Presedintele demis al Egiptului a fost rapit de armata, acuza familia

Luni, 22 Iulie 2013, ora 17:48
837 citiri
Presedintele demis al Egiptului a fost rapit de armata, acuza familia
Foto: India Today

Familia presedintelui demis al Egiptului, Mohamed Morsi, acuza armata ca l-a rapit pe acesta.

Fiica sa Shaimma a declarat intr-o conferinta de presa care a avut loc la Cairo ca familia Morsi intentioneaza sa ia masuri legale impotriva armatei, scrie BBC News.

"Vom lua masuri legale, local si international, impotriva lui Fattah al-Sisi, liderul grupului militar sangeros care l-a rapit pe tatal meu", a declarat Shaimaa Morsi.

Morsi a fost inlaturat de la putere de catre armata pe data de 3 iulie, aflandu-se in prezent retinut intr-un sediu militar secret.

Pe 3 iulie, Armata egipteana a anuntat suspendarea Constitutiei si convocarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate. Presedintele islamist Mohamed Morsi a fost astfel indepartat de la putere, imediat dupa expirarea ultimatumului prin care armata i-a cerut imperativ sa rezolve criza in care se afla tara.

Demonstratiile masive care au avut loc recent in Egipt au fost organizate de gruparea Tamarud (Rebel), care a pornit de la un grup mic si neafiliat politic si a ajuns sa reprezinte milioane de oameni. Fortele opozitiei au denuntat atitudinea autoritarista a presedintelui Mohamed Morsi si starea economiei.

Armata egipteana a anuntat, pe 13 iulie, inceperea urmaririi penale impotriva fostului presedinte Mohamed Morsi, ca urmare a examinarii de catre procurori a mai multor plangeri legate de spionaj, incitare la violenta si subminarea economiei nationale.

Alaturi de acesta, vor fi cercetati si alti opt membri importanti ai Fratiei Musulmane, printre care si actualul lider Mohamed Badie.

Inceperea urmaririi penale a acestuia va conduce inevitabil catre excaladarea tensiunilor sociale, in ciuda recomandarilor venite de la Washington privind eliberarea lui Morsi si incetarea arestarii membrilor Fratiei Musulmane, mentioneaza PanArmenian.

Procuratura egipteana nu a dorit sa faca public persoanele sau institutiile care au cerut inceperea urmaririi penale, atragand insa atentia ca legea le permite sa investigheze plangerile venite atat din partea politiei, cat si plangerile venite din partea oricarui cetetean egiptean.

Milioane de sustinatori, dar si opozanti ai fostului presedinte, Mohamed Morsi, au iesit pe strazile celor mai mari orase egiptene, armata motivand demiterea presedintelui ca un act democratic ca urmare a protestelor masive indreptate impotriva acestuia, in timp ce Fratia Musulmana a catalogat schimbarea regimului drept o lovitura de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Egipt Morsi rapit armata, #Mohamed Morsi Egipt conflict armata , #Egipt