Ambasadele occidentale in Africa, atacate de islamisti

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 17:41
5061 citiri
Ambasadele occidentale in Africa, atacate de islamisti
Foto: WN

Ambasadele Marii Britanii, Germaniei si Statelor Unite din Sudan au fost luate cu asalt, vineri, de circa 5.000 de protestatari, care s-au adunat pentru a protesta fata de filmul "Inocenta musulmanilor", considerat o ofensa la adresa Islamului.

Ambasada SUA din Tunisia a fost de asemenea tinta unor manifestatii.

Ambasadele americane din intreaga lume sunt in alerta, intrucat manifestatiile anti-americane par a fi luat amploare. Casa Alba a comandat revizuirea securitatii in toate cladirile diplomatice ale Americii din lume, ca urmare a atacului de la consulatul americandin Libia, cand ambasadorul SUA a fost ucis de protestatarii maniosi.

Ramaneti pe Ziare.com pentru a urmari evolutia evenimentelor

- Ambasada SUA din Mauritania anunta ca are loc o demonstratie de mari dimensiuni in fata bancii BMCI. Cetatenii americani sunt anuntati sa nu se apropie nici de ambasada nici de banca.

- Casa Alba a cerut Youtube sa verifice daca filmul care a starnit protestele nu incalca termenii si conditiile site-ului.

- Cel putin o persoana a decedat in urma manifestatiilor anti-americane din Sudan.

- In fata ambasadei SUA din Muscat, Oman, se desfasoara o manifestatie. Personalul ambasadei a fost instruit sa evite orice confruntare.

- Misiunea de observatori ONU din Peninsula Sinai a fost atacata de protestatari .

- In ciocnirile din Tunisia, cel putin 3 persoane au murit si alte 28 au fost ranite. Protestatarii au reusit sa dea jos steagul SUA aflat la ambasada si l-au ars, apoi au arborat unul negru. Protestatarii au dat foc si unei scoli americane din Tunisia.

- Trupele nigeriene au deschis focul cu munitie de razboi in localitatea Jos pentru a dispersa musulmanii de protesteaza fata de filmul anti-islam care a declansat manifestarile anti-americane.

- Presedintele American, Barack Obama, a negat ca Administratia sa a avut informatii cu privire la eventualitatea unui atac terorist impotriva consulatului SUA de la Benghazi.

- In Belgia, ambasada americana din Bruxelles a fost evacuata vineri, la ora locala 15.00, ca masura de preventie, in contextul protestelor internationale.

- Protestatarii au aruncat cu pietre in ambasadele Germaniei si Marii Britanii din capitala Khartoum, aflate una langa cealalta, si au incercat fortarea intrarii in cele doua cladiri, arata The Star.

- Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a declarat ca ambasada tarii sale in Sudan a fost atacata si este partial cuprinsa de flacari, precizand ca personalul misiunii diplomatice este in siguranta, potrivit Connecticut Post. "Solicit autoritatilor din Sudan sa garanteze siguranta personalului diplomatic german si condamn filmul in cauza, insa acesta nu poate fi folosit ca motiv pentru acest violente", a mai spus Westerwelle.

Protest la ambasada SUA in Egipt, Cairo

Ambasada SUA in Tunisia, atacata de musulmani

- Ambasada Statelor Unite in Tunisia a fost de asemenea atacata de protestatarii nemultumiti de filmul care aduce ofense credintei lor, acestia fiind dispersati de autoritati cu ajutorul gazului lacrimogen, arata France 24. Autoritatile tunisiene au intervenit in momentul in care grupul de 300 de protestatari a incercat sa patrunda in cladirea ambasadei SUA.

KFC incendiat in Liban, in timpul vizitei Papei

- Un restaurant KFC a fost incendiat in Liban, in semn de protest fata de vizita Papei Benedict al XVI-lea. Potrivit martorilor, cei care au dat foc restaurantului au cerut ca Islamul sa nu mai fie insultat, arata The Jerusalem Post. Papa Benedict al XVI-lea si-a inceput vineri vizita in Liban, revenind astfel dupa 3 ani intr-o regiune profund transformata de razboi. Vizita coincide cu un moment de proaspete agitatii religioase, marcat de raspandirea protestelor impotriva filmului incendiar anti-islamic.

Papa Benedict, in vizita in Liban, in ciuda tensiunilor din regiune

SUA detaseaza puscasi marini in Yemen

- Autoritatile americane au decis detasarea a doua unitati de puscasi marini in Yemen, pentru a proteja misiunea diplomatica americana in urma atacurilor suferite, arata The Telegraph.

Protest la ambasada SUA in Yemen, Sana'a

- Sute de protestatari au reusit sa treaca de fortele de ordine si au intrat in ambasada SUA in Yemen. Acestia au dat foc drapelului american si mai multor cauciucuri, distrugand de asemenea cinci vehicule.

Lumea araba, Nordul Africii si unele state occidentale sunt zguduite, de cateva zile, de ample manifestatii anti-americane. In Egipt, joi, protestatarii au aruncat cu pietre in cordonul de politie din fata ambasadei SUA din Cairo, dupa ce au escaladat zidul ambasadei si au dat jos steagul american. Unele surse spun ca cel putin 29 de persoane au fost ranite in Cairo in violentele izbucnite miercuri si care s-au agravat joi.

Cu o zi inainte, atacatori islamisti au luat cu asalt consulatul american din Benghazi, Libia, ugigandu-l pe ambasadorul Christopher Stevens ai alti trei diplomati. Opt libieni au fost raniti in acelasi incident ce a declansat condamnari din intreaga lume.

Presedintele american, Barack Obama, a jurat sa "aduca justitia" atacatorilor islamisti responsabili de moartea americanilor, iar marina americana a mutat doua distrugatoare in directia coastei libiene, pentru o mai mare flexibilitate in eventualitatea unor actiuni impotriva tintelor libiene.

Armata americana a mai detasat si o echipa de securitate pentru a spori siguranta americanilor din Libia. Oficialii americani sustin ca atacul a fost pregatit dinainte si a fost dus la indeplinire pentru a marca 11 ani de la atacurile al-Qaida impotriva SUA, din 11 septembrie 2001.

Organizatorii atacului din Libia s-au folosit de indignarea produsa de un film anti-islam ce l-ar insulta pe profetul Mahomed. Dupa aparitia trailerului filmului dublat in limba araba pe retelele de socializare, protestatarii au inceput sa se adune in fata ambasadelor americane din Egipt, Libia, Yemen dar si Maroc, Sudan si Tunisia si alte tari din occident.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#ambasada atac Marea Britanie, #ambasada atac Germania Sudan, #ambasade atac Liban papa , #Egipt