Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Egiptul − in capcana Casei Albe (Opinii)

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:47
1879 citiri

De cateva zile, Egiptul a atras atentia lumii intregi prin desfasurarea unei revolte populare contra regimului presedintelui Hosni Mubarak.

In aceasta perioada, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a adresat mai multe mesaje egiptenilor, relateaza AFP.

Cel mai important si impunator a fost acesta: "Schimbarea politica sa fie profunda, trebuie sa fie pasnica si trebuie sa inceapa acum".

Avertisment

Este adevarat ca, in aceste zile de maxima incordare pentru Orientul Mijlociu, o serie de oameni politici si analisti ai problemelor de politica externa si-au dat cu parerea, mai mult sau mai putin oportuna, despre situatia din Egipt, din mai multe perspective.

Or nu putem sa nu semnalam balansul diplomatiei si administratiei americane si implicatiile sale grave, imediate si de perspectiva, pe care le comenteaza unele mari ziare occidentale. Mesajul amintit mai sus este destul de graitor in acest sens.

Pe de alta parte, principalele ziare din Tel Aviv trag insistent semnale de alarma asupra pericolului de preluare a puterii de catre Fratii Musulmani si, automat, de proclamare a Republicii Islamice Egiptene.

Aceasta ar lipsi Israelul de petrol si gaz, dat fiind ca, urmare a tratatului bilateral din martie 1979, Egiptul ii furnizeaza aceste importante materii prime.

Care sunt schimbarile?

In prezent, Occidentul trece printr-o perioada de confuzie cu privire la viitorul lumii.

In mare parte, aceasta este cauzata de un fel de indoiala asupra identitatii tarilor arabe din Orientul Mijlociu, de domnia corectitudinii politice, de un multiculturalism si de un secularism care - ironia ironiilor! - ne orbeste chiar atunci cand suntem confruntati cu fundamentalisti religiosi care promoveaza cea mai fanatica intrupare a credintei lor - Jihadul.

De unde, totusi, atata graba a americanilor de a impune Egiptului valorile occidentale? Au nevoie, acum, egiptenii de deschidere catre lumea occidentala, de libertate, democratie, drepturile omului, cultura si globalizare? Si da, si nu.

Asa-zisele valori occidentale au devenit, intre timp, postulate ipocrit umanitare ale lumii occidentale cu ajutorul carora isi castiga dreptul de a interveni oriunde si oricand.

Se cunoaste, practic, care este adevaratul interes al Casei Albe in Orientul Mijlociu, inclusiv in Egipt - petrolul.

Se vorbeste chiar de o influenta malefica a Occidentului asupra lumii si chiar a Europei. S-a ajuns pana si la o insinuare a faptului ca autoritatile americane au incheiat un pact ultrasecret cu miscarile islamiste cu scopul vadit de a-i dezbina si slabi pe europeni. "Islamul si SUA, o alianta contra Europei", aparuta in 1997, la Paris.

Cu alte cuvinte, noua ordine internationala, imaginata si lansata de americani, avea nevoie de un inamic care, iata, nu a intarziat sa apara: Islamul. Pentru ei, renasterea islamica este sinonima cu militantismul, terorismul si intransigenta.

Islamul este solutia?

Pentru egipteni, insa, Islamul este viata si salvarea. Reprezinta traditia lor, legea lor, obiceiurile lor si tot ce tine de dogma, demnitate si credinta. La acestea, ei nu vor sa renunte asa usor, cum cred altii, cu ele s-au nascut si cu ele vor sa si moara.

Egiptul este o parte fundamentala a Orientului. Acesta este puternic datorita radacinilor sale islamiste. Daca elementul fundamentalist al acestor radacini este rasturnat si este convertit Egiptul la valorile occidentale, atunci lumea islamica este slabita. Ne place sau nu, destinele noastre sunt impletite in mod inextricabil.

Asadar, fictiva sau reala, "amenintarea verde" provoaca veritabile dileme occidentalilor. Sa nu uitam, totusi, ca si Hitler a ajuns la putere in urma unui scrutin perfect legal si democratic.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#criza Egipt, #proteste Egipt, #interese Egipt, #petrol Egipt SUA , #Egipt
Comentarii
Poza Jabba the Hutt
Jabba the Hutt
rank 5
SUA ar trebui sa-si clarifice viziunea asupra viitorului Egiptului altfel vom avea o noua republica islamica! Dar asta nu-l deranjeaza deloc pe obama, nu-i asa?
Poza LORENZON
LORENZON
rank 1
Între cazul Egipt și Hitler se află o prăpastie, neumplută cu nimic.