Mubarak, considerat responsabil pentru atacarea jurnalistilor

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 22:36
845 citiri
Mubarak, considerat responsabil pentru atacarea jurnalistilor
Foto: Reuters

Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak a dezlantuit un atac sistematic, fara precedent la adresa presei internationale, vineri, cand suporterii sai au atacat reporterii pe strazi, in timp ce fortele de ordine obstructionau si arestau jurnalistii care transmiteau ce se intampla in piata Tahrir.

"Aceasta este o zi neagra pentru Egipt si o zi neagra pentru presa", a declarat Joel Simon, Directorul Executiv al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ).

"Atacurile sistematice si sustinute nu mai lasa nici o indoiala ca este vorba de o actiune orchestrata de guvern, care are ca tinta presa si suprimarea stirilor obiective de la fata locului. Aceasta intorsatura a evenimentelor dovedeste ca se incearca sa se creeze un gol informational, ceea ce plaseaza Egiptul alaturi de cele mai opresive tari in aceasta privinta, precum Burma, Iran si Cuba", spune Simon, citat de IFEX.

"Consideram ca presedintele Mubarak este personal responsabil pentru aceste actiuni fara precedent si facem apel la guvernul egiptean sa redreseze imediat aceasta situatie", a mai declarat acesta.

Oficialitatile guvernamentale, jurnalistii pro-guvernamentali si comentatorii loiali lui Mubarak au lansat in ultimele zile o campanie prin care strainii si in special jurnalistii straini sunt prezentati drept spioni.

CPJ a inregistrat cel putin de sapte ori pe televiziunea nationala sau pe canale private apartinand oamenilor de afaceri loiali lui Mubarak interventii prin care se descriau asa zise comploturi elaborate pentru destabilizarea Egiptului de catre provocatori straini, inclusiv jurnalisti.

Iata pe scurt principalele atacuri la adresa presei:

* Jurnalistul belgian Serge Dumont, corespondent pentru Orientul Mijlociu la trei publicatii: cotidianul belgian "Le Soir", ziarul elvetian "Le Temps" si publicatia franceza "La Voix du Nord" a fost arestat si batut de catre indivizi imbracati in civil, in miezul zilei, in cartierul central Choubra.

Apoi a fost dus la un post militar unde i s-au adus acuzatii de spionaj si i s-a comunicat ca va fi predat fortelor de securitate.

Intr-o convorbire telefonica cu "Le Soir", Dumont a declarat:

"Am fost brutalizat si batut. Am fost lovit peste fata de mai multe ori. Pretindeau ca sunt pro-Baradei. Am fost dus de armata intr-o baraca la periferiea orasului. M-au fortat sa beau un pahar cu apa din Nil si mi s-a spus ca asa o sa ma imbolnavesc de diaree. Sunt pazit de doi soldati cu baionete si pusti Kalasnikov. Mi-au spus ca ma vor preda securitatii fiindca sunt un spion", informeaza Reporteri Fara Frontiere.

* Corespondentul pentru Orientul Mijlociu al canalului danez de stiri TV2 Steffen Jensen a fost batut cu bastoane, in timp ce transmitea in direct din Cairo.

* Suporterii lui Mubarak au intrat ca o furtuna in hotelul Hilton din Cairo in cautarea "spionilor jurnalisti", a informat Al-Jazeera. Jurnalistii din hotel au afisat un anunt in care au scris "Aproximativ 20 de jurnalisti straini sunt retinuti in prezent".

* Un producator BBC a informat pe Tweeter ca Margaret Evans, reporter CBC, a fost silita sa predea echipamentul de inregistrare fortelor militare in piata Tahrir.

* Joan Roura, corespondent spaniol al canalului TV3 al televiziunii catalane, a fost atacat de indivizi care au incercat sa ii fure telefonul mobil in timp ce transmitea live pentru canalul de stiri. Au mai fost atacati si Sal Emergui, (postul de radio catalan RAC1), Gemma Saura (La Vanguardia) si Mikel Ayestaran (Vocento/ABC).

* Metin Turan, reporter pentru canalul national Turkish TRT a fost atacat si batut, vineri, i s-a luat camera de filmat, banii si telefonul celular. El s-a refugiat la ambasada Turciei, ai carei oficialitati au declarat ca trebuie dus la spital pentru ca este ranit si plin de vanatai.

Mai mult, Compania Vodafone a acuzat guvernul egiptean de deturnarea mesajelor SMS si de trimitere a unor texte in sprijinul lui Mubarak.

Mai multi jurnalisit care lucrau pentru canalele nationale de stiri sau pentru publicatiile de stat au demisionat, dupa ce guvernul a impus presiuni de cenzura, insistand sa nu raporteze despre violentele impotriva demonstrantilor.

Shahira Amin, de la canalul Nile TV, a declarat in transmisiune directa: "Refuz sa fiu ipocrita. Ma simt eliberata".

ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#violente Egipt, #Mubarak Egipt, #jurnalisti egipt, #ziaristi batuti Egipt, #presa Egipt , #Egipt