Cine a tras, de fapt, sforile in Egipt - Lovitura financiara a armatei

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 16:37
5499 citiri
Cine a tras, de fapt, sforile in Egipt - Lovitura financiara a armatei

Arabia Saudita si Emiratele Arabe au oferit 8 miliarde de dolari intr-o singura zi armatei egiptene, sub forma de imprumuturi fara dobanda, bani gheata si gaze naturale. Infuzia de bani este binevenita pentru economia zguduita a Egiptului.

Aproape nicio alta putere a lumii nu poate sa faca acest gen de cadouri in decurs de o zi, sau chiar o luna, scrie Debka File. Pana si pretentiile Iranului de putere regionala au fost zdrobite de marinimia colosilor petrolieri.

Marti, la doar sase zile dupa ce armata egipteana l-a indepartat pe prsedintele Mohammed Morsi, exponent al Fratiei Musulamne, de la putere, o delegatie de ministri de Externe si ai Energiei din Emiratele Arabe Unite au ajuns la Cairo. Acestia aduceau cu ei un cadou de un miliard de dolari si cerdite pe termen lung de doua miliarde.

La scurt timp, Arabia Saudita a oferit si ea un pachet in valoare de 5 miliarde de dolari, gaze naturale in valoare de doua miliarde si un miliard de dolari pentru sprijinirea monedei egiptene.

Publicatia citata sustine ca aceasta generozitate vine sa intareasca ipoteza ca armata egipteana nu a actionat singura la 3 iulie cand l-a arestat pe presedintele Mohammed Morsi si a preluat puterea de la Fratia Musulmana, ci s-a coordonat cu Emiratele si Arabia Saudita.

Cairo a primit un rol in blocul sunnit ce se intinde din Golf pana in Egipt, pentru a rezista provocarilor puse de alianta Rusia-Iran-Siria si gruparea Hezbollah si pentru a colabora discret cu Israelul.

Violentele escaladeaza in Egipt: Armata a mai ucis 15 persoane

Presedintele Morsi a fost arestat saptamana trecuta in cadrul unei lovituri militare. Acesta este in prezent retinut la sediul Garzii Republicane.

Sustinatorii lui Morsi continua insa sa fie maniosi pe felul in care a fost indepartat de la putere acesta. Ciocnirile dintre acestia si fortele de securitate s-au soldat cu 51 de morti luni, cand au fost raniti si 435 de oameni. A fost cea mai sangeroasa zi la Cairo dupa revolutia prin care presedintele Hosni Mubarak a fost indepartat de la putere, in 2011.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#armata Egipt lovitura militara, #armata Egipt ajutor Golf , #Egipt