Egiptul in flacari: cine poate stinge razboiul civil?

Sambata, 17 August 2013, ora 11:45
2674 citiri
Egiptul in flacari: cine poate stinge razboiul civil?

In Egipt, primavara araba a devenit un infern, nimeni nu poate prefigura astazi cum vor evolua lucrurile maine si cu atat mai greu cum se va sfarsi totul. Sunt prea putini cei care ar dori sa vada dezordinea linistindu-se si prea multi cei care isi doresc sa se instaleze haosul.

In cadrul unui interviu acordat ziarului Le Figaro, unul din expertii problemelor egiptene isi exprima fara echivoc opinia ca riscul unui razboi civil de durata este ridicat. Asemenea riscuri exista intotdeauna atunci cand se afla fata in fata pe de o parte autoritatea statului gata de lupta cu toate mijloacele ei militare, iar pe de alta parte forte bine sustinute popular, cu traditii vechi si o buna organizare in teritoriu. Ambele conditii sunt indeplinite in Egipt.

Mesaj din tata-n fiu

Noua putere, instalata abuziv, a reusit sa-si atraga de partea sa politia si armata pentru a se impune prin forta, iar evenimentele arata ca nu se lasa impresionata nici de victimele care cad in numar mare nici de presiunile exterioare, din partea celor mai onorabile notorietati internationale, pe care le respecta numai altii.

Pe de alta parte, Fratia Musulmana pastreaza o veche traditie. Organizatia a fost infiintata in 1928 si de atunci s-a obisnuit cu clandestinitatea. Deci, membrii gruparii sunt pregatiti sa gestioneze lupta rezistand represiunilor.

Ei au celule in fiecare sat, au retele bine organizate in teritoriu si, chiar daca o parte din acestea au fost distruse prin actiuni brutale in 1954, pana acum nu numai ca s-au refacut, dar au invatat cu aceasta ocazie sa reziste atacurilor.

In asemenea conditii, este greu de presupus ca noua autoritate se va impune rapid prin forta, dar si mai greu de acceptat ca ea va ingenunchia reteaua celor care au stiut sa infrunte conditiile de restriste timp de peste opt decenii, transmitand mesajul lor de inversunare din tata-n fiu.

Palidul apel international

Nu trebuie scapat din vedere nici faptul ca, pentru lumea araba, Egiptul este un punct de atractie deloc neglijabil. Ambele tabere sunt puternic sustinute din afara. Fractura din societatea egipteana se regaseste intr-o fractura corespondenta in toata zona Golfului.

Pe de o parte, bogatul Qatar sustine Fratia Musulmana, pe de alta parte Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Kuweitul s-ar parea ca au pus mana de la mana ca sa-l subventioneze pe generalul Abdelfatah Khalil al-Sisi, principalul artizan al loviturii de stat din 3 iulie 2013, cu impresionanta suma de 12 miliarde dolari.

Egiptul, o tara complet saracita, care traia altadata aproape doar din turism, traieste astazi din asemenea pomeni si fara indoiala dintr-un trafic intens, caruia nici autoritatile nu i se mai pot opune.

Nenorocirea este ca, desi niciuna din fortele aflate in conflict nu are sustinerea comunitatii internationale, reactia acesteia este destul de palida. Deocamdata, se margineste la recentul apel aproape patetic al Consiliului de Securitate al ONU adresat atat Frantiei Musulmane, cat si guvernului instalat prin lovitura de stat "sa procedeze la o maxima retinere si sa opreasca violentele".

Forte oculte

Intre timp, razboiul civil are tendinta sa degenereze dintr-unul politic intr-unul de tip confesional, ca cel din Siria. In acest caz, situatia ar fi si mai greu controlabila atat de catre noua putere, cat si de catre Fratia Musulmana.

Televiziunile transmit conflictele sangeroase din Cairo, dar asa cum relateaza Pravda, ele sunt raspandite in intreaga tara. La Alexandria, Minya, Sohag si Assiut, au fost aruncate bombe incendiare in bisericile copte si au fost incendiate sapte biserici ortodoxe, fapte condamnate atat de Frantia Musulmana, cat si de autoritati.

Sunt semne ca in Egipt actioneaza forte oculte, carora degeaba li se adreseaza comunitatea internationala, atata timp cat ele n-au o identitate recunoscuta.

In mod firesc, se pune problema: este oare acesta sfarsitul primaverii arabe din Egipt, iar daca este, ce va mai urma? In ce priveste primavara, doar un naiv isi poate inchipui ca nu s-a sfarsit odata cu lovitura de stat si cu decapitarea intregii conduceri alese prin vot.

Ce va urma nu stie nimeni, dar nici nu ne putem astepta la un final de tipul "pupat Piata Independentei". Singura nadejde este ca palalaia sa nu se extinda dincolo de granitele egiptene, amenintand intreaga zona, cu consecinte chiar si mai departe.

Citeste si:
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
Partidele noi, discursuri vechi. De ce sunt sortite eșecului majoritatea noilor formatiuni
În ultimele luni scena politică din România a devenit înghesuită cu numeroase noi partide care vor la alegerile din 2024 să detroneze PSD și PNL în opțiunile electoratului. Cu toate astea,...
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Nicușor Dan, după un concurs între școli din București: ”Dezvoltarea sportului de masă este o necesitate”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, duminică, la premierea echipelor finaliste ale unui concurs sportiv desfăşurat între şcolile bucureştene, că dezvoltarea sportului de...
Comentarii