Egipt: Mubarak a parasit Cairo - Urmareste LIVE

Autor: Ana Ilie
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 17:30
20053 citiri
Egipt: Mubarak a parasit Cairo - Urmareste LIVE
Foto: Al Jazeera

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a parasit, vineri, capitala tarii, a anuntat un oficial citat de BBC.

Samuel Burke de la CNN sustine ca Mubarak ar fi plecat chiar de joi seara, dupa discurs, in timp ce televiziunea al-Arabiya arata ca Mubarak a plecat in statiunea Sharm el-Sheikh pentru "o pauza"!

Anuntul a venit in timp ce mii de egipteni se indreaptau spre palatul prezidential din Cairo.

Ziare.com va prezinta desfasurarea evenimentelor din Egipt

- Al-Arabiya TV relateaza ca politia a ucis cinci persoane in ciocnirile de la el-Arish

- Un oficial de la Casa Alba a spus ca plecarea lui Mubarak la Sharm el-Sheikh este un "prim pas pozitiv". In plus, Suleiman va clarifica ce puteri are. Amintim ca televiziunea egipteana de stat a anuntat ca va transmite in curand un comunicat din partea "presedintiei".

- Tancurile armatei egiptene, care inconjoara palatul prezidential din Cairo, si-au intors tevile din fata multimii, informeaza CNN.

- Intr-un interviu acordat BBC Arabic, Secretarul General al NDP, partidul de guvernare, Hossam Badrawi, acesta a spus: "Imi voi anunta demisia in urmatoarele ore".

- AFP relateaza ca au avut loc schimburi de focuri intre politie si sute de protestatari din orasul el- Arish. Cateva persoane au fost ranite, potrivit rapoartelor preliminare.

- Elicoptere militare au aterizat la palatul prezidential din Cairo inainte de anuntul presedintiei - Al Jazeera.

- Un "important" comunicat din partea presedintiei este asteptat in curand, relateaza televiziunea de stat.

- Reuters scrie ca Hosni Mubarak si familia sa au plecat dintr-o baza militara aeriana din Cairo si s-au deplasat la Sharm el-Sheikh, la palatul aflat pe litoralul Marii Rosii unde se retrag adeseori si unde primesc inalti oaspeti.

- Corespondentul BBC pe teme de securitate, Frank Gardner, spune ca Mubarak s-a deplasat la palatul sau de la Sharm el-Sheikh, intr-o incercare de a iesi demn din scena - departe de multimile din Cairo dar aflandu-se inca in Egipt.

- Un inalt oficial al partidului de guvernare a declarat, pentru Al-Arabiya, ca Mubarak si-a delegat puterile vicepresedintelui Omar Suleiman joi seara. Mohamed Abdellah a mai spus ca Mubarak se afla la Sharm el-Sheikh.

- Al Jazeera Arabic a postat pe Twitter urmatorul mesaj (vezi mai jos foto): Multiple surse vorbesc despre plecarea presedintelui Hosni Mubarak in Emiratele Arabe Unite.

- BBC avertizeaza ca, in pofida multiplelor confirmari din surse oficiale, plecarea lui Mubarak din Cairo trebuie privita cu precautie, avand in vedere ca si joi, observatorii occidentali si serviciile de informatii au fost pacalite cu zvonul privind demisia iminenta a presedintelui.

- Puscasi au fost plasati pe acoperisul palatului prezidential din Alexandria, al doilea oras ca marime din Egipt, unde se desfasoara o manifestatie masiva.

- Peste 15.000 de egipteni se afla la sediul televiziunii de stat din Cairo - Al Jazeera.

- BBC a obtinut confirmarea plecarii lui Mubarak de la un inalt oficial occidental. Potrivit unui jurnalist NBC, aceasta plecare ar face parte dintr-un plan de tip "ochii care nu se vad se uita", pentru ca Mubarak sa intre intr-un con de umbra, mentinandu-si totusi functia. Mubarak are o vila in statiunea Sharm el Sheik.

- NBC News spune, pe surse, ca Mubarak si familia au plecat din Cairo; Israel TV spune ca s-au dus la Sharm el Sheik in sudul Egiptului.

- Al-Arabiya TV sustine ca Mubarak a plecat in statiunea Sharm el-Sheikh pentru "o pauza"!

- Mii de egipteni se indreapta spre palatul prezidential din Cairo, unde se afla deja alte cateva mii de persoane - Twitter

- Samuel Burke de la CNN a obtinut confirmarea plecarii lui Mubarak din Cairo de la un oficial egiptean. Conforma postarii pe Twitter, Mubarak ar fi plecat dupa discursul de aseara.

- Premierul Danemarcei a cerut in termeni duri demisia lui Hosni Mubarak: "Mubarak este istorie, Mubarak trebuie sa plece", a spus Lars Loekke Rasmussen la Copenhaga.

- The Guardian scrie ca si BBC Arabic anunta plecarea lui Mubarak din Cairo, in jurul orei locale 13.00.

- Mohamed ElBaradei pe Twitter: "Intreaga natiune este pe strazi. Singura cale este ca regimul sa plece. Puterea oamenilor nu poate fi zdrobita. Vom izbandi. Mai am speranta ca ni se va alatura armata".

- Un raport neconfirmat se raspandeste pe Twitter: Utilizatorii spun ca televiziunea Al Arabiya a anuntat ca Mubarak si familia sa au parasit Cairo.

- Armata egipteana va face un al treilea anunt, in scurt timp.

- In intreaga tara 20 de milioane de cetateni au iesit vineri pe strazi - Al Jazeera.

- Sute de mii de demonstranti prodemocratie au iesit pe strazile marilor orase egiptene: Mahala, Tanta, Alexandria, Ismailia si Suez. Toti striga "Mubarak trebuie sa plece".

- Al-Arabiya TV relateaza ca protestatarii au preluat controlul institutiilor guvernamentale din Suez, iar politia li s-a alaturat demonstrantilor.

- Hackerii au spart site-ul partidului de guvernamant NDP. Pe site se poate citi acum: "Inchis pana la caderea lui Mubarak si a regimului".

- In Cairo, Profesorul Abdallah Al-Ashal spune pentru BBC ca armata egipteana este "intr-o mare mizerie". El detaliaza ca armata nu vrea sa fie pusa intr-o sitiatie jenanta, iar unii ofiteri de rang inalt sunt foarte descurajati. In plus, Mubarak nu pare sa accepte comentarii sau propuneri de la niciun apropiat.

- Corespondentul BBC la Cairo sustine ca protestatarii din Piata Tahrir si-au terminat rugaciunile si au inceput sa trige sloganuri antiMubarak. Imamul care a condus rugaciunea din Piata le-a cerut manifestantilor sa fie uniti si armatei sa fie alaturi de oameni.

- Matt Bradley, de la Wall Street Journal, aflat in Cairo, scrie pe Twitter: "Daca a fost vreo ruptura intre armata si presedinte aseara, acum s-a rezolvat".

- Armata egipteana spune ca va asigura desfasurarea de "alegeri libere si corecte" si sustine transferul puterilor lui Mubarak vicepresedintelui Omar Suleiman.

- BBC comenteaza ca exista riscul unei lovituri de stat din partea armatei, insa este greu de apreciat urmatorul pas, deoarece militarii au fost luati prin surprindere de mesajul lui Mubarak.

- Armata egipteana emite un comunicat: Armata egipteana va ridica starea de urgenta atunci cand se incheie actuala situatie. Starea de urgenta este instituita din 1981, anul cand a venit la putere Hosni Mubarak. Oamenii cer de mult timp ridicarea ei, spunad ca este prima cauza a abuzurilor impotriva drepturilor omului. Mubarak a promis in repetate randuri ca o va anula, insa nu a facut-o. Promisiunea armatei este o concesie importanta, insa nu are efect imediat, ci va intra in vigoare abia dupa "revenirea la normal".

-Reporterul Jack Senker, de la Guardian, scrie pe Twitter: "Oamenii din Egipt vin in Tahrir din toate directiile: Ragetul orasului Cairo va zgudui lumea azi".

- AP noteaza ca fostul ministru israelian Binyamin Ben-Eliezer, care il cunoaste bine pe Mubarak, a povestit ca a vorbit cu presedintele egiptean cu cateva ore inainte de discurul de joi seara si acesta i-a spus ca ar "cauta o cale de iesire onorabila si ca stie ca "acesta e sfarsitul drumului".

- Semnalul BBC Persian Tv, care transmite in Iran evenimentele in curs de desfasurare in Egipt, este bruiat din interiorul Iranului. Seful stirilor BBC, Peter Horrocks, a spus: "Acest bruiaj trebuie sa inceteze imediat. Evenimentele din Egipt sunt vazute de o lume intreaga si este gresit ca telespectatorii nostri iranieni sa nu poata avea informatii impartiale de la BBC Persian TV... BBC nu va inceta sa acopere evenimentele din Egipt si va continua sa emita pentru poporul iranian".

- Un ofiter de armata se alatura protestatarilor din Piata Tahrir si anunta ca inca 15 ofiteri de rang mijlociu au trecut de partea demonstrantilor. "Miscarea de solidaritate a fortelor armate cu poporul a inceput", spune maiorul Ahmed Ali Shouman pentru Reuters.

- Agentia de stat MENA a anuntat ca liderii armatei au avut o intalnire importanta si vor face un anunt in curand. MENA sustine ca ministrul Apararii, comandantul sef al armatei, Hussein Tantawi a condus intalnirea Consiliului Suprem al Fortelor Armate.

- Protestatarii din Piata Tahrir au blocat accesul in cladirea Parlamentului, din apropiere. Cateva mii s-au indreptat inca din noaptea de joi spre vineri spre palatul presedintelui.

- Mii de protestatari inconjoara cladirile televiziunii si radio-ului din Cairo, privite drept institutii aservite regimului Mubarak.

- Muncitorii din sindicate s-au alaturat protestelor, intr-o a treia zi de greva generala. Transporturile si industria sunt blocate.

- Si in Alexandria, al doilea oras ca marime al Egiptului, multimile de oameni au inceput sa se stranga si sa se indrepte spre baza militara.

- Statele Unite si UE au apreciat ca transferul unor functii ale presedintelui catre vicepresedinte este insuficient si nu rezolva problema reformelor cerute de manifestanti.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Egipt, #egipt proteste, #egipt mubarak , #Egipt