Mubarak va fi eliberat din inchisoare. Astfel se incheie Primavara Araba din Egipt

Marti, 14 Martie 2017, ora 08:25
1717 citiri
Mubarak va fi eliberat din inchisoare. Astfel se incheie Primavara Araba din Egipt

Justitia egipteana a decis ca fostul presedinte Hosni Mubarak, care a condus tara cu o mana de fier timp de 30 de ani, sa fie eliberat, marcand in acest fel, in mod simbolic, inchiderea capitolului Primaverii Arabe in aceasta tara.

Incheierea dosarelor judiciare si eliberarea viitoare a lui Mubarak, in varsta de 88 de ani, pun punct problemelor fostului sef de stat, care a fost nevoit sa plece de la putere pe 11 februarie 2011, la finalul unei revolte de 18 zile reprimata in sange.

"Ideea Primaverii Arabe a incetat sa existe in Egipt", a declarat, luni, pentru AFP, Mai Mogib, o profesoara de stiinte politice de la Universitatea Cairo.

In opinia ei, "a discuta despre Mubarak si despre simbolurile perioadei sale este (de-acum) acceptabil in presa si pe strada".

Dupa o perioada democratica, de la jumatatea lui 2012 si pana la jumatatea lui 2013, in urma alegerii islamistului Mohamed Morsi ca presedinte, tara a recazut in mana militarilor, odata cu Abdel Fatah el-Sisi, care l-a indepartat de la putere pe primul presedinte civil ales al tarii.

Numerosi lideri ai Primaverii Arabe au fost incarcerati sau obligati sa plece in exil.

In ceea ce priveste situatia economica - dezastruoasa - a tarii, ea a devenit principala preocupare a egiptenilor.

De cand a fost arestat, in aprilie 2011, Mubarak a fost internat intr-un spital militar din Cairo, in regim de supraveghere la domiciliu.

Avocatul Farid el-Deeb a declarat ca Mubarak "va putea sa se intoarca acasa atunci cand medicii vor spune ca va putea fi externat".

El nu va putea, insa, sa plece in strainatate, potrivit avocatului sau.

Fostului presedinte i s-a interzis sa calatoreasca, din cauza unei anchete a organismului egiptean cu privire la averi ilicite, care supravegheaza averile acumulate fraudulos.

Procesele lui Mubarak

Mubarak a fost judecat in doua mari procese de cand a plecat de la putere.

Intr-unul dintre principalele dosare, el a fost acuzat ca a incitat la crima participanti la manifestatiile din timpul revoltei, in care au fost ucise aproximativ 850 de persoane in timpul confruntarilor cu Politia.

El a fost condamnat la inchisoare pe viata in iunie 2012, insa Justitia a dispus sa aiba loc un nou proces.

In noiembrie 2014, alt tribunal, care il rejudeca, a dispus pana la urma sa se abandoneze acuzatiile, exonerandu-l astfel pe Mubarak, insa Parchetul a facut recurs.

La 2 martie, Curtea de Casatie a confirmat abandonarea acuzatiilor.

In alt mare proces, Curtea de Apel a confirmat, in ianuarie 2016, o pedeapsa la trei ani de inchisoare pentru Mubarak si cei doi fii ai sai, Alaa si Gamal, intr-un proces de coruptie.

Ei erau acuzati ca au deturnat peste 10 milioane de euro, alocati intretinerii palatelor prezidentiale. In afara de cei trei ani de inchisoare, toti trei au fost condamnati impreuna sa plateasca o amenda in valoare de 126 de milioane de lire egiptene (aproximativ 15 milioane de euro) si sa ramburseze statului 21 de milioane de lire egiptene (2,5 milioane de euro).

In acest proces, Mubarak si-a ispasit pedeapsa, iar cei doi fii ai sai au fost eliberati.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat vineri, 15 octombrie, că a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: NEWS.RO
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Adică... le-au trebuit 7 ani (ca-n Biblie), ca să se dumirească?