Egipt: Jurnalistii, vanati si atacati - Mubarak incearca sa cenzureze presa

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:03
5008 citiri
Egipt: Jurnalistii, vanati si atacati - Mubarak incearca sa cenzureze presa
Foto: AP

Jurnalistii sunt victimele colaterale ale revoltei din Egipt. Tot mai multe rapoarte din zona "zero" din Cairo relateaza faptul ca ziaristii sunt vanati si atacati, retinuti si deposedati de echipamente. Numarul lor este in continua crestere si apar noi rapoarte de abuzuri de la minut la minut.

Cele mai recente victime sunt doi reporteri Al Jazeera, care au fost atacati pe drum spre aeroportul din Cairo. Tristan Redman, de la Al Jazeera, scrie pe Twitter: "Sunt rapoarte ca o echipa Al Arabiya este atacata langa cladirea televiziunii de stat. Al Arabiya face apel in emisiunile sale la ajutorul armatei". "Aceasta parte din Cairo nu mai este sigura pentru jurnalisti"..."tocmai m-am intalnit cu un jurnalist britanic caruia ii spusese politia ca va fi impuscat daca filmeaza din balconul hotelului Piata Tahrir".

Anterior, trei jurnalisti polonezi care acopera evenimentele din Cairo au fost retinuti de politie, potrivit anuntului televiziunii poloneze. Alti doi jurnalisti polonezi retinuti si ulterior eliberati au povestit ca politia le-a luat actele, echipamentul, si le-a distrus camera, inainte de a-i preda armatei, care i-a eliberat.

Associated Press relateaza ca militarii egipteni au inceput sa stranga jurnalistii, "probabil pentru propria lor protectie", dupa ce acestia au fost atacati de suporterii lui Mubarak.

Jurnalista americana Lauren E Bohn a spus insa pe Twitter: "Am primit un telefon de la o sursa care ne spune ca au fost emise ordine de arestare pentru jurnalisti. Stam intr-o locatie sigura".

Mai devreme, echipa de jurnalisti Realitatea TV care transmitea informatii despre situatia din Egipt a fost retinuta la Cairo, dupa ce Ministerul Informatiilor nu le-a eliberat o autorizatie de filmare.

Cristian Zarescu, corespondent al Realitatea TV, a explicat ca echipa a fost oprita pe strada de catre soldati pentru ca nu avea autorizatie, iar fortele de ordine au verificat aparatura de filmat.

Jurnalistul a povestit ca si alti jurnalisti straini au fost retinuti pe motiv ca nu aveau autorizatii, iar romanii au fost tinuti intr-o baraca improvizata pe marginea drumului de catre soldati, alaturi de jurnalisti finlandezi.

Si trimisul special al TVR in Egipt, Adelin Petrisor, a fost sechestrat temporar de localnici intr-un cartier din capitala Cairo.

Adelin Petrisor si operatorul sau au fost retinuti ilegal miercuri de civili intr-un cartier sarac din Cairo. El si cameramanul TVR au fost legitimati si amenintati cu cutitul in timp ce incercau sa realizeze un material. Translatorul echipei noastre a fost acuzat de tradare, informeaza site-ul TVR.

In cele din urma, Adelin Petrisor si operatorul sau au reusit sa sune la ambasada si sa detensioneze situatia. Echipa TVR a fost fortata sa predea imaginile filmate.

Doi jurnalisti suedezi au fost si ei retinuti de civili in timp ce realizau un material intr-un cartier sarac si eliberati cateva ore mai tarziu de un militar, transmite AFP.

Cunoscutul jurnalist Anderson Cooper de la postul de televiziune american CNN a fost batut impreuna cu echipa sa de catre suporterii presedintelui egiptean Hosni Mubarak, la demonstratiile din piata Tahrir din Cairo.

Cooper a fost batut impreuna cu producatoarea sa, Marianne Fox, si cu cameramanul lor, in timp ce se gaseau in fata Muzeului Egiptean, povesteste chiar el pentru CNN.

"Au vrut sa distruga camerele mari, sa nu luam imagini", a spus Cooper, care povesteste ca pe masura ce incercau sa se indeparteze, tot mai multi oameni veneau si ii loveau.

Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor

a intocmit o lista a jurnalistilor bruscati si atacati in Cairo in ultimele ore.

Se pare ca atacurile vin din partea sustinatorilor lui Mubarak. Este cea mai recenta tactica de cenzurare a presei, iar CPJ cere armatei sa protejeze jurnalistii.

"Guvernul egiptean aplica o strategie de eliminare a martorilor actiunilor lor. Guvernul a trecut la cenzura in masa, intimidare, si astazi, o serie de atacuri deliberate asupra jurnalistilor efectuate de gruparile proguvernamentale. Situatia este inspaimantatoare nu doar pentru ca colegii nostri sufera abuzuri, ci pentru ca presa nu este lasata sa raporteze, pierdem o sursa independenta de informatii cruciale", a spus Mohamed Abdel Dayem, coordonator de program pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord al CPJ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jurnalisti egipt, #jurnalisti batuti egipt, #proteste Egipt , #Egipt