Revolte in Egipt: Situatia s-a mai calmat, la Cairo

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 20:01
19064 citiri
Revolte in Egipt: Situatia s-a mai calmat, la Cairo
Foto: Politico

Haosul a domnit, pana spre seara, in piata Tahrir din centrul capitalei Egiptului, iar confruntarile au fost extrem de dure, cu sute de raniti. Armata a intervenit numai cu tunuri de apa. Agentiile de presa au relatat ca o persoana a murit si cel putin 500 de persoane au fost ranite.

Protestatarii care cer plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak s-au ciocnit in cateva batalii sangeroase in capitala egipteana Cairo cu sustinatorii liderului egiptean.

Initial, armata nu i-a lasat pe sustinatorii lui Mubarak sa intre in piata Tahrir din Cairo, unde sunt protestatarii anti-regim, dar in cele din urma primii au reusit sa intre. Postul de televiziune al-Arabya relateaza ca armata ar fi ridicat baricadele si i-ar fi lasat sa patrunda, iar BBC ca, din contra, ei ar fi intrat cu forta.

Ziare.com ti-a prezentat desfasurarea evenimentelor:

- Suporterii presedintelui Mubarak au inceput sa blocheze unele din strazile care conduc spre piata Tahrir.

- Ministerul Sanatatii a raportat 600 de raniti in timpul confruntarilor de strada de miercuri.

- Reporterii Al Jazeera raporteaza noi focuri de arma, trase de militari in aer, si reluarea confruntarilor in piata Tahrir, intre demonstranti pro si anti Mubarak. Inca nu se stie de ce soldatii au recurs la avertizarea cu focuri de arma. De asemenea, se pare ca a izbucnit un incendiu undeva in interiorul sau langa Muzeul de Istorie, in care sunt adapostite cateva zeci de mii de obiecte din Antichitate.

- Televiziunea nationala din Egipt afiseaza un mesaj prin care se cere tuturor protestatarilor sa plece evacueze imediat piata Tahrir, potrivit unui corespondent al CNN, aflat la fata locului.

- Situatia din Cairo s-a mai calmat, odata cu venirea serii, dupa ce sustinatorii lui Mubarak au reusit sa ii alunge pe protestatari din interiorul pietei Tahrir, relateaza corespondentul Antenei 3. Acestia din urma au inceput sa se intoarca acasa, mai ales ca si liderii armatei au cerut acest lucru.

- Al Jazeera: demonstrantii anti-Mubarak au aratat camerelor legitimatii de politist luate de la persoanele din tabara pro-Mubarak care au dat startul luptelor de strada de miercuri.

- Jurnalistii straini sunt atacati in strazile din Cairo. Potrivit BBC, o femeie cameraman a fost "batuta crunt", iar presa suedeza raporteaza ca doi ziaristi au fost batuti de un grup "furios" intr-unul din cartierele sarace din capitala Egiptului, iar, ulterior, au fost retinuti de armata.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe din Belgia a cerut eliberarea imediata a ziaristului Serge Dumont al publicatiei Le Soir, care spune ca a fost batut apoi arestat.

- Cel putin 500 de persoane au fost ranite in timpul luptelor de strada de miercuri, relateaza AFP.

- Armata si pompiere incearca sa stinga incendiile izbucnite din cauza bombelor cu petrol aruncate de demonstranti.

- Mai multe focuri de arma s-au auzit in piata Tahrir din Cairo, relateaza BBC.

- SUA au cerut partilor implicate in conflict sa evite violenta.

- Armata a inceput sa traga cu gaze lacrimogene pentru a imprastia multimile. In acelasi timp, Al Jazeera relateaza ca suporterii lui Mubarak au inceput sa arunce si cu bombe incendiare de pe acoperisuri.

- Liderul Opozitiei, Mohammed ElBaradei, a cerut armatei sa intervina "azi" pentru a proteja vietile civililor. El i-a cerut din nou lui Mubarak sa plece de la putere pana vineri.

- Suporterii lui Mubarak devin tot mai violenti. Ei incearca sa-i scoata din piata pe protestatari, iar unii dintre ei arunca bucati de beton asupra acestora, de pe acoperisuri.

- Trimisul special al Televiziunii Romane, Adelin Petrisor, a fost retinut impreuna cu operatorul sau de civili intr-un cartier din Cairo si amenintat cu cutitul. In cele din urma, el a fost eliberat dupa interventia ambasadei romane. El a trebuit sa predea insa imaginile filmate.

- Premierul britanic David Cameron a declarat ca sustinerea de catre guvern a violentelor "in orice fel" este inacceptabila.

- Un grup de "batausi" pro-Mubarak isi croiesc drum spre spitalul improvizat din piata Tahrir. Confruntarile sangeroase continua.

- Sustinatorii lui Mubarak au pus stapanire pe unele parti ale pietei Tahrir. Acestia par sa reuseasca sa obtina avantajul si in al doilea oras ca marime din tara, Alexandria. Ei au reusit sa captureze si trei vehicule ale armatei.

- Unii protestatari au inceput sa se urce cu forta pe tancurile armatei, dar au fost dati jos rapid de catre militari.

- Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a declarat ca orice atac impotriva protestatarilor pasnici e inacceptabil.

- Luptele s-au intetit la baricada pusa de armata pentru a separa cele doua demonstratii. Unul dintre grupuri a spart blocada si l-a atacat pe cel de-al doilea.

- 40 de oameni au fost raniti in ultimele 2 ore in piata Tahrir. La fata locului s-a improvizat un spital unde sunt dusi cei care au avut de suferit din cauza confruntarilor.

- Marele Muftiu Ali Jomaa, liderul religios musulman din Egipt, a cerut protestatarilor sa renunte la demonstratii si l-a felicitat pe presedintele Mubarak pentru atitudinea sa.

- BBC are informatii neconfirmate ca un protestatar anti-regim a fost ucis.

- Piata a fost inconjurata de suporterii lui Mubarak, care nu-i lasa pe protestatari sa iasa din ea.

- Postul de televiziune din Qatar, Al Jazeera, relateaza ca s-au auzit focuri de arma in piata Tahrir.

- Armata a pus camioane pentru a separa multimile pro si anti-Mubarak. Tactica a reusit partial, chiar daca cele doua parti arunca acum cu proiectile unii in altii, din spatele lor.

- Un ofiter de armata egiptean a spus CNN: "Nu putem face nimic. Situatia a scapat de sub control".

- O parte din protestatari au plecat din piata, dar grupuri numeroase si radical anti-Mubarak au ramas in partea de est a acesteia.

- "Suntem toti egipteni! Suntem toti egipteni" spun soldatii manifestantilor.

- Partizanii lui Mubarak sunt scosi din piata Tahrir de demonstranti, dar intra prin alte parti. Armata nu-i lasa pe unii sa intre, dar in ale parti le permite. Confruntarile continua, mai ales cu pietre si caramizi.

- Gruparea de opozitie Fratii Musulmani a anuntat ca-i cere lui Mubarak sa plece acum, nu in septembrie.

- Jurnalistul american Anderson Cooper de la CNN si echipa lui de filmare au fost batuti in piata.

- Protestatarii anti-Mubarak s-au regrupat in unele parti ale pietei Tahrir si marsaluiesc spre suporterii presedintelui.

- Postul de televiziune Al Jazeera relateaza ca peste 100 de oameni au fost raniti, inclusiv politisti in haine civile care erau in tabara sustinatorilor lui Mubarak. Nu s-a raportat niciun deces pana acum.

- Sute de oameni au ingenunchiat pentru rugaciunile traditionale musulmane. Cateva zeci de metri mai incolo, un grup de oameni il incercuise si il batea brutal pe un altul.

- Protestatarii au aratat televiziunilor legitimatii de politisti luate de la unii din suporterii lui Mubarak, ceea ce demonstreaza ca acesta a folosit oameni ai legii in civil pentru a-i imprastia pe opozantii sai. Luptele continua.

-Un reporter al televiziunii Al-Arabiya a fost injunghiat, iar mai multe echipe de filmare au fost atacate de suporterii lui Mubarak.

- Liderul Opozitiei, Mohammed ElBaradei, spune ca e foarte ingrijorat si acuza guvernul de tactici de intimidare.

- Sursele BBC spun ca decizia de a scoate oamenii pro-Mubarak pe strazi a fost luata marti, de catre partidul aflat la putere, a carui conducere s-a reunit de urgenta.

- Cateva grupuri de suporteri ai lui Mubarak se indreapta spre Piata Tahrir.

- Tot mai multi oameni sunt raniti, plini de sange pe masura ce confruntarile continua. Armata sta pur si simplu si nu face nimic, militarii spunand ca "nu au primit ordine". Partile au inceput deja sa ia prizonieri, desi nu e clar ce vor face cu ei.

- Oamenii de la fata locului spun ca demonstrantii pro-Mubarak sunt in mare parte platiti cu bani si mancare pentru a participa la mars.

- Tot mai multi raniti la fata locului, chiar daca ritmul bataliei a mai scazut. In multime au inceput sa apara tot mai multi oameni calare pe cai si camile, care lovesc protestatarii cu bice. Cativa dintre ei au fost dati jos si batuti de demonstrantii anti-Mubarak, iar restul s-au retras.

- Televiziunile de la fata locului relateaza ca sunt zeci de raniti plini de sange pe jos, iar ca cele doua grupari rivale arunca pietre unele in altele. Politia e absenta de la fata locului, iar armata nu intervine.

- Ciocniri minore au loc si in Alexandria, unde cateva mii de oamenii protesteaza anti-Mubarak si alte cateva sute pro-Mubarak.

- Mii de oameni continua sa vina spre Piata Tahrir din Cairo, unde au loc confruntarile. Din primele informatii, ar fi oameni care vin in ajutorul protestatarilor din piata, dupa ce acestia au fost atacati.

- Bataile de strada au devenit generalizate, iar multi oameni sunt la pamant, plini de sange. Televiziunile au aratat cum un grup de cateva mii alearga un alt grup de marime comparabila. Protestatarii s-au plans ca sustinatorii lui Mubarak nu sunt civili, ci membri ai fortelor de securitate care au imbracat haine civile.

Suporterii liderului egiptean, in numar de cateva mii, au fost adusi cu camioanele si au inceput sa scandeze pentru revenirea la normal, considerand ca Mubarak a facut destul prin promisiunea ca nu va mai candida pentru un nou mandat la alegerile de peste opt luni si ca va initia reforme democratice, scrie BBC News.

Ei au fost adusi de Partidul National Democratic al lui Mubarak, fiind probabil membri de partid, si striga sloganuri in favoarea acestuia. Reporterii de la fata locului relateaza ca acestia sunt foarte furiosi si ca e posibil sa apara confruntari majore intre egipteni.

Mubarak renunta la putere, protestele continua

Cele doua parti s-au ciocnit si marti seara, dupa discursul liderului egiptean, cand au avut loc cateva batai minore, dupa ce protestatarii au aruncat cu sticle in grupul pro-Mubarak, iar acestia au scos cutite si bate.

Revolta in Egipt: Protestatarii, pregatiti sa continue lupta

Protestatarii egipteni care au cerut plecarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak vor sa continue demonstratiile, in ciuda faptului ca seful statului a anuntat ca mai ramane la putere doar sapte luni si ca va incepe o tranzitie democratica.

Cateva mii de oameni au ramas peste noapte in piata Tahrir, din centrul capitalei Cairo, promitand ca nu vor pleca pana ce Mubarak nu pleaca de la putere, iar alte cateva mii au sosit in cursul diminetii, informeaza The Huffington Post.

Intre timp, insa, armata a emis o declaratie in care indeamna, voalat, la abandonarea protestelor.

"Mesajul vostru a ajuns, cererile voastre au fost cunoscute. Sunteti capabili sa readuceti o viata normala in Egipt. Fortele armate fac apel la voi", a comunicat un purtator de cuvant al armatei.

Egipt: Mubarak cedeaza si anunta ca nu va mai candida

Imediat dupa promisiunile facute de Mubarak au izbucnit o serie de incidente intre protestatari si un grup de sustinatori ai presedintelui, atat in Cairo cat si in Alexandria. In timp ce primii au aruncat cu sticle, cei dintr-al doilea grup au scos cutite si bate. Spiritele s-au calmat dupa ce militarii au tras focuri de arma in aer si s-au interpus intre cele doua tabere.

Presedintele Hosni Mubarak a anuntat ca nu va mai candida la urmatoarele alegeri prezidentiale, din luna septembrie.

"Nu am intentionat sa candidez si la urmatoarele alegeri. Sunt convins ca imi voi incheia cariera pentru binele natiuni, intr-o atmosfera de pace. In cele cateva luni care mi-au ramas din mandat voi lucra sa fie o tranzitie pasnica a puterii. Le-am cerut camerelor Parlamentului sa asigure participarea tuturor partidelor politice", a spus Mubarak, la televiziunea nationala.

Mubarak a adaugat ca a cerut Parlamentului sa modifice Articolul 67 din Constitutie, astfel incat sa se impuna o restrictie pentru numarul de mandate permise pentru un singur candidat. Presedintele egiptean detine puterea de 30 de ani.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#demonstratii Egipt, #demonstratii Egipt Mubarak , #Egipt
Comentarii
P
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, asa cum a spus marele nostru inaintas si fundas central Vlademir Ilici Lenin, desbina si stapaneste! Si imperalismul angloamerican asta face, ii pune pa egipteni sa sa bata ntre iei.