Egipt: Presedintele isi pune zalog viata pentru a-si pastra functia. Armata pregateste lovitura militara

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 10:51
3168 citiri
Egipt: Presedintele isi pune zalog viata pentru a-si pastra functia. Armata pregateste lovitura militara

Comandantul armatei egiptene si presedintele egiptean si-au oferit, ambii, viata, pentru a-l invinge pe celalalt. Haosul de marti din Egipt tinde sa se prelungeasca si miercuri, dupa expirarea ultimatumului acordat de armata presedintelui pentru a demisiona.

Cum Morsi refuza categoric sa-si dea demisia, armata a anuntat deja ca va prelua conducerea tarii, impulsionata de amplele proteste ale egiptenilor nemultumiti de performanta presedintelui, la un an de la instalarea in functie, informeaza Reuters.

Egiptul, pe muchie: Elicopterele militare survoleaza palatul prezidential

Sefii armatei au avertizat cu privire la ce se va petrece miercuri, intr-un document intitulat "Ultimele ore" - sunt pregatiti sa isi verse sangele in lupta impotriva "teroristilor si prostilor", dupa ce Mursi a refuzat sa dmeisioneze din functia de presedinte. La randul sau, Mursi si-a oferit si el viata, spunand "pretul... este viata mea".

In Piata Tahrir, in cursul noptii de marti, mii de manifestanti sarbatoreau faptul ca armata a intervenit pentru a salva democratia revolutionara castigata in urma cu doi ani. Sustinatorii lui Muris, Fratia Musulmana, au denuntat insa o "lovitura militara". Ciocnirile de la Universitatea Cairo s-au soldat cu 16 morti si aproximativ 200 de raniti.

Surse din armata egipteana au explicat, pentru Reuters, ca s-a intocmit un plan de inlaturare a lui Mursi si de suspendare a constitutiei dupa ora 17.00. Impreuna cu liderii politici, un consiliu interimar va conduce pana la alegerile anticipate.

Confruntat cu aceasta perspectiva, Mursi a iesit, marti, la televizor, pentru a sfida ultimatumul de 48 de ore al armatei, aparandu-si "legitimitatea".

Liderii opozitiei au denuntat imediat refuzul sau drept o declaratie de "razboi civil". Miscarea de tineret care a organizat protestele de masa din ultimele zile a cerut Garzii Republicane sa-l aresteze imediat pe Mursi si sa-l dea pe mana judecatorilor.

La trei ore dupa aparitia lui Mursi la televizor, conducerea armatei i-a raspuns printr-o postare pe pagina sa de Facebook. Si armata se pregateste dispusa sa-si riste viata pentru a apara pozitia sa, anume de a apara poporul egiptean de "teroristi, radicali si prosti".

"E o onoare pentru noi sa murim decat sa lasam pe cineva sa terorizeze sau sa ameninte poporul egiptean. Juram pe Dumnezeu, ne vom sacrifica sangele pentru Egipt si poporul sau, pentru a-l apara de teroristi, radicali si prosti", se arata in mesajul atribuit sefului armatei, generalul Abdel Fattah al-Sisi, cel care i-a si dat ultimatumul lui Morsi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Egipt lovitura militara, #Egipt presedinte ultimatum , #Egipt