Saracia - bomba cu ceas a Egiptului

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 00:09
2397 citiri
Saracia - bomba cu ceas a Egiptului
Foto: CNN

Egiptul este iarasi scena unor violente sangeroase. In ultimele trei zile de ciocniri violente din piata Tahrir din Cairo s-au inregistrat deja zeci de morti, iar numarul ranitilor a ajuns la 1.700.

Medicii prezenti in piata au declarat ca ranile sunt produse de gloante, de inhalarea in exces a gazelor lacrimogene, dar si de lovituri crunte la cap. Personalul medical care a ingrijit la fata locului foarte multi oameni a constatat ca ranile nu au fost produse numai de gloante de cauciuc, ci si de gloante de plumb.

Piata Tahrir - candva simbolul bucuriei poporului ca a scapat de autocratia lui Mubarak - continua sa ramana centrul major al revoltelor. "Oamenii simt ca au fost tradati si ca se face o trecere de la autocratie la dictatura militara", a declarat protestatarul Mosa'ab Elshamy. "Asa ca au revenit in piata pentru a-si cere din nou drepturile", continua el, citat de CNN.

Alegerile parlamentare din Egipt urmeaza sa aiba loc pe 28 noiembrie, dar demonstrantii sunt ingrijorati cu privire la o prevedere din proiectul noii Constitutii care ar putea feri bugetul destinat armatei de a fi supus unui scrutin de tip civil. Ei se tem ca armata sa nu devina un stat in stat.

Desi armata si-a exprimat intentia de a transfera puterea unui presedinte si parlament civil, multi cetateni sunt nemultumiti de ritmul in care are loc aceasta tranzitie.

Unii dintre cei aflati in strada si-au exprimat neincrederea in guvernul actual fiind de parere ca s-au petrecut foarte putine schimbari de la alungarea lui Mubarak.

Guvernul de la Cairo si-a prezentat, luni, demisia in fata Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care urmeaza sa decida daca va accepta retragerea din functie a Executivului din Egipt.

Nu este deloc un semn incurajator ca inclestarile violente incepute sambata, cand politia a incercat sa degajeze piata Tahrir de multime, s-au soldat cu morti. Proiectul unei Constitutii care sa protejeze armata a fost cauza principala a furiei multimii, care a inceput sa arunce cu pietre si cu cocktailuri Molotov incendiind o duba a politiei.

Incaierari intre politie si demonstranti au avut loc si in orasele Suez si Alexandria.

Hisham Qasim, publicist si activist pentru drepturile omului, este de parere ca Egiptul nu isi mai poate permite alte revolte in conditiile in care economia sa slabita si compromisa se lupta din rasputeri sa ramana pe linia de plutire.

Turismul, candva cea mai infloritoare activitate a tarii, incearca inca sa supravietuiasca in timp ce rata somajului se mentine foarte ridicata.

"Saracia este de fapt bomba cu ceas a Egiptului", a mai spus Qasim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#Egipt violente piata Tahrir, #Guvern demisie Egipt , #Egipt