Egipt: Mostenirea faraonului

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 14:58
2763 citiri
Egipt: Mostenirea faraonului
Foto: The Foreign Policy

Hosni Mubarak este mort, sau aproape mort.

Agentia de presa egipteana MENA a relatat ca fostul presedinte al Egiptului a fost declarat mort, din punct de vedere clinic, dupa ce a suferit, la 19 iunie, un atac cerebral. Ulterior, surse oficiale au precizat ca este vorba despre o coma profunda.

Oricare ar fi situatia, ultimele momente ale lui Mubarak, internat intr-un spital din Cairo, nu par deloc indeplinirea dorintelor miilor de egipteni care au avut de suferit de pe urma sa.

Fara indoiala, admiratorii sai si-ar dori funeralii nationale si onoruri pentru cel care a dus Egiptul pe drumul prosperitatii si democratiei.

De bine, de rau, predecesorii lui Mubarak, Gamal Abdel Nasser si Anwar Sadat, au fost figuri marcante ale istoriei, cu realizari importante, cum ar fi nationalizarea Canalului Suez sau negocierea acordului de pace cu Israelul, scrie The Foreign Policy.

Pe vremea cand era la putere, Mubarak se compara adesea cu acestia, dar in mod sigur va ramane in istorie pentru demonstratiile care i-au adus sfarsitul politic.

Hosni Mubarak, in moarte clinica

O privire aruncata inapoi, in perioada guvernarii sale, face sa fie cam greu de crezut ca, atunci cand a preluat puterea, la 14 octombrie 1981, Mubarak era privit ca o speranta, o imagine a reformismului.

A promis atunci reforma sistemului judiciar si a eliberat din inchisoare pe toti opozantii lui Sadat.

Produsul Intern Brut era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. La apogeul presedintiei sale, acesta a atins 145 miliarde de dolari. Atunci cand a preluat puterea, in Egipt existau numai 430.000 de linii telefonice.

Pana in 2010, numarul acestora ajunsese la 12 milioane. In 1981, speranta de viata a egiptenilor era de 57 de ani. Acum, aceasta este de 70 de ani.

Statisticile de mai sus arata ca Egiptul nu o ducea rau. Insa, in ciuda faptului ca indicatorii economici aratau bine, majoritatea egiptenilor traia, la limita supravietuirii, cu un venit de doi dolari zilnic.

Cu toate acestea, nu numai saracia i-a indemnat pe egipteni sa iasa in strada. Coruptia si situatia politica i-au infuriat pe egipteni poate in egala masura cu faptul ca erau saraci.

Pana la final, Mubarak, care devenise "mai impozant decat Egiptul insusi", a devenit arogant, sustinand ca detine puterea absoluta. Cu o luna inainte de caderea sa, a refuzat oferta Opozitiei de a institui "un Parlament din umbra".

Tristetea cea mare este ca nu numai Mubarak este mentinut in viata in mod artificial. Institutiile egiptene si democratia, castigata teoretic prin sange, ar avea nevoie de aparate pentru mentinerea pulsului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mostenire Mubarak, #situatie economica Egipt, #Mubarak moarte , #Egipt