Egipt: Mubarak nu a demisionat de fapt, protestele continua

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 22:43
9215 citiri
Egipt: Mubarak nu a demisionat de fapt, protestele continua
Foto: Reuters, AP, AFP

Televiziunea Al Arabiya, care a anuntat sambata demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak de la conducerea Partidului National Democrat (PND), aflat la putere, a retractat ulterior stirea.

Anuntul retractarii stirii a fost dat de Reuters. Si CNN anunta ca Mubarak, in varsta de 82 de ani, de 30 de ani la putere, ramane atat presedintele partidului aflat la putere, cat si seful statului. Initial se anuntase ca presedintele Hosni Mubarak a demisionat de la conducerea Partidului National Democratic.

Inainte de demisia acestuia, care s-a dovedit a fi falsa, conducerea Partidului National Democratic din Egipt, aflat la putere, a demisionat, inclusiv Gamal Mubarak, fiul sefului de stat, a anuntat televiziunea publica.

Noul secretar general al partidului este Hossam Badrawi, considerat drept un membru al aripii liberale a formatiunii. Badrawi, cunoscut pentru ca a avut relatii bune cu opozitia egipteana, a fost numit, de asemenea, presedinte al comitetului politic al PND, post ocupat pana in prezent de Gamal Mubarak, fiul presedintelui egiptean.

Sambata a fost o zi incarcata de evenimente pentru Egipt. O conducta de petrol de la granita cu Israelul a explodat. Initial s-a vorbit de un act deliberat, dar pare-se ca a fost un accident. In plus, vicepresedintele Omar Suleiman a supravietuit unei tentative de asasinat, iar bilantul mortilor a ajuns la 300.

Ziare.com v-a prezentat LIVE desfasurarea evenimentelor de sambata din Egipt

- Israelul a decis sa intrerupa temporar importurile de gaz natural din Egipt.

- Televiziunea Al Arabiya retracteaza stirea difuzata cu putin timp inainte, in legatura cu demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak de la conducerea Partidului National Democrat (PND), aflat la putere.

- Presedintele Hosni Mubarak a demisionat de la conducerea Partidului National Democratic, aflat la putere.

- Conducerea Partidului National Democratic din Egipt, aflat la putere, a demisionat, inclusiv Gamal Mubarak, fiul presedintelui egiptean. Noul secretar general al partidului este Hossam Badrawi

- Niciun roman nu a fost pana in prezent repatriat din Egipt.

- Autoritatile egiptene au alocat 861 de milioane de dolari drept despagubiri pentru victimele protestelor, a anuntat ministrul de finante.

- Bilantul provizoriu arata ca 300 de persoane au murit si 5.000 au fost ranite in revoltele ce au izbucnit in urma cu aproape doua saptamani.

- Explozia de la conducta de petrol a fost provocata de o scurgere de gaze, a informat Al Arabiya. Oficialii egipteni spuneau initial ca este vorba despre un act de sabotaj.

- Protestatarii au ramas in piata Tahrir, cerand in continuare demisia lui Mubarak.

- Presedintele Hosni Mubarak a discutat cu ministrii pentru a incerca revizalitarea economiei, afectata de valul de proteste. Presedintele s-a intalnit cu premierul, cu ministrul finantelor, cel al petrolului si cel al industriei, precum si cu guvernatorul Bancii centrale.

- Bancile se vor redeschide duminica, iar Bursa luni. Ministrul economiei a declarat ca situatia economica este foarte grava. Potrivit analistilor, protestele costa tara cel putin 310 milioane de dolari pe zi.

- Departamentul de Stat american a anuntat ca 20 de vehicule apartinand Ambasadei SUA din Cairo au fost furate si unele au fost folosite zilele trecute pentru atacarea protestatarilor din piata Tahrir.

- Asociatia pentru protectia animalelor PETA a cerut Washingtonului sa evacueze din Egipt cainii si pisicile domestice, odata cu stapanii lor, care fug de confruntarile din aceasta tara.

- Canalul de televiziune Al-Jazeera, care transmite din Qatar, a anuntat ca directorul biroului sau la Cairo si unul din jurnalistii sai au fost arestati, aceasta actiune intervenind a doua zi dupa un atac asupra acestui birou.

- O explozie a avut loc la conducta de petrol ce alimenteaza Israelul si Iordania, in nordul peninsulei Sinai, langa localitatea El Arish, aceasta fiind urmata de un incendiu.

- Vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a supravietuit unei tentative de asasinat sambata, doi dintre bodyguarzii sai pierzandu-si insa viata, conform Hindustan Times. Suleiman abia fusese numit in functie, intr-o incercare a presedintelui Hosni Mubarak de a potoli spiritele si eventual de a numi un succesor.

- Zeci de manifestanti incercau, sambata, sa impiedice tancurile armatei mobilizate in piata Tahrir din Cairo sa paraseasca zona, de teama producerii unr noi violente. Manifestantii s-au asezat pe jos in jurul tancurilor pozitionate la intrarile in piata, imediat ce motoarele acestora au fost puse in functiune.

- Jurnalistul egiptean Ahmed Mohammed Mahmud, in varsta de 36 de ani, a murit vineri seara, dupa 4 zile de coma. El fusese impuscat in timpul manifestatiilor contra presedintelui egiptean.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Egipt violente sambata, #Egipt explozie conducta, #vice presedinte Egipt tentativa asasinat , #Egipt