Egiptul fierbe: cel putin 75 de morti si 1.000 de raniti in confruntari violente

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 11:25
1325 citiri
Egiptul fierbe: cel putin 75 de morti si 1.000 de raniti in confruntari violente
Foto: Fox News

Noi episoade de violenta au avut loc in Egipt, in noaptea de vineri spre sambata, intre sustinatorii si contestatarii fostului presedinte egiptean Mohamad Morsi, dupa ce acesta a fost arestat preventiv pentru legaturi cu teroristii.

Taberele rivale s-au ciocnit din nou in Cairo, violentele de peste noapte ridicand numarul mortilor la 75, iar cel al ranitilor la 1.000, de cand a inceput conflictul intre egiptenii pro si anti Morsi, transmite CNN.

Egipt: Zeci de mii de oameni marsaluiesc pro si contra lui Morsi

Unii sarbatoareau arestarea presedintelui inlaturat de la putere de catre Armata la inceputul lunii iulie, in timp ce pe altii i-a infuriat aceasta decizie a justitiei egiptene, sustinand ca il vor inapoi pe Morsi la putere.

De asemenea, peste 1.000 de persoane au fost ranite in ciocnirile cu fortele de ordine numai in cartierul Nasr City din Cairo, care este cunoscut drept o fortareata pentru sustinatorii lui Morsi. Din primele informatii, se pare ca acolo au fost ucisi zece oameni, potrivit agentiei de stat MENA.

Fratia Musulmana, condusa in trecut de fostul presedinte egiptean, a acuzat politistii ca au deschis focul pe nedrept asupra demonstrantilor. Totodata, vineri, cinci persoane au fost ucise, iar 72 au fost ranite in orasul Alexandria.

Zeci de mii de egipteni s-au strans, vineri dupa-amiaza, in Cairo. Unii au venit dupa ce armata i-a convocat pentru a se "lupta cu terorismul", altii pentru a-l sprijini pe presedintele arestat Mohamed Morsi. Inca de atunci au existat temeri ca manifestatiile vor deveni violente. Protestele pro si contra vor adanci si mai tare diviziunile politice din tara, scrie Al Jazeera.

Egiptul fierbe: Fostul presedinte Morsi, arestat pentru complot cu teroristii

Tot vineri, cu putin timp inainte de inceperea protestelor, autoritatile egiptene au ordonat arestarea preventiva pentru 15 zile a fostului presedinte, care este acuzat ca ar fi conspirat cu miscarea palestiniana terorista Hamas pentru organizarea unor acte de violenta in timpul protestelor din Egipt, a anuntat agentia de stat MENA.

Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere pe 3 iulie, cand generalul Abdel Fattah Al-Sisi a decis suspendarea constitutiei si dizolvarea legislatiei in vigoare in acel moment.

De la inceputul lunii iunie pana in prezent, peste 150 de persoane si-au pierdut viata in luptele de strada, tensiunea intre cele doua tabere escaladand odata cu demiterea presedintelui Morsi.

Violentele continua in Egipt. Ciocniri masive intre militanti

Simpatizantii fostului presedinte doresc repunerea acestuia in functie, acuzand armata ca a organizat o lovitura de stat prin demiterea lui Morsi, in timp ce opozantii vechiului regim sustin ca Morsi si-a pierdut legitimitatea de a conduce tara ca urmare a conducerii defectuoase si abuzive, urmarind doar interesele Fratilor Musulmani.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#violente Egipt Morsi, #proteste Egipt Morsi, #morti Egipta, #Morsi arestat, #ciocniri tabere Morsi , #Egipt