Marturiile celor care traiesc in statele puternic afectate de Ebola - Oamenii sunt in negare, nu cred ca virusul este real

Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 23:17
3482 citiri
Marturiile celor care traiesc in statele puternic afectate de Ebola - Oamenii sunt in negare, nu cred ca virusul este real

Virusul Ebola a produs moartea a peste 2.800 de persoane, creand panica in randul locuitorilor din statele africane cel mai puternic afectate.

In acest sens, cativa cetateni din Sierra Leone si Liberia au vorbit pentru BBC despre modul in care aparitia si raspandirea bolii le-a afectat existenta.

Abdul Kabia din Freetown, Sierra Leone:

"Una dintre cele mai socante experiente din viata mea a reprezentat-o decesul matusii mele, care a fost dignosticata cu Ebola. O echipa de supraveghere a venit pentru a-i confirma moartea si m-a anuntat ca o alta echipa va veni pentru a-i lua monstre din saliva si sange. Acestia din urma ne-au spus sa nu ne apropiem de corpul bunicii pentru ca virusul ar putea fi inca activ.

Ulterior a venit o alta echipa, cea care se ocupa de inmormantare. Le-am spus ca nu le vom permite sa o ia pana cand nu ne vor dovedi ca a murit din cauza virusului. Acestia au chemat atunci politia, iar cadavrul a fost luat cu forta.

Ebola face ravagii: Ar putea fi inca 20.000 de victime pana in noiembrie

Am mers dupa ei pana la cimitirul unde sunt trimise trupurile celor care au murit din cauza bolii Ebola. 17 cadavre au fost puse intr-o singura groapa. A fost una dintre cele mai triste zile din viata mea".

M Sahr Nouwan, Liberia:

"Sotia cumnatului meu nu se simtea bine, asa ca a trebuit sa mearga la spital. A murit insa pe drum, inainte de a primi ingrijiri medicale.

Cu totii am fost foarte tristi, dar si tematori sa nu fi contractat si noi virusul.

Simptomele au inceput sa apara la oamenii cu care ea a luat contact, opt dintre acestia decedand. Multe dintre persoanele care sufera de Ebola se tem sa mearga la spital, dar eu vreau sa-i incurajez sa faca asta, pentru a primi ingrijiri medicale. Sunt deschise doar cateva clinici, ar trebui ca numarul medicilor si al personalului medical sa se mareasca, pentru a se putea lupta impotriva virusului".

Nyuma Bondi din Monrovia, Liberia:

"Stiu oameni care au murit din cauza virusului. Un medic care ajuta bolnavii din cadrul comunitatii mele a contractat virusul si a murit. Un reporter de asemenea a murit, iar o familie si-a pierdut trei membrii.

De la izbucnirea focarului, toate spitalele din tara au fost inchise. Practic, nu mai exista niciun centru de tratament. Asistentele si medicii le-au abandonat de teama de a nu contracta virusul. Oamenii sunt in negare, majoritatea liberienilor nu cred ca virusul Ebola este real.

Unii pacientii parasesc centrele de tratament. O femeie diagnosticata cu Ebola a plecat din centrul din Lofa, iar tot cei care au intrat in contact direct cu ea au fost infectati de virus, un singur medic supravietuind. Asa ca sa minti in legatura cu infectia reprezinta de asemenea o cauza pentru numarul mare de morti din Liberia.

Ma spal pe maine in mod regulat, imi spal hainele si niciodata nu dau mana cu oamenii. Incerc sa ma protejez pe mine si pe familia mea".

Emmett P Chea, Liberia:

"Liberia e prea slaba pentru a se confrunta cu acest virus, fara sa fie ajutata. Mii de oameni vor muri daca comunitatea internationala nu va interveni.

Inchiderea spitalelor si clinicilor din jurul Monroviei a reprezentat unul dintre factorii majori care au determinat cresterea numarului de morti pentru ca oamenii care prezinta simptome de malarie, hipertensiune arteriala, diabet sau diaree nu pot beneficia de tratament adecvat din cauza ca unitatile medicale sunt inchise".

Lionel Z Fredericks din Paynesville, Liberia:

"Virusul Ebola mi-a dat viata peste cap. Sunt student la medicina si ar fi trebuit sa-mi dau examenele pana acum, insa in august, guvernul liberian a inchis toate scolile. Acum chiar si o simpla febra ne ingrozeste.

Mi-am pierdut prieteni si colegi. Dupa ce virusul va fi eradicat, ar trebui sa se construiasca un monument comemorativ pentru cei care au murit".

James Smith Wallace, Liberia:

"Un prieten de-ai mei a murit din cauza bolii. A fost frustrant, nu poti sa stii cand urmezi si tu, desi cu toti respectam regulile de prevenire.

Centrele de santate sunt prea aglomerate. Rudele celor bolnavi merg acolo pentru a-i vizita, contractand astfel boala. Dupa ce se reintorc din centrele respective de izolare, ne pun pe toti in pericol".

Citeste si:
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Stelian Ion îl atacă dur pe Klaus Iohannis: „Președintele ajută PSD să revină la putere. Adevăratul artizan al USL 2.0”
Fostul ministru USR PLUS al Justiției Stelian Ion a lansat miercuri 22 septembrie un atac dur la adresa președinteului Klaus Iohannis după ce acesta din urmă a anunțat că îl susține pe...
Sursa: Ziare.com