Revolte in Egipt: Cand popoarele aleg sa iasa in strada...

Marti, 01 Februarie 2011, ora 18:02
4894 citiri
Revolte in Egipt: Cand popoarele aleg sa iasa in strada...
Foto: AFP

...poate fi inceputul sfarsitului pentru regimurile totalitare. Actuala situatie din Egipt este fara indoiala deosebit de complexa pe plan international, deorece rolul acestei tari ramane crucial in Orientul Mijlociu.

Instabilitatea politica si o eventuala cadere a presedintelui Mubarak sunt de aceea privite cu adanca neliniste si ingrijorare de catre marile puteri.

In timp ce diplomatia isi pune in miscare toate parghiile, delimitarea de suferintele poporului in scopul jocurilor de interese pe esichierul politico-militar risca sa adanceasca si mai mult anarhia.

Sigur ca pe un teren minat trebuie sa calci cu grija. Dar talazurile multimii din piata Tahrir contrasteaza flagrant cu declaratiile timide ale comunitatii internationale, dupa multe zile de proteste crescande, soldate cu morti si raniti.

O lovitura de gratie adusa actualei puteri este si aparitia in mijlocul protestatarilor a laureatului premiului Nobel pentru pace, fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, (printre altele si Dr. Honoris Causa al Universitatii Politehnice din Bucuresti), Dr. Mohammed El Baradei.

Acesta a declarat sambata intr-un interviu acordat canalului France 24 ca va continua sa participe la manfiestatii pana la caderea regimului Mubarak.

Protestele au inceput in partea de nord-est, unde se inregistreaza cea mai mare saracie, dar sa nu uitam ca au cuprins repede si Alexandria, "perla Mediteranei", unde, in vara anului trecut, tanarul egiptean Khaled Mohammed Said, in varsta de 28 de ani, a fost ucis in bataie de politie, in fata unui Internet cafe.

El postase pe net un video incriminatoriu care dovedea implicarea fortelor politienesti in traficul de droguri.

Analistii au facut multe aluzii la recentele miscari din Iordania sau la "revolutia de iasomie" din Tunisia.

Dar cine poate sti cu exactitate care este scanteia care pune in misare popoarele? Multi au fost chemati in strada si de pe o pagina online dedicata tanarului Khaled Mohammed.

Sa fi fost uciderea acestuia ultima picatura care a umplut paharul suferintelor? Sigur ca acestea pot fi momente favorabile pentru Fratia Musulmana sau pentru alte manifestari extremiste, dar multi dintre cei intervievati in piaza Tahrir au declarat ca nu fac parte din nicio grupare, ci sunt pur si simplu egipteni. Acesta nu este un lucru de neglijat.

Dupa ce presedintele Barack Obama a facut apel la Hosni Mubarak sa "isi onoreze pomisiunile de a intreprinde reforme democratice, economice si politice", El Baradei s-a aratat extrem de dezamagit, subliniind ca egiptenii sunt victimele privatiunilor de mai bine de 58 de ani si ca, desi el are un respect deosebit pentru Obama, "sa incredintezi o astfel de sarcina de implementare a reformelor economice si politice unui om care se afla in fruntea unui sistem autoritar de 30 de ani este un paradox".

Mai mult decat atat, secretarul de Stat Hillary Clinton declara pe postul ABC ca numirea lui Omar Souleiman in postul de vicepresedinte al guvernului egiptean marcheaza "inceputul unei reforme politice", fara a pomeni nimic de o eventuala plecare a lui Mubarak de la putere, ori acesta este motivul pentru care egiptenii au ramas in strada.

Franta, Germania si Marea Britanie au semnat, pe 29 ianuarie, la Paris, o Declaratie Comuna.

Presedintele francez, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron s-au aratat "profund ingrijorati de evenimentele" din Egipt:

"Cerem presedintelui Mubarak sa evite violenta impotriva civililor neinarmati si facem apel sa li se respecte demonstrantilor exercitarea dreptului de a demonstra pasnic. (...) Cerem presedintelui Mubarak sa initieze un proces de schimbare care se traduce printr-o reprezentare mai larga in guvern si prin alegeri libere si corecte", conchide declaratia.

Singura care s-a exprimat mai direct a fost Secretarul de Stat pentru Tineret din Franta, Jeanette Bougrab, care a declarat ca presedintele Mubarak trebuie sa plece.

"Dupa 30 de ani la putere, exista o forma de uzura", a declarat ea, pentru France Info.

Cert este ca, atunci cand ies cu piepturile goale in fata tancurilor, oamenii au nevoie de libertate ca de aer si sunt gata sa aduca schimbarea, chiar cu pretul vietii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#proteste Egipt, #revolutie Egipt, #confruntari Egipt, #protest Orientul Mijlociu , #Egipt