Statul Islamic a revendicat atentatele din Egipt, din Duminica Floriilor: 45 de morti, peste 120 de raniti (Video & Foto) - UPDATE

Duminica, 09 Aprilie 2017, ora 21:13
21284 citiri
Statul Islamic a revendicat atentatele din Egipt, din Duminica Floriilor: 45 de morti, peste 120 de raniti (Video & Foto) - UPDATE
Foto: Twitter/Zvi Lando

Doua atentate cu bomba au avut loc, duminica, la doua biserici copte din Egipt, unul soldat cu 28 de morti in orasul Tanta, iar celalalt cu 17 morti, la Alexandria.

Primul atentat a avut loc cu putin inainte de ora locala 10.00 (11.00, ora Romaniei), in plina sarbatoare a Floriilor, in Biserica Mar Girgis (Sf. Gheorghe) din Tanta, un oras important situat la aproximativ 100 de kilometri de Cairo, in Delta Nilului.

"Explozia a avut loc in primele randuri, in apropiere de altar, in timpul slujbei", a declarat pentru AFP generalul Tarek Atiya, adjunctul ministrului de Interne insarcinat cu relatia cu presa.

Bilantul a ajuns la 28 de morti si 79 de raniti.

Cateva ore mai tarziu, alta explozie a avut loc la Biserica Mar Morcos (Sf. Marcu), la Alexandria, soldata cu 17 morti - inclusiv patru politisti - si 48 de raniti, potrivit unui bilant actualizat de Ministerul Sanatatii.

Cele doua atentate au fost revendicate duminica dupa-amiaza de Statul Islamic, a carui aripa egipteana a indemnat recent la vizarea comunitatii copte. Gruparea a amenintat, intr-un comunicat, cu noi atacuri.

Aceste doua atentate din duminica Floriilor sunt ultimele dintr-o serie vizand minoritatea copta din Egipt si par ca au fost comise in asa fel incat sa aiba un impact mare, fiind comise in timp ce credinciosii se adunau sa sarbatoreasca Floriile.

Floriile sunt considerate una dintre cele mai importante sarbatori din calendarul crestin si marcheaza intrarea triumfatoare a lui Isus in Ierusalim. Mai mult, atacurile au fost comise cu trei saptamani inaintea vizitei Papei Francisc in Egipt, menita sa arate sustinerea Suveranului Pontif fata de minoritatea crestina din tara.

Cum s-au petrecut atentatele

Ziarul de stat Al-Ahram, citat de Al Arabyia, sustine ca, in cazul primului atentat, un dispozitiv exploziv a fost plasat chiar in biserica ortodoxa copta, sub un scaun.

Guvernatorul provinciei Tanta, Ahmad Deif, a declarat la televiziunea de stat ca explozia a avut loc in biserica. "Ori o bomba a fost plantata (in biserica - n. red.) ori cineva s-a aruncat in aer", a spus acesta.

Pe retelele de socializare au aparut fotografii si chiar inregistrari din biserica unde a avut loc deflagratia. In imagini se pot vedea bancile din biserica pline de sange, podeaua rosie si oameni scosi afara pe targa. Oamenii tipa ingroziti, se trag cu mainile de par, iar tabloul e unul de cosmar. Pe unele banci inca se mai afla oameni lungiti, care, cel mai probabil, nu mai sunt in viata.

"A fost o explozie uriasa in sala. Focul si fumul au umplut incaperea, iar oamenii erau raniti grav. Am vazut intestinele celor raniti", povesteste una dintre persoanele aflate in biserica in timpul deflagratiei, Vivian Fareeg.

Iata si imaginile care erau transmise la TV inainte de momentul exploziei. In momentul in care aceasta are loc se intrerupe semnalul.

In Tanta au mai fost detonate doua dispozitive explozibile la o alta moschee, Sidi Abdel Rahim, arata BBC.

In ce priveste cel de-al doilea atentat, cel de la Alexandria, cel mai mare oras din nordul tarii, acesta a fost comis de un kamikaze "echipat cu o centura exploziva", care a incercat sa patrunda in Biserica Sf Marcu, unde se afla Papa copt ortodox Tawadros II, cu ocazia Floriilor. Politisti l-au impiedicat pe terorist, iar acesta s-a detonat.

Biserica Copta a precizat ca liderul ei nu a fost atins si ca "este bine".

Printre victimele din Alexandria se afla 4 politisti (inclusiv o femeie), a anuntat ministrul egiptean de Interne.

Oficialii spun ca bilantul ar putea sa creasca, pentru ca o parte dintre raniti sunt in stare critica.

Potrivit AFP, Israelul a reluat duminica o atentionare catre cetatenii sai prin care le cere acestora sa nu se deplaseze in Sinaiul egiptean sau sa paraseasca "imediat" aceasta regiune.

Reactii la atentate

Papa Francisc a deplans atacurile, care vin cu cateva saptamani inainte de o vizita a sa in Cairo. Suveranul pontif a fost anuntat despre atacuri in timp ce sustinea slujba de Florii in Piata Sf. Petru din Vatican. Informatia i-a parvenit pe o bucata de hartie, anunta The Independent.

Acesta a transmis condoleante si s-a rugat pentru victimele atacurilor.

Presedintele Donald Trump a condamnat atentatele si s-a declarat intristat sa auda despre atacul terorist impotriva unui aliat al SUA. Presedintele american si-a aratat insa, intr-o postare pe Twitter, increderea pe care o are ca omologul sau egiptean Abdel-Fattah el-Sisi "va gestiona situatia adecvat".

Si MAE roman a condamnat duminica atacurile: "Ministerul Afacerilor Externe condamna cu fermitate sangeroasele atacuri teroriste petrecute la data de 9 aprilie asupra bisericilor copte din localitatile Tanta si Alexandria din Egipt (...). Romania sustine eforturile continue ale autoritatilor egiptene de a combate fenomenul terorist, in toate formele sale".

Trei luni stare de urgenta

Presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a declarat stare de urgenta pe o perioada de trei luni, dupa atentatele teroriste de duminica, revendicate de Statul Islamic. Anterior, seful statului egiptean a ordonat mobilizarea armatei in tara, informeaza BBC.

Trei luni stare de urgenta dupa atentatele teroriste

Conform mai multor mijloace media oficiale, al-Sissi a dispus ca fortele speciale ale armatei egiptene sa se deplaseze imediat la obiective vitale din tara, pentru a ajuta la protectia acestora fortele ministerului de Interne.

O explozie intr-o biserica din Egipt a mai avut loc si in urma cu sase luni. In decembrie, zeci de oameni, inclusiv femei si copii, au fost ucisi intr-o catedrala ortodoxa din Cairo. Atacul a fost revendicat atunci de Statul Islamic.

Minoritatile religioase din Egipt sunt adesea tinta in Egipt, iar atacurile asupra lor s-au indesit din 2013, noteaza BBC.

In luna februarie a acestui an, Statul Islamic a avertizat ca vor avea loc atacuri impotriva celor din Biserica Ortodoxa Copta, care reuneste 10% din populatia Egiptului, mai anunta sursa.

Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Efectele deciziei CCR care o elimină pe Șoșoacă din cursa prezidențială: „Se dă apă la moară”. De ce consideră specialiștii că există un pericol pentru democrație ANALIZĂ
Decizia Curții Constituționale (CCR) care îi ia posibilitatea Dianei Șoșoacă de a candida la alegerile prezidențiale ar urma să producă mai multe efecte, potrivit specialiștilor...
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
De ce nu poate candida Șoșoacă la prezidențiale: "A proferat amenințări la siguranța națională, implicată în propaganda rusă”. MOTIVARE
Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat, luni, 7 octombrie 2024, decizia prin care menține respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la funcția de președinte al României. Astfel,...
#explozie biserica Egipt, #bomba explodat biserica Tanta morti , #Egipt
  1. „Bătălia” pentru Marea Neagră. Eșecurile navale ale Rusiei. „A fost înfrântă uimitor”
  2. Occidentul presează Ucraina cu ”singurul scenariu” posibil. Mutarea NATO, după modelul Germaniei, l-ar înfuria pe Putin
  3. Ingredientul din dietă care face minuni în organism: Scade cu 60% riscul de cancer dacă este consumat zilnic
  4. Descoperire nemaivăzută pe Pământ: „Orașul pierdut”, unic în lume, găsit în adâncul oceanului VIDEO
  5. România cumpără din SUA radare pentru detectarea dronelor. Cât costă noul program de înzestrare militară
  6. „Capcana cu miere“. Cum a recrutat Rusia un parlamentar irlandez și îl folosește drept „cârtiță”
  7. Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creştere. Avertismentul hidrologilor
  8. Ciolacu cere o „amplă reformă" a Curții Constituționale: „Nu oferă dreptul la recurs”. Lidera SOS vrea să se adreseze instanței Uniunii Europene
  9. Misiunea „Hera”, un real succes pentru apărarea planetară. Studiul asteroidului care va arăta cum poate fi salvat Pământul
  10. Cinci informații pe care trebuie să le menționați întotdeauna în CV și opt pe care să le omiteți. Sfaturile experților în recrutare