Egipt: Protestele violente continua, presedintele vrea sa se impace cu judecatorii

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:13
1370 citiri
Egipt: Protestele violente continua, presedintele vrea sa se impace cu judecatorii

Protestele violente continua sa aiba loc la Cairo, in Egipt, unde o prima audiere in cazul privind decretul presedintelui Mohamed Morsi, prin care acesta isi acorda puteri extraordinare, a fost programata, luni, pentru data de 4 decembrie. Morsi a fost atacat in justitie de avocati si activisti, care ii cer acestuia sa retraga decretul.

In Piata Tahrir, mii de oameni continua protestul, pe fundalul maniei in crestere a populatiei fata de ceea ce considera a fi o declaratie impotriva democratiei din partea presedintelui Morsi, scrie LBCI News.

Morsi a avut intalniri, luni, cu Consiliul Juridic Suprem, pentru a gasi o cale de a pune capat crizei. Consiliul incearca sa limiteze puterile lui Morsi la chestiunile de suveranitate, semn ca doreste sa evite o escaladare a crizei, insa opozitia a dat semnale ca nu va accepta nimic altceva decat o retragere a decretului.

In timp ce Morsi si Consiliul incearca sa gaseasca o solutie, ciocnirile au continuat, duminica seara si luni, intre protestatari si politistii care au utilizat gaze lacrimogene pe strazile care conduc la Piata Tahrir.

In paralel cu miscarea din Piata Tahrir, la moscheea Al-Arish din Sinai a avut loc o manifestatie de sustinere a presedintelui, organizata de Fratia Musulmana.

Decretul emis joi de Morsi ii permite acestuia, temporar, sa ia decizii si sa emita legi fara a putea fi contestat de niciuna din puterile statului. Decretul a provocat violente in intreaga tara: o persoana a murit duminica, peste zece au fost ranite, mai multe imobile au fost incendiate, iar judecatorii ameninta cu greva.

In unele provincii, tribunalele au suspendat deja activitatea, iar sindicatul jurnalistilor a decis, de principiu, sa intre in greva alaturi de protestatarii din Piata Tahrir.

Duminica, Morsi a subliniat natura "temporara" a decretului, care este valid numai pana la adoptarea unei noi Constitutii si organizarea alegerilor, insa Opozitia, in frunte cu Mohamed ElBaradei, sustine ca acesta isi aroga puteri dictatoriale.

Marti, Fratia Musulmana a convocat un "mars de un milion" de oameni, ce va coincide cu o demonstratie masiva anti-Morsi.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Egipt proteste presedinte, #Egipt presedinte decret puteri , #Egipt