Egipt: Mubarak cedeaza si anunta ca nu va mai candida

Marti, 01 Februarie 2011, ora 23:59
14254 citiri
Egipt: Mubarak cedeaza si anunta ca nu va mai candida
Foto: Yahoo.com

Presedintele Hosni Mubarak a anuntat ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale, din luna septembrie.

"Nu am intentionat sa candidez si la urmatoarele alegeri. Sunt convins ca imi voi incheia cariera pentru binele natiuni, intr-o atmosfera de pace. In cele cateva luni care mi-au ramas din mandat voi lucra sa fie o tranzitie pasnica a puterii. Le-am cerut camerelor Parlamentului sa asigure participarea tuturor partidelor politice", a spus Mubarak, la televiziunea nationala.

Mubarak a adaugat ca a cerut Parlamentului sa modifice Articolul 67 din Constitutie, astfel incat sa se impuna o restrictie pentru numarul de mandate permise pentru un singur candidat. Presedintele egiptean detine puterea de 30 de ani.

"Ceea ce ofer natiunii in timp de razboi si pace. Fac parte din armata si nu imi sta in fire sa imi abandonez responsabilitatile. Responsabilitatea mea este sa asigur siguranta si trasferul pasnic de putere, sa pavez drumul pentru cine va fi ales la urmatoarele alegeri", a continuat presedintele egiptean.

Manifestantii din piata Tahrir nu s-au aratat multumiti de discurs, scandand, in continuare, ca isi doresc ca Mubarak sa plece imediat. De altfel, discursul presedintelui pare doar sa-i fi enervat mai tare, animand si mai mult protestatarii.

Potrivit unui reporter al televiziunii Al Jazeera, protestatarii i-au declarat ca, pana miercuri, vor fi la Palatul Prezidential.

In discursul sau, Mubarak a dat vina pe "puteri politice" care au transformat demonstratiile pasnice in unele violente si care au refuzat invitatia la discutii pe care le-a adresat-o.

De asemenea, el s-a referit si la jafurile care au avut loc in Egipt in ultimele zile, spunand ca nu isi doreste decat sa restabileasca linistea.

Protestele din Egipt pentru rasturnarea regimului presedintelui Honsi Mubarak au intrat intr-a opta zi, cea in care a inceput cel mai mare miting de pana acum, la care erau asteptati peste un milion de oameni.

Demonstrantii au umplut marti, pana la refuz, piata Tahir din centrul orasului Cairo si par decisi sa nu plece pana cand presedintele Hosni Mubarak nu-si da demisia, mai ales ca au acum asigurarea ca nu sunt in pericol, dupa ce armata a anuntat ca nu va folosi forta, scrie CNN.

Ziare.com ti-a prezentat pas cu pas desfasurarea evenimentelor din Egipt:

- Diplomati straini au declarat, pentru BBC, ca se asteapta ca Mubarak sa dizolve Parlamentul si sa inceapa o serie de reforme constitutionale, dar si ca doreste sa ramana in functie pana la sfarsitul mandatului.

- Peste un milion de persoane au manifestat, marti, in mai multe orase din Egipt, potrivit unor surse citate de AFP. De asemenea, AP relateaza ca peste un sfert de milion de persoane au fost prezente in piata Tahrir din Cairo.

- Oficialii americani au confirmat ca Frank Wisner, un fost diplomat al SUA cu adanci legaturi in Egipt, s-a intalnit cu presedintele Mubarak si i-a spus ca ar trebui sa nu mai candideze si nici sa nu-l promoveze pe fiul sau, Gamal, drept succesor, potrivit BBC.

- Presedintele american Barack Obama i-a chemat la Casa Alba pe secretarul de stat Hillary Clinton si pe ceilalti consilieri pe probleme de securitate nationala pentru a discuta despre Egipt, informeaza CNN. Potrivit The New York Times, Barack Obama i-a cerut presedintelui Mubarak sa renunte la o urmatoare candidatura la presedintia tarii.

- Corespondentii BBC relateaza ca, marti seara, in piata Tahir, ramasesera aproximativ 200.000 de oameni.

- Premierul Ahmed Shafiq a aparut la televiziunea nationala, intr-o tinuta informala, o premiera pentru Egipt. El a declarat ca este ingrijorat, insa este convins ca poata sa readuca stabilitatea.

- Presedintele Hosni Mubarak va anunta, intr-o interventie televizata ce va avea loc in curand, ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri, din luna septembrie, relateaza televiziunea Al-Arabiya, care nu a dat nici o sursa. Informatia nu a fost confirmata oficial. De altfel, anuntul, daca se dovedeste adevarat, nu va calma spiritele, avand in vedere ca manifestantii vor ca Mubarak sa plece imediat.

- Ambasada Romaniei in Egipt nu a inregistrat cereri de repatriere sau evacuare, dar aproximativ 320 de cetateni romani au cerut informatii despre situatia inregistrata in zona si s-au interesat de recomandarile Ministerului de Externe.

- Secretarul Apararii din Statele Unite, Robert Gates, a vorbit cu omologul sau egiptean, Field Marshal Hussein Tantwi. "Este un efort de a ne tine la curent cu situatia", a spus un purtator de cuvant al Pentagonului, care a adaugat ca, pana acum, armata egipteana a "actionat cu profesionalism si a dat dovada de retinere".

- Dupa ce autoritatile egiptene au taiat accesul la Internet, Google a infiintat un serviciu special, care le permite oamenilor sa posteze mesaje pe Twitter prin formarea unui numar de telefon si lasarea unui mesaj vocal. "Misiunea noastra este sa le dam oamenilor acces la informatie. Credem ca oamenii iau decizii mai bune cand sunt informati si unde accesul este taiat, fi in Egipt sau in alta parte a lumii, incercam sa ajutam oamenii sa ramana conectati", a declarat seful departamentului de comunicatii de la Google, Scott Rubin.

- Purtatorul de cuvant al armatei egiptene, Maj-Gen Ismail Uthman, a cerut oamenilor, pe postul de televiziune nationala, "sa nu cada prada zvonurilor si ideilor distructive". De asemenea, el a atras atentia civililor sa nu poarte uniforme militare, in caz contrar, daca sunt prinsi, riscand pedeapsa cu legea martiala.

- Mii de oameni se aflau inca, in ciuda intrarii in vigoare a orei de stingere, in piata Tahrir din Cairo, cantand, scandand si rugandu-se, relateaza BBC. De asemenea, in Alexandria, in ciuda interzicerii de a iesi in strada, mii de persoane, atat musulmani, cat si crestini, femei si barbati, au ramas in principala piata din oras.

- Secretarul General al Ligii Araba, egipteanul Amr Moussa, a cerut discutii imediate intre guvern si protestatari pentru crearea unui consens pentru reforma.

- In piata Tahrir din Cairo se instaleaza microfoane si proiectoare, semn ca urmeaza ca o personalitate marcanta sa tina un discurs. Oamenii speculeaza ca ar putea fi vorba de Mohammed ElBaradei, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, considerat liderul informal al Opozitiei.

- Marea Britanie a anuntat ca va trimite miercuri un avion charter pentru a-si evacua cetatenii din Egipt.

- Secretarul de Stat (Ministrul de Externe) al Marii Britanii, William Hague, i-a telefonat vicepresedintelui egipean Omar Suleiman si i-a cerut formarea unui guvern de larga reprezentare.

- Armata pare tot mai aproape de oameni. Intr-un comunicat de presa, reprezentantii militarilor au multumit populatiei pentru cooperarea in protejarea ordinii publice si private.

- Mii de oameni continua sa soseasca in centrul orasului Cairo pentru a lua parte la demonstratii.

- Liderii straini se pregatesc deja pentru schimbarea regimului in Egipt. Presedintele Israelului, Shimon Peres, a vorbit de pericolul preluarii puterii de catre islamisti, cum s-a intamplat in Fasia Gaza.

- Ziaristii straini raporteaza ca atmosfera e incredibil de pasnica in centrul Cairo si ca oamenii pun flori pe tancuri si le cer militarilor sa treaca de partea poporului.

-Fostul candidat la presedintia SUA si unul din cei mai influenti senatori americani, John Kerry, i-a cerut presedintelui Mubarak sa paraseasca puterea.

- Demonstratiile capata amploare si in Alexandria, al doilea oras ca marime al tarii, unde se strang tot mai multi oameni care cer demisia presedintelui.

- Abdel Haleem Kandeel, liderul miscarii de opozitiei Kefaya, a anuntat ca nu vor fi negocieri intre opozitie si Mubarak si ca singurele negocieri se vor tine dupa plecarea acestuia de la putere.

- Mohamed Kadry Said, un fost general de armata egiptean, a declarat ca are informatii ca majoritatea liderilor militari ai tarii vor ca presedintele Mubarak sa plece de la putere.

- SUA au inceput sa-si evacueze personalul diplomatic neesential de la ambasada din Cairo, din cauza temerile ca protestele ar putea degenera mai mult.

- Reporterii de la postul de televiziune din Qatar, Al Jazeera, considera ca sunt aproximativ doua milioane de oameni care demonstreaza la Cairo. Deocamdata, manifestatia e pasnica, iar armata pare ca e de partea oamenilor. Militarii au arestat deja barbati inarmati considerati a fi agitatori ai regimului si au confiscat o masina cu arme.

- O multime de peste o suta de mii de oameni demonstreaza si intr-un alt oras egiptean, Alexandria, cerand demisia lui Mubarak.

-Laureatul Premiului Nobel si cel vazut de multi ca singurul ce i-ar putea locul lui Mubarak, Mohammed ElBaradei, i-a cerut presedintelui egiptean sa renunte la putere pana vineri.

- Oamenii continua sa vina in numar mare in centrul Cairo pentru a se alatura demonstratiei. O parte a demonstrantilor vor sa marsaluiasca spre palatul prezidential, pentru a-l determina pe Mubarak sa plece de la putere. In opinia reporterului BBC de la fata locului, zilele presedintelui egiptean in fruntea statului sunt numarate si ca nu va mai rezista mult timp.

- Protestatarii din centrul Cairo au adus papusi cu chipul lui Mubarak, pe care le-au spanzurat si le lovesc, intr-un act de sfidare ce parea de neconceput pana acum. La protest mai pot fi vazute si sicrie cu numele liderului egiptean. Ei nu sunt intimidati nici de elicopterele armatei, care survoleaza demonstratia.

- Presedintele american Barack Obama l-a trimis in Egipt pe fostul ambasador Frank Wisner, care va discuta cu liderul egiptean Hosni Mubarak si cu alti oficiali de acolo. In presa straina s-a speculat ca Obama i-ar putea cere lui Mubarak sa-si dea demisia.

- Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat ca ar fi gata sa-i ia locul lui Mubarak "daca oamenii i-o cer".

- Au avut loc ciocniri minore cu cateva grupuri pro-Mubarak, insa nu sunt incidente majore, intrucat acestia din urma sunt depasiti numeric cu mult.

- Protestatarii din centrul Cairo, al caror numar e undeva intre cateva sute de mii si un milion, au inceput sa cante cantece despre libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#revolte Egipt, #proteste Egipt, #demonstratii Egipt , #Egipt
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Vineri, 4 februarie 2010, a fost denumită de către egipteni "Ziua plecări" (lui Mubarak)
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, iete asa sentampla cand ieste prea multi saraci! Cacand omu nu mai are ce ce pierde , decat viata car nu mai da nuimeni doi bani pa ia, atunci pune mana pa par sisi face sangur dreptate!