.

Chiar daca in ultima vreme opinia publica este alarmata pe aceasta tema, chiar daca virusul pune specialistii in fata multor necunoscute, OMS considera ca Europa dispune de masuri profilactice pentru a preveni raspandirea lui, atat pe propriul continent, cat si in lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ebola raspandire, #Ebola profilaxie, #Ebola masuri OMS, #raspandire virus Ebola , #Ebola
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Dar ce fac africanii in timpul inmormantarilor