Cine plange in America dupa Mubarak?

Marti, 08 Februarie 2011, ora 09:57
3062 citiri
Cine plange in America dupa Mubarak?

Timp de trei decenii, SUA au fost cel mai important furnizor de arme pentru Egipt. O afacere din care marile concernuri americane au castigat profituri uriase.

Fie ca a fost vorba despre avioane de vanatoare F16 care au zburat deasupra capitalei Cairo, de gazul lacrimogen produs de firma Combinated Systems International, imprastiat in piata Tahrir, sau despre tancurile de pe strazile orasului Alexandria, toate sunt produse de americani.

Nici o alta tara, in afara de Israel, nu a primit injectii financiare atat de mari precum Egiptul. Potrivit Ministerului de Externe american, ajutorul militar pentru Egipt se ridica la 1,3 miliarde dolari.

Mubarak, prietenul

"Informatiile de care dispun releva ca americanii au furnizat Egiptului arme in valoare de 40 miliarde de dolari, dupa venirea la putere a lui Mubarak", a declarat expertul militar William Hartung pentru Deutsche Welle.

Conform purtatorului de cuvant al lui Barack Obama, Robert Gibbs, intrebarea este daca aceste servicii de furnizare vor mai continua si dupa ciocnirile sangeroase din "Tara Faraonilor". El declara ca o decizie in acest sens nu a fost luata, asteptandu-se urmatoarele miscari ale presedintelui egiptean.

Pana acum, ajutorul armat acordat egiptenilor de catre americani a functionat dupa un principiu de tip barter: avioane, tancuri, elicopetere si gaze lacrimogene contra eforturilor depuse de Mubarak in lupta pentru stabilitate din Orientul Apropriat si respectarea tratatului de pace cu Israelul.

Conform unui raport Wikileaks, bazat pe rapoarte secrete ale ambasadei americane din Cairo, navele de razboi americane se bucura de prioritate in traversarea Canalului Suez datorita furnizarii de arme catre regimul Mubarak. Avioanele de lupta pot traversa spatiul aerian egiptean in orice moment, dupa cum arata analistul William Hartung.

"Concernele americane din domeniul productiei militare sunt direct interesate de mentinerea unor relatii bune cu Mubarak. Doar gigantul Lokhead Martin a incheiat in ultimii 10 ani contracte cu Egiptul in valoare de 3,8 miliarde dolari", completeaza Hartung.

Un alt privilegiat al ajutorului armat acordat Egiptului este concernul General Dynamics, care a furnizat tancuri catre armata egipteana in valoare de 2,5 miliarde de dolari. Al treilea mare concern cu interese in zona este Boeing, cu afaceri contractuale in valoare de 1,7 miliarde dolari derulate cu Egiptul.

Guvernul de la Cairo comanda arme prin intermediul armatei americane sau direct de la producatori. Costul, din pacate, este suportat de contribuabilul american.

Concernele americane producatoare de echipament militar trebuie sa se obisnuiasca cu aceasta idee: odata cu sfarsitul erei Mubarak, se incheie si superprofitabila era a fraternitatii armate cu Egiptul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Egipt SUA arme, #arme tranzactii SUA Egipt, #afaceri arme SUA Egipt , #Egipt