MSF, semnal de alarma: Epidemia de Ebola se extinde mai rapid, nu putem sa-i facem fata

Vineri, 15 August 2014, ora 22:53
5750 citiri
MSF, semnal de alarma: Epidemia de Ebola se extinde mai rapid, nu putem sa-i facem fata
Foto: Arhiva

Epidemia de febra hemoragica Ebola din Africa de Vest "se extinde, iar (situatia) se deterioreaza mai rapid decat capacitatea noastra de a-i face fata", a avertizat vineri Joanne Liu, directoarea organizatiei Medecins sans frontieres (MSF), dupa o vizita de zece zile in zona.

"Avem o lipsa totala de infrastructuri", a afirmat ea, apreciind ca "daca nu se stabilizeaza situatia in Liberia, nu se va stabiliza niciodata regiunea", relateaza AFP.

Epidemia de Ebola: La cine ajunge medicamentul experimental?

Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel putin sase luni, a adaugat Liu.

"Nu am mai vazut niciodata asa ceva. Trebuie sa elaboram o noua strategie, Ebola nu se mai limiteaza la cateva sate, ea se propaga intr-un oras cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia", a explicat directoarea MSF, in cadrul unei conferinte de presa la Geneva.

Ea a adaugat ca exista in prezent "un climat de teama generala, ca pe timp de razboi", in regiunea afectata de la frontierele statelor Guineea, Sierra Leone si Liberia. "Teama nu este cel mai bun comportament", a precizat Joanne Liu.

Alerta in Marea Britanie: Imigrant suspectat de infestare cu Ebola

"Oamenii nu au incredere in centrele de sanatate. Capacitatile de monitorizare a celor care intra in contact cu bolnavii sunt insuficiente", a afirmat ea. Liu a dat exemplul localitatii Kailahun, din Sierra Leone, unde trebuie monitorizate 2.000 de persoane care au intrat in contact cu bolnavi de Ebola, in timp ce personalul nu este suficient decat pentru a monitoriza 250.

Joanne Liu a facut apel la o coordonare internationata sporita, sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Toate Guvernele trebuie sa se mobilizeze. Trebuie sa o facem acum daca vrem sa controlam aceasta epidemie", a mai spus directoarea MSF.

Epidemia de Ebola: Ce face ONU pentru a lupta cu boala

Organizatia Medecins sans frontieres este prezenta in cele trei tari cele mai afectate: Guineea, Liberia si Sierra Leone, cu un total de 692 de persoane, dintre care 72 sunt expatriate.

Ebola a provocat moartea a 1.069 de persoane in aceste trei tari si in Nigeria, conform celui mai recent bilant al OMS.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#MSF avertizeaza Ebola, #MSF Ebola epidemie, #MSF epidemie Ebola , #Ebola