Decizie cruciala pentru lupta impotriva Ebola

Marti, 12 August 2014, ora 11:55
2536 citiri
Decizie cruciala pentru lupta impotriva Ebola
Foto: Fox News

Liberia va primi tratament impotriva virusului Ebola. ZMapp, medicamentul experimental, a fost deja folosit in tratarea unor occidentali si va fi administrat si celor doi medici africani care au contractat boala.

Potrivit guvernului Statelor Unite, autoritatile din Liberia sunt in contact cu producatorul medicamentului ZMapp. Cu toate acestea, nu se stie exact momentul in care tratamentul va fi trimis statului african, potrivit Fox News.

"Guvernul american a pus in legatura Guvernul Liberiei cu producatorul. Cum medicamentul este expediat pentru a fi utilizat in afara teritoriului Statelor Unite, trebuie urmate procedurile de export corespunzatoare", potrivit Departamentului american de Sanatate si Dezvoltare Umana.

Alerta de Ebola se raspandeste rapid: Suspiciuni pe aproape toate continentele

In ultimele saptamani, medicamentul experimental a fost administrat celor doi americani, lucratori la un spital unde sunt tratati pacientii cu Ebola. De asemenea, luni, autoritatile spaniole au dezvaluit ca tratamentul a fost folosit si pentru tratarea unui misionar spaniol, aflat la munca in Liberia.

Starea americanilor se amelioreaza, insa nu se stie daca acest lucru se datoreaza medicamentului ZMapp. Rata supravietuirii a celor infectati cu Ebola este de 40%.

Nu exista deocamdata niciun vaccin si niciun tratament aprobat de OMS impotriva virusului. ZMapp este un tratament nou si nu a fost testat pentru a descoperi cat este de sigur sau de eficient. Potrivit companiei producatoare, este nevoie de luni de zile pentru ca medicamentul sa fie produs chiar si in cantitati modeste.

Exista voci care cer ca tratamentul, desi netestat, sa fie administrat si africanilor, nu numai occidentalilor.

"Nu exista niciun motiv pentru ca tratamentul sa fie incercat pe bolnavii albi, iar cei de culoare sa fie ignorati. Am inteles ca medicamentul este folosit pentru prima data si poate avea efecte adverse, dar ar trebui administrat si persoanelor de culoare", a declarat Marcel Guilavogui, farmacist in Conakry, Guinea.

Dilemele etice au determinat OMS sa se consulte cu specialisti in etica, experti in boli infectioase, reprezentati ai pacientilor, precum si cu grupul Medicilor fara Frontiere. Participantii din cadrul teleconferintei proveneau in special din tari dezvoltate, dar nu au lipsit si reprezentanti din Uganda si Senegal. Concluziile intalnirii vor fi prezentate si discutate in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In afara de Sierra Leone, celelalte state africane precum Liberia si Guineea doresc administrarea medicamentului Zmapp pacientilor bolnavi de Ebola.

Ebola se transmite prin contact direct cu sange sau cu fluidele corporale ale unei persoane infectate. Boala se manifesta prin hemoragie, voma si diaree. In prezent, in afara de Zmapp, se lucreaza la mai multe tratamente pentru combaterea acestui virus.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ebola tratament pacienti, #ebola Africa tratament, #tratament experimental , #Ebola